united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2011/C 144/11)

(Dz.U.UE C z dnia 14 maja 2011 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"NEW SEASON COMBER POTATOES"/"COMBER EARLIES"

NR WE: UK-PGI-0005-0810-11.06.2010

ChOG (X) ChNP ()

1. Nazwa:

"New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie:

Zjednoczone Królestwo

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:

3.1. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone.

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

"New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" to nazwa nadana niedojrzałym ziemniakom gatunku Solanum tuberosum z rodziny Solanaceae. "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" są uprawiane z podstawowych odmian sadzeniaków skatalogowanych w krajowych rejestrach odmian państw członkowskich UE. Muszą one być sadzone, uprawiane i zbierane na określonym obszarze otaczającym miasto Comber. Bulwy sadzeniaków są sadzone w rzędach, od początku stycznia każdego roku. To dużo wcześniej niż w innych częściach Irlandii Północnej, jako że cieplejszy klimat i większa ilość gleb charakteryzujących się nasiąkliwością na wyznaczonym obszarze powodują, że istnieje tu mniejsze ryzyko przemarzania niż w pozostałych częściach Irlandii Północnej.

Rośliny mają ciemnozielone liście, a same ziemniaki są niewielkie (średnicy 30-70 mm) o kształcie okrągłym lub owalnym. Skórka jest miękka, gładka, cienka i luźna, przy czym kolor zależy od odmiany; miąższ jest kremowo-biały. Smak jest ziemisty, słodki i orzechowy, o charakterystycznej nucie "wczesnych" ziemniaków.

Ziemniaki sprzedawane są luzem na wagę lub w opakowaniach o różnej wadze.

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

Nie dotyczy.

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

Nie dotyczy.

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

"New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" muszą być sadzone, uprawiane i zbierane na wyznaczonym obszarze. Bulwy sadzeniaków muszą być sadzone w rzędach, od początku stycznia każdego roku. Bulwy muszą być zbierane między początkiem maja a końcem lipca, zanim staną się całkowicie dojrzałe.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:

Nie dotyczy.

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

Każda skrzynka i każdy worek ziemniaków jest oznaczona(-y) numerem identyfikacyjnym zdrowia roślin, który jest nadawany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Department of Agriculture and Rural Development) Irlandii Północnej i który jest charakterystyczny dla poszczególnych gospodarstw rolnych. Oznacza to, że można prześledzić drogę każdej partii począwszy od gospodarstwa, w którym została wyprodukowana.

Tradycyjnie produkt jest znany lokalnie również pod nazwą "Comber Earlies" i pod taką nazwą może być wprowadzany na obrotu. Etykiety muszą zawierać określenie "New Season Comber Potatoes" lub "Comber Earlies".

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Wyznaczony obszar znajduje się na terenie wokół miasta Comber, który pierwotnie opisywano jako ziemie Hamiltona i Montgomery'ego, a obejmuje on dystrykt Ards (Ards Borough Council), sięgając na południe po Ardkeen na półwyspie Ards i po Crossgar i Killyleagh po zachodniej stronie Strangford Lough, dystrykt North Down (North Down Borough Council) oraz części dystryktów Castlereagh, Belfast i Down na wschód od drogi (A7) prowadzącej z Carryduff do Killyleagh przez Saintfield i Crossgar.

5. Związek z obszarem geograficznym:

5.1. Specyfika obszaru geograficznego:

Gleba i klimat wyznaczonego obszaru leżą u podstaw renomy "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies". Na obszar ten dominujący wpływ ma Strangford Lough, największa zatoka Wysp Brytyjskich. Materiałem macierzystym gleby występującej wokoło Lough jest triasowy, czerwony piaskowiec i żwir. Oznacza to, że gleba jest lżejsza i nasiąkliwa. Powoduje to, że gleba może szybciej schnąć i szybciej nagrzewać się niż ma to miejsce we wszystkich innych częściach Irlandii Północnej.

Ochrona, którą dają półwysep Ards od wschodu i góry Mourne od południa, przy południowo-wschodnim położeniu, oznacza, że klimat na wyznaczonym obszarze jest cieplejszy i bardziej suchy niż w innych częściach Irlandii Północnej. Większość regionu jest nisko położona, a jezioro Strangford Lough w bardzo znacznym stopniu łagodzi zimy, co powoduje, że są one dużo łagodniejsze niż w innych częściach Irlandii Północnej. Gleba jest więc cieplejsza i bardziej sucha, a także dobrze nasłoneczniona przez cały rok (około 1 500 godzin rocznie), a zatem okres wegetacji "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" zaczyna się wcześniej niż w przypadku ziemniaków w innych częściach Irlandii Północnej. Jest to najdłuższy średni okres wegetacji w Irlandii Północnej i trwa ponad 270 dni. Taki klimat i topografia oznaczają również, że mniejsze jest ryzyko przemarzania na wyznaczonym obszarze.

5.2. Specyfika produktu:

Ziemniaki "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" charakteryzują się wyjątkowym wyglądem i smakiem, za które są cenione. Renoma "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" i popyt na nie wynikają z faktu, że są to najwcześniejsze ziemniaki dostępne w Irlandii Północnej i że mają niepowtarzalny smak i charakterystyczną konsystencję.

Ziemniaki te mają ziemisty, orzechowy smak i można je od razu rozpoznać po miękkiej, cienkiej skórce odpadającej często już w momencie zakupu. Ze względu na miękką i luźną skórkę zbiór ziemniaków przeprowadza się powoli, tak aby zminimalizować uszkodzenia i zachować całość skórki. Ziemniaki są zbierane i wprowadzane do obrotu przez producenta w ciągu jednego dnia.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):

Uznanie "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" za chronione oznaczenie geograficzne jest uzasadnione ze względu na wczesne zbiory tych ziemniaków.

Ziemniaki "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" są znane ze swej wysokiej jakości w całej Irlandii Północnej, a szczególnie we wschodnich hrabstwach. Taką reputacją cieszą się na terenach wiejskich na wyznaczonym obszarze i wokół niego, a także w pobliskich miastach Belfast i Lisburn, gdzie sprzedawcy i zakłady gastronomiczne promują ziemniaki "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" w sklepach i kartach dań wśród mieszkańców i turystów.

Renoma "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" i popyt na nie wynikają z faktu, że są to najwcześniejsze dostępne ziemniaki i że mają niepowtarzalny smak i charakterystyczną konsystencję. Klimat istniejący na wyznaczonym obszarze powoduje, że gleba wysycha tu szybciej, co zmniejsza ryzyko przemarzania w miesiącach zimowych. Oznacza to, że okres wegetacji ziemniaków może zacząć się wcześniej niż w przypadku ziemniaków uprawianych innych częściach Irlandii Północnej. Gleba jest bardziej sucha i lżejsza niż w innych częściach Irlandii Północnej. Oznacza to, że ze względu na warunki klimatyczne i topografię wyznaczonego obszaru bulwy mogą być sadzone i zbierane wcześniej niż w jakimkolwiek innym miejscu w Irlandii Północnej. Możliwość zbierania "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" w tak wczesnym okresie ich rozwoju oznacza, że ich właściwości organoleptyczne różnią się jakościowo od właściwości dojrzałych bulw. Charakterystyczny ziemisty i orzechowy smak oraz charakterystyczna miękka, gładka skórka spowodowały, że "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" zdobyły wyjątkową renomę w całej Irlandii Północnej i poza nią.

Wczesne sadzenie i wczesne zbiory możliwe w mikroklimacie okolic Comber przyczyniają się do niepowtarzalnego smaku i wyjątkowej konsystencji "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies". W cieple rośliny rosną szybko, a bulwy szybko nabierają masy.

Są to nie tylko najwcześniejsze ziemniaki w Irlandii Północnej, lecz zdobyły sobie taką reputację, że lokalni sprzedawcy detaliczni informują prasę o przyjęciu pierwszych zbiorów "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies". Ponadto zaraz po zbiorach konsumenci są skłonni płacić za nie dużo wyższą cenę niż za inne oferowane ziemniaki.

Historia wyznaczonego obszaru wiąże się nierozerwalnie z historią uprawy ziemniaka i splata się z historią dwóch szkockich rodów z Ulsteru - Hamilton i Montgomery. Wczesne lata tamtejszego osadnictwa zostały opisane w "The Montgomery Manuscripts" autorstwa Williama Montgomery'ego, wnuka Sir Hugh Montgomery'ego. Uważa się, że zapisy zawierają pierwsze w literaturze odniesienie do ziemniaków w Irlandii wskazujące na rok 1606 r.:

"Jaśnie Pani miała również gospodarstwa w Greyabbey i Coiner [Comber], a także w Newtown, które to gospodarstwa zaopatrywały przybyszów i domostwo; z łatwością znajdowała ludzi do pracy na roli i przy zwierzętach, ... za co dawała rocznie siano i zboże, dom z działką do zamieszkania i ziemię do uprawy lnu i ziemniaków".

To właśnie na obszarze The Hamilton Lands i The Montgomery Lands, obejmującym Comber, Greyabbey i Newtownards wciąż uprawiane są "New Season Comber Potatoes". Związek historyczny z pierwotną działalnością uprawową jest oczywisty, mając na uwadze fakt, że nadal kilku Hamiltonów uprawia ziemniaki Comber.

Od wielu stuleci obszar Comber jest utożsamiany z uprawą ziemniaków. Pierwsza w literaturze wzmianka o ziemniakach w Irlandii (z roku 1606) opisuje przekazywanie ziemi w Comber pod ich uprawę. Miasto nadal promuje się jako ojczyzna ziemniaka w Irlandii Północnej. Władze samorządowe reklamują miasto w całej Irlandii Północnej jako ojczyznę ziemniaka poprzez wydarzenia i festiwale

takie, jak "festiwal ziemniaka". Restauracje i hotele w całej Irlandii Północnej promują "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" w swoich kartach dań jako regionalny specjał, który można podawać na wiele sposobów, a najpopularniejsze są ziemniaki gotowane podawane z masłem.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

http://www.defra.gov.uk/foodfarm/food/industry/regional/foodname/products/documents/new-season-comber-potatoes.pdf

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - opublikowana

Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Ustawa o rynku pracy i służbach zatrudnienia opublikowana

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Będzie elektroniczna dokumentacja w zakresie urodzeń i zgonów

Rząd zamierza uregulować zagadnienia związane z funkcjonowaniem lekarza koronera właściwego do stwierdzania zgonu osoby, gdy trudno jest wskazać lekarza leczącego, który byłby zobowiązany do stwierdzenia zgonu lub konieczności dokonania czynności i ustaleń związanych ze zgonem, wymagających specjalistycznej wiedzy. Chce też wprowadzić spójne systemowo regulacje odnoszące się do karty zgonu, karty urodzenia oraz karty urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu.

Grażyna J. Leśniak 12.05.2025
Będą zmiany w wydawaniu wiz dla zagranicznych studentów

Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.

kk/pap 10.05.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 09.05.2025
Prezydent Andrzej Duda zawetował ustawę obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców

Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.

Grażyna J. Leśniak 06.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2011.144.32

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 14/05/2011
Data ogłoszenia: 14/05/2011