Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2008/C 85/11)

(Dz.U.UE C z dnia 4 kwietnia 2008 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"MELTON MOWBRAY PORK PIE"

NR WE: UK/PGI/005/0335/13.02.2004

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Department for the Environment, Food and Rural Affairs

Adres: Food Chain Marketing and Competitiveness Division Food Exports and

Regional Food Branch Area 4C

Nobel House

17 Smith Square

London SW1P 3JR

United Kingdom

Tel.: (44-207) 238 66 87

Faks: (44-207) 238 57 28

E-mail: simon.johnson@defra.gsi.gov.uk

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: The Melton Mowbray Pork Pie Association

Adres: P.O. Box 5540 Melton Mowbray

Leicestershire LE13 1YU

United Kingdom

Tel.: (44-166) 456 93 88

Faks: -

E-mail: mocallaghan@tiscali.co.uk

Skład: Producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.2: Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)

4. Specyfikacja produktu:

(streszczenie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa produktu: "Melton Mowbray Pork Pie"

4.2. Opis produktu: Melton Mowbray Pork Pie posiada walcowatą otoczkę z ciasta, która nadaje mu charakterystyczny pękaty kształt. Ciasto jest złoto-brązowe i ma gęstą konsystencję. Wieprzowe nadzienie nie jest peklowane, stąd jego szary kolor - kolor pieczonego mięsa wieprzowego. Nadzienie jest wilgotne i ma ziarnistą konsystencję. Zawartość mięsa w całym produkcie musi wynosić co najmniej 30 %.

Pomiędzy nadzieniem a otoczką z ciasta znajduje się warstwa galaretki.

Ciasto ma intensywny smak wypieku, a nadzienie jest pełne mięsnego aromatu i przypraw - szczególnie pieprzu.

Melton Mowbray Pork Pie nie może zawierać sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów. Produkt ten jest sprzedawany w różnych rozmiarach o różnej wadze, w różnych punktach sprzedaży detalicznej, w tym między innymi w tradycyjnych sklepach mięsnych, supermarketach, delikatesach i punktach gastronomicznych.

4.3. Obszar geograficzny: Miasto Melton Mowbray oraz jego okolice, ograniczone w następujący sposób:

– na północy przez A52 od M1 i A1 wraz z miastem Nottingham,

– na wschodzie przez A1 od A52 do A605 wraz z miastami Grantham i Stamford,

– na zachodzie przez M1 od A52 do A45,

– na południu przez A45 i A605 od M1 do A1 wraz z miastem Northampton.

Szeroko zakrojone badania przeprowadzone przez miejscowego historyka dowodzą, że w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to rozpoczęto produkcję Melton Mowbray Pork Pie na skalę komercyjną, bariery geograficzne i ekonomiczne ograniczały jego produkcję do miasta Melton Mowbray i otaczającego je okręgu.

Opisany powyżej obszar geograficzny jest większy niż pierwotny obszar produkcji. Wynika to z uwzględnienia faktu, że z czasem istniejące bariery stały się mniej istotne, a produkcja Melton Mowbray Pork Pie z zastosowaniem opisanej poniżej metody produkcji od stu lat odbywa się na większym obszarze otaczającym Melton Mowbray.

4.4. Dowód pochodzenia: Za dowód, że ten produkt jest wytwarzany na wyznaczonym obszarze, mogą posłużyć dokumentacja prowadzona przez producentów oraz istniejące systemy identyfikowalności. Wyznaczony organ kontrolny będzie przeprowadzać coroczną kontrolę poszczególnych producentów w celu sprawdzenia, czy przestrzegają oni wymogów specyfikacji.

Każdy członek otrzyma własny numer świadectwa nadany przez organ kontrolny, który będzie umieszczany na opakowaniu i wszelkich innych materiałach sprzedażowych dostępnych w punktach sprzedaży Melton Mowbray Pork Pie. Ten niepowtarzalny numer pozwoli określić producenta każdego Melton Mowbray Pork Pie oferowanego w sprzedaży. W przypadku producentów działających na niewielką skalę, niektóre z wytwarzanych produktów są sprzedawane wyłącznie we własnej sieci detalicznej, natomiast prowadzący produkcję na większą skalę członkowie stowarzyszenia sprzedają swoje produkty w dużych sieciach detalicznych.

Food Standards Agency (Agencja Norm Żywności) nadaje producentom znak jakości zdrowotnej (Health Mark), co w połączeniu z zakodowaną datą zapewnia pełną identyfikowalność produktu od miejsca sprzedaży poprzez partię produkcyjną po zatwierdzonych dostawców poszczególnych składników produktu.

Melton Mowbray Pork Pie Association (Stowarzyszenie na rzecz Melton Mowbray Pork Pie) będzie nadzorować stosowanie własnej pieczęci potwierdzającej oryginalność produktu, przyznawanej wszystkim członkom. Pieczęć będzie również używana na wszystkich materiałach opakowaniowych i sprzedażowych.

4.5. Metoda produkcji: Do produkcji Melton Mowbray Pork Pie można stosować wyłącznie następujące surowce:

Świeże mięso wieprzowe

Sól Słonina lub tłuszcz do pieczenia

Mąka pszenna Żelatyna wieprzowa lub wywar z kości wieprzowych

Woda Przyprawy

Metoda produkcji jest następująca:

– Miesza się ze sobą składniki ciasta, formuje się z nich foremki i pokrywki, a następnie zostawia się je do wyrośnięcia przed przystąpieniem do wypieku.

– Mięso wieprzowe kroi się w kostkę lub mieli i miesza się je z innymi składnikami nadzienia.

– Krążkom ciasta nadawany jest pożądany kształt przy pomocy obręczy, słupków albo podobnych form.

– Nadzienie jest rozdzielane na części i układane w foremkach z ciasta. Następnie całość zakrywa się przykrywką z ciasta - dociętą wcześniej lub w arkuszach - którą łączy się z foremką, karbując brzegi. Niektóre rodzaje Melton Mowbray Pork Pie są wytwarzane ręcznie, a niektóre są ręcznie ozdabiane karbowanym rantem.

– Następnie są wyjmowane z obręczy i umieszczane na blasze do pieczenia bez żadnej formy. Niektóre rodzaje Melton Mowbray Pork Pie mogą zostać na tym etapie zamrożone i odłożone w celu późniejszego upieczenia. Mogą również być sprzedawane w postaci zamrożonej, do upieczenia w domu.

– Melton Mowbray Pork Pie piecze się następnie do momentu, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru, pozostawia się je do ostygnięcia i pokrywa galaretką.

– Potem Melton Mowbray Pork Pie jest schładzane do temperatury poniżej 8 °C.

Melton Mowbray Pork Pie można zapakować i opatrzyć datą do sprzedaży detalicznej lub pozostawić bez opakowania. W oczekiwaniu na sprzedaż, Melton Mowbray Pork Pie można umieścić w szafie chłodniczej. Niektóre rodzaje Melton Mowbray Pork Pie są sprzedawane na ciepło w ciągu 4 godzin od pokrycia ich galaretką.

Melton Mowbray Pork Pie sprzedaje się w różnych punktach sprzedaży detalicznej, od dużych supermarketów po małe sklepy firmowe.

4.6. Związek z obszarem geograficznym: W szesnastym wieku rozległe połacie ziemi wokół miasta Melton Mowbray zaczęto grodzić. Rugi sprawiły, że otwarte przestrzenie ustąpiły miejsca polom otoczonym żywopłotami, tak typowym dla rolniczego krajobrazu regionu East Midlands. W rezultacie podstawową działalność rolniczą, czyli wypas owiec na rozległych pastwiskach, zastąpiła kontrolowana hodowla bydła. Nadwyżka mleka pochodzącego od krów była wykorzystywana do produkcji serów, a w szczególności sera Blue Stilton. Produktem ubocznym powstającym przy produkcji serów jest serwatka. Serwatka zmieszana z otrębami stanowi doskonałą paszę dla świń. Rolnicy wytwarzający nabiał budowali chlewy i hodowali zwierzęta gospodarskie, które zjadały nadwyżki zgromadzone w wyniku produkcji sera.

Ogrodzone pola w Leicestershire powstają w wyniku nasadzenia głogu wzdłuż miedz (granic pola). Kiedy żywopłot urośnie mniej więcej do dwóch metrów wysokości, zostaje położony, tworząc wzdłuż rowów granicznych, stanowiących idealne ścieżki dla lisów, barierę nie do pokonania. To z kolei doprowadziło do wzrostu populacji lisów. Aby kontrolować liczebność lisów, polowano na nie ze sforami psów. Psami kierowali konni i w ten sposób polowania na lisy stały się popularnym sportem jesiennozimowym. W połowie osiemnastego wieku łowczy sezonowo polujący na lisy zaczęli skupiać się wokół miasta Melton Mowbray. W miesiącach jesiennych i zimowych bito świnie i przygotowywano wieprzowinę zapiekaną w cieście (pork pie). Takie wypieki nosili w kieszeniach służący biorący udział w polowaniu. Zabierali je jako przekąskę, gdy przeprowadzali konie z wioski do wioski dla wygody bogatych myśliwych. Smakowite i proste chłopskie pork pie szybko zostały zauważone przez nieschodzących z koni łowczych, którzy odtąd zaczęli nosić je w sakwach i w kieszeniach i pogryzali podczas pościgu.

Bogaci sezonowi myśliwi tak bardzo polubili przepyszne pork pie, które serwowano im podczas śniadania, że chcieli, by podawano je również w ich londyńskich klubach. W 1831 r. Edward Adcock zaczął wysyłać pork pie z Melton Mowbray do Londynu codziennym dyliżansem z Leeds do Londynu. W ten sposób rozpoczęła się komercjalizacja i promocja Melton Mowbray pork pie. Branża uległa przemianom wraz z nadejściem kolei żelaznej. Zamiast transportować pork pie do Londynu i do innych większych miast codziennymi dyliżansami konnymi, zamawiano specjalne wagony towarowe. W pobliżu stacji Melton Mowbray wybudowano piekarnie, a pork pie rozwożono po całym Zjednoczonym Królestwie, a nawet do Australii, Nowej Zelandii i Republiki Południowej Afryki w chłodniach statków towarowych płynących do tych krajów. Pork pie zyskały sławę, a od lat 70. XIX w. aż do przełomu XIX i XX w. branża przeżywała boom. W związku z rosnącą renomą produktu, niektórzy z wiodących producentów podjęli nieudaną próbę ochrony jego nazwy przed imitowaniem.

Pierwsza wojna światowa zdławiła handel eksportowy i stanowiła początek końca przemysłu. Jednak w ostatnim dwudziestoleciu przemysł odrodził się i zaczął się ponownie rozwijać, by zaspokoić popyt na ten uniwersalny produkt spożywczy. Melton Mowbray Pork Pie wytwarzane na wyznaczonym obszarze są obecnie dostępne w sprzedaży w wielu dużych supermarketach, a także eksportowane.

W ostatnich czasach wypieki Melton Mowbray Pork Pie skupiły na sobie spore zainteresowanie. Międzynarodowy przewodnik "Lonely Planet" wspomina o Melton Mowbray opisując je jako miasto, które "dało światu najlepsze pork pie pod słońcem". W 1996 r. wyrazem odrodzonej popularności tego produktu stała się wizyta księcia Gloucester w sklepie firmowym, która wzbudziła powszechne zainteresowanie. Książęcą degustację Melton Mowbray Pork Pie uwieczniono w artykule prasowym. BBC wyemitowała również reportaż o Melton Mowbray pork pie w ramach popularnego programu telewizyjnego "Food and Drink" nadawanego w godzinach największej oglądalności.

Melton Mowbray Pork Pie wyraźnie różni się od innych pork pie pod względem opakowania, wyglądu i wprowadzania do obrotu w punkcie sprzedaży. Wypieki te są o 10-15 % droższe od innych pork pie dostępnych na rynku, ponieważ cieszą się szczególną renomą, wyróżniającą je na tle innych i usprawiedliwiającą wyższą cenę. Melton Mowbray Pork Pie Association (Stowarzyszenie na rzecz Melton Mowbray Pork Pie) powstało w 1998 r. w celu zrzeszenia wszystkich producentów na wyznaczonym obszarze, aby zapewnić ochronę oryginalnego Melton Mowbray Pork Pie i podnieść świadomość w odniesieniu do pochodzenia tego produktu.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: Product Authentication Inspectorate Limited

Adres: Rowland House

65 High Street Worthing

W. Sussex BN11 1DN

United Kingdom

Tel.: (44-190) 323 77 99

Faks: (44-190) 320 44 45

E-mail: paul.wright@food-standards.com

4.8. Etykietowanie: Po zarejestrowaniu tego produktu, w pobliżu jego zarejestrowanej nazwy zamieszczany będzie symbol CHOG (chronione oznaczenie geograficzne).

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2008.85.17

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 04/04/2008
Data ogłoszenia: 04/04/2008