Sprawozdanie Komisji dotyczące napromieniowania żywności za 2004 r.

Sprawozdanie Komisji dotyczące napromieniowania żywności za 2004 r.

(2006/C 230/08)

(Dz.U.UE C z dnia 23 września 2006 r.)

STRESZCZENIE

Zgodnie z art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(1), państwa członkowskie są zobowiązane do przesłania Komisji co roku:

– wyników kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie, szczególnie w odniesieniu do kategorii i ilości produktów poddawanych promieniowaniu oraz stosowanych dawek,

oraz

– wyników kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu handlowego i metod stosowanych do wykrywania napromieniowanej żywności.

W 2004 r. zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie znajdowały się w 10 państwach członkowskich. Wymagane informacje dotyczące kategorii żywności poddanych napromieniowaniu, ilości i dawek przekazało siedem państw członkowskich. W związku z powyższym dokładna ilość żywności poddanej promieniowaniu w UE w 2004 r. nie jest znana.

Szesnaście państw członkowskich przedłożyło sprawozdania dotyczące kontroli żywności wprowadzanej do obrotu. Ogółem w 2004 r. kontroli poddano 7.169 próbek żywności. Stwierdzono, że około 3,9 % produktów na rynku zostało poddanych promieniowaniu, ale nie posiadało odpowiedniego oznakowania. Wśród produktów nielegalnie poddanych promieniowaniu znalazły się w szczególności produkty importowane z Azji, zwłaszcza makaron typu azjatyckiego i dania gotowe z suszonego makaronu.

Różnice w wynikach kontroli między państwami członkowskimi można częściowo uzasadnić doborem próbek i skutecznością zastosowanych metod analitycznych.

1. Podstawa prawna i kontekst

Zgodnie z art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE państwa członkowskie są zobowiązane do przesyłania Komisji co roku:

– wyników kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie, szczególnie w odniesieniu do kategorii i ilości produktów poddawanych promieniowaniu oraz stosowanych dawek

oraz

– wyników kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu handlowego i metod stosowanych do wykrywania napromieniowanej żywności.

Komisja publikuje wyniki w formie rocznych sprawozdań w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze sprawozdanie obejmuje okres od dnia 1 stycznia 2004 r. do dnia 31 grudnia 2004 r.

Informacje dotyczące ogólnych aspektów napromieniowania żywności są dostępne na stronie internetowej Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów(2).

1.1. Jednostki przeprowadzające napromieniowanie

Zgodnie z art. 3 ust. 2 dyrektywy 1999/2/WE żywność może być poddawana promieniowaniu wyłącznie w zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromieniowanie. Jednostki w UE są zatwierdzane przez właściwe organy państw członkowskich. Państwa członkowskie mają obowiązek powiadamiania Komisji o swoich zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromieniowanie (art. 7 ust. 1).

Wykaz upoważnionych jednostek w państwach członkowskich został opublikowany przez Komisję(3).

1.2. Napromieniowana żywność

W UE dozwolone jest poddawanie promieniowaniu suszonych ziół aromatycznych, przypraw korzennych i warzywnych (dyrektywa 1999/3/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie ustanowienia wspólnotowego wykazu środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(4)) Ponadto sześć państw członkowskich zawiadomiło Komisję, że utrzymują one krajowe zezwolenia dla niektórych rodzajów żywności zgodnie z art. 4 ust. 4 dyrektywy 1999/2/WE. Wykaz krajowych zezwoleń został opublikowany przez Komisję(5).

Zgodnie z art. 6 dyrektywy 1999/2/WE na wszelkiej napromieniowanej żywności lub składnikach żywności złożonej umieszcza się wyrazy "napromieniowane" lub "poddane promieniowaniu jonizującemu".

Do celów egzekwowania prawidłowego oznakowania i wykrywania niedozwolonych produktów Europejski Komitet Normalizacyjny (CEN), po uzyskaniu odpowiedniego mandatu od Komisji Europejskiej, ustalił normy dla kilku metod analitycznych.

2. Wyniki kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie

Szczegółowe informacje dotyczące jednostek w państwach członkowskich znajdują się na stronie internetowej Komisji:

http:/europa.eu.int/comm/food/food/biosafety/irradiation/approved_facilities_en.pdf

Państwa członkowskie przekazały następujące informacje:

2.1. Belgia

Inspekcja wykonana przez właściwe organy w 2004 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie IBA Mediris S.A. spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2004 r.

Żywność Ilość

(t)(*)

Krewetki 685,7
Żabie udka 2.688,4
Zioła, przyprawy korzenne i warzywne 496,0
Warzywa mrożone 143,4
Sery 26,6
Jaja 168,9
Drób/dziczyzna 219,8
Mięso 966,8
Ryby 191,9
Owoce suszone 2,8
Skrobia 112,5
Plazma 46,4
Dania gotowe 167,5
Razem 5.776,6
(*) W sprawozdaniu jednostką masy były kilogramy.

2.2. Republika Czeska

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2004 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie Artim spol.s.r.o. spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2004 r.

Żywność Ilość

(t)

Całkowita średnia zaabsorbowana dawka promieniowania (KGy)
Suszone zioła aromatyczne, przyprawy korzenne i warzywne 460,3 5
Białko jaj 0,01 3
Razem 460,8

2.3. Niemcy

W okresie objętym sprawozdaniem w Niemczech działały cztery zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie.

(a) Gamma Service Produktbestrahlung GmbH, Radeberg

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2004 r. potwierdziła, że wymieniona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2004 r.

Żywność Ilość

(t)

Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Warzywa suszone 3,3 <10
Zioła i przyprawy 338,4 <10
Inne środki spożywcze (nasiona guarany) 0,7 <10
Razem 342,4

(b) Beta-Gamma Service GmbH&Co. KG, Wiehl

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2004 r. potwierdziła, że wymieniona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2004 r.

Żywność Ilość

(t)

Średnia zaabsorbowana dawka [kGy]
Maślak ziarnisty 1,20 6,6
Surowy materiał roślinny (pietruszka, koper, liście kolendry) 2,50 6,3
Sproszkowany szpinak 4,32 6,5
Sproszkowany seler/chrzan 3,00 6,6
Pietruszka - nać 13,00 5,2
Razem 24,02

(c) Isotron Deutschland GmbH, Allershausen

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2004 r. potwierdziła, że wymieniona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2004 r.

Żywność Ilość

(t)

Średnia zaabsorbowana dawka [kGy]
Przyprawy 53 7-9
Zioła 440 7-9
Razem 429,21

(d) Gamma-Service GmbH&Co KG, Bruchsal

W wymienionej jednostce żywność nie była poddawana promieniowaniu w 2004 r.

2.4. Hiszpania

W Hiszpanii istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie.

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych w tych jednostkach.

2.5. Francja

We Francji istnieje siedem zatwierdzonych jednostek przeprowadzających napromieniowanie.

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2004 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tych jednostkach w 2004 r.

Żywność Ilość

(t)

Średnia zaabsorbowana dawka [kGy]
Zioła, przyprawy korzenne i warzywne 203 10
Zioła mrożone 1 10
Suszone warzywa i owoce 2 1
Guma arabska 28 3
Kazeiny, kazeiniany 54 6
Mięso drobiowe odzyskane w sposób mechaniczny, podroby drobiowe 635 5
Mrożone żabie udka 813 5
Krewetki 20
Razem 1.802

2.6. Węgry

Na Węgrzech istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie.

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych w tej jednostce.

2.7. Włochy

We Włoszech istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie.

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych w tej jednostce.

2.8. Niderlandy

W Niderlandach istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie.

W 2004 r. przeprowadzono ogólną inspekcję jednostki Isotron w Ede. Inspekcja w jednostce w Etten-Leur dotyczyła tylko HACCP. Informacje dotyczące wyników przeprowadzonych inspekcji nie zostały przekazane.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tych jednostkach w 2004 r.

Produkty w 2004 r. Ilość

[t](*)

Przyprawy/zioła 1.638,4
Warzywa liofilizowane 1.088
Mięso drobiowe (mrożone) 23,2
Krewetki (mrożone) 284,8
Części żab 64
Białko jaj (chłodzone) 1,6
Żywność(**) 1.647,2
Próbki żywności 21,6
Razem 4.768,8
(*) W sprawozdaniu ilość produktów została określona w "transzach";

średnia waga transzy wynosiła 800 kg.

(**) Produkty przeznaczone na wywóz do krajów trzecich.

2.9. Polska

W Polsce istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie:

Jednostka Międzyresortowego Instytutu Techniki Radiacyjnej Wydziału Chemicznego Politechniki Łódzkiej została poddana inspekcji przez Państwową Inspekcję Sanitarną; inspekcja wykazała, że jednostka spełnia wymogi dyrektywy UE 1999/2/WE.

W poniższych tabelach przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanych promieniowaniu w tych jednostkach w 2004 r.

1. Instytut Chemii i Techniki Jądrowej, Warszawa

Żywność Ilość

[t]

Średnia zaabsorbowana dawka [kGy]
Przyprawy, zioła, warzywa liofilizowane 619,3 7
Grzyby suszone 61,4 5-7
Razem 680,7 1

2. Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej Wydziału Chemicznego Politechniki Łódzkiej

Żywność Ilość

[t]

Średnia zaabsorbowana dawka [kGy]
Przyprawy 47,8 8
Razem 47,8

2.10. Zjednoczone Królestwo

W Zjednoczonym Królestwie istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie.

Jednostka ta (kod referencyjny EW/04) została poddana inspekcji przez Agencję Norm Żywieniowych w grudniu 2004 r. Stwierdzono, że jednostka działa zgodnie z udzielonym jej zezwoleniem i z wymogami określonymi w dyrektywie 1999/2/WE.

W 2004 r. w Zjednoczonym Królestwie nie przeprowadzono napromieniowania żywności na podstawie przyznanego zezwolenia.

2.11. Podsumowanie sytuacji w UE

W dziesięciu państwach członkowskich, w tym w trzech nowych państwach członkowskich istnieją jednostki zatwierdzone zgodnie z art. 7 ust. 2 dyrektywy 1999/2/WE.

Tylko cztery państwa członkowskie przesłały Komisji wyniki kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie. Hiszpania, Węgry i Włochy nie przekazały takich informacji.

W związku z powyższym dokładne określenie ilości środków spożywczych poddanych promieniowaniu w Unii nie jest możliwe.

3. Wyniki kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu handlowego i metod stosowanych do wykrywania napromieniowanej żywności.

Państwa członkowskie przekazały następujące informacje:

3.1. Austria

118 próbek poddano kontroli sprawdzającej, czy zostały one poddane działaniu promieniowania jonizującego. Napromieniowanie zostało potwierdzone w przypadku jednej próbki suszonej ryby, pobranej w związku z inspekcją przeprowadzoną po zawiadomieniu za pośrednictwem RASFF.

Żywność poddana Liczba zbadanych próbek: 118 Zastosowana
analizie Wynik: nienapromieniowane Wynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane metoda CEN
Bazylia 2 0 EN 1788
EN 13751
Chili 2 0 EN 1788
EN 13751
Goździki 1 0 EN 1788
EN 13751
Majeranek 4 0 EN 1788
EN 13751
Oregano 4 0 EN 1788
EN 13751
Papryka 7 0 EN 1788
EN 13751
Pieprz 10 0 EN 1788
EN 13751
Mięta pieprzowa 1 0 EN 1788
EN 13751
Rozmaryn 4 0 EN 1788
EN 13751
Herbata ziołowa 34 0 EN 1788
(zawierająca przyprawy) EN 13751
Tymianek 5 0 EN 1788
EN 13751
Kura 14 0 EN 1786
Indyk 3 0 EN 1786
Kaczka 15 0 EN 1786
Gęś 11 0 EN 1786
Suszone ryby 1 1 EN 1785
RAZEM 117 1
Razem w % zbadanych próbek 99 1

3.2. Belgia

Ogółem w 2004 r. zbadano 225 próbek żywności. Nie stwierdzono napromieniowania żadnej z nich.

Żywność poddana Liczba zbadanych próbek: 225 Zastosowana
analizie Wynik: nienapromieniowane Wynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane (pochodzenie) metoda CEN
Krewetki mrożone obrane lub bez głów 40 0 EN 1785
Suszone zioła i przyprawy 44 0 EN 1785
Mięso drobiowe odzyskane w sposób mechaniczny 23 0 EN 1785
Świeże truskawki 27 0 EN 1785
Tarty ser 42 0 EN 1785
Razem 225 0
Razem w % zbadanych próbek 100 0

3.3. Cypr

W 2004 r. nie przeprowadzono kontroli analitycznych.

3.4. Republika Czeska

Ogółem w 2004 r. zbadano 17 próbek żywności. Stwierdzono napromieniowanie jednej próbki herbaty ziołowej, która została nieprawidłowo oznakowana.

Żywność poddana Liczba zbadanych próbek: 17 Zastosowana
analizie Wynik: nienapromieniowane Wynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane metoda CEN
Przyprawy 8 0 EN 13751
EN 1788
Herbaty ziołowe 3 1 EN 13751
EN 1788
Suplementy diety 5 0 EN 13751
EN 1788
Razem 16 1
Razem w % zbadanych próbek 94 6

3.5. Niemcy

Zbadano 4.302 próbek. Siedemdziesiąt cztery z nich, czyli średnio 1,7 % nie spełniało wymogów: 62 próbki były niewłaściwie oznakowane, 12 zostało poddanych napromieniowaniu nielegalnie.

Naruszenia dotyczą różnych kategorii produktów w bardzo różnym stopniu. W grupie "azjatyckie przekąski z makaronu, przekąski podawane na przyjęciach, pizza, przekąski podawane w czasie oglądania telewizji" 5 z 14 próbek zostało poddanych promieniowaniu i zostało oznakowanych w niewłaściwy sposób.

Należy zauważyć, że większość niespełniających wymogów próbek stanowiły produkty pochodzące z Azji.

Żywność poddana Liczba zbadanych próbek: 4.302 Zastosowana
analizie Wynik: nienapromieniowane Wynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane(*) (pochodzenie) metoda CEN
Mleko/przetwory mleczne 52 0 EN 1788
EN 1787
EN 1784
EN 1785
Ser z ziołami 57 0 EN 1788
EN 1784
EN 1787
Masło z ziołami 28 0 EN 1787
EN 1788
Jaja, produkty z jaj 6 0 EN 1784 mod.
Mięso (w tym mięso 11 0 EN 1784 mod.
mrożone z wyjątkiem drobiu i dziczyzny) EN 1786
Produkty mięsne (z 31 1(*) EN 1786
wyjątkiem kiełbas) (Wietnam) EN 1788
Kiełbasy 69 0 EN 1784 mod.
EN 1786
EN 1788
EN 1787
Drób 124 0 EN 1784
EN 1786
Dziczyzna 12 0 EN 1786
EN 1784
Ryby i produkty rybne 76 4(*) EN 1784
(Tajlandia) EN 1786
EN 1788
Skorupiaki, małże, 227 2(*) EN 1786
omółki i inne zwierzęta EN 1788
wodne, w tym produkty z nich uzyskane L 12.01-1
Nasiona roślin 40 0 EN 1787
strączkowych EN 1788
EN 13751 (wykrywanie)
Zupy, sosy 69 3 EN 1787
EN 1788
EN 13751
Zboża i produkty 68 EN 1787
zbożowe EN 1788
EN 13751
Nasiona oleiste 83 0 EN 1784
EN 1787
EN 1788
EN 13751
Orzechy 307 0 EN 1784 mod.
EN 1786
EN 1787
EN 1788
EN 13751
Ziemniaki, części 37 0 EN 1787
roślin o wysokiej EN 13751
zawartości skrobi EN 1788
Świeże warzywa, sałata 86 0 EN 1787
EN 1788
EN 13751
Suszone warzywa i 112 2(*) EN 1787
produkty warzywne (Chiny, EN 1788
sproszkowany szpinak) EN 13751 (wykrywanie)
Świeże grzyby 79 0 EN 1788
EN 13751
Grzyby suszone lub 281 3 + 2(*) EN 1787
produkty z grzybów (Azja, Włochy, EN 1788
Niemcy) EN 13751 (wykrywanie)
Świeże owoce 192 1(*) EN 1784 mod.
EN 1784
EN 1787
EN 1788
EN 13751
Suszone owoce lub 213 0 EN 1787
produkty z owoców EN 1788
EN 13708
EN 13751
L 30.00-3
Kawa, surowa 15 0 EN 1788
herbaty, produkty 291 0 EN 1788
herbato-podobne EN 1787
EN 13751
EN 13751 (wykrywanie)
Potrawy gotowe do 8 0 EN 1786
podania EN 1787
EN 1788
Przyprawy, w tym 1.268 34 EN 1786
preparaty i sól z EN 1787
dodatkiem przypraw EN 1788
EN 13751
(EN 13751 (wykrywanie)
EN 13788
Zioła 171 2 EN 1787
EN 1788
EN 13751
EN 13788
Suche gotowe dania 73 13 EN 1787
(Wietnam, Tajwan, EN 1788
Turcja, Niemcy) EN 13751
Azjatyckie przekąski z makaronu, przekąski podawane na przyjęciach, pizza, przekąski podawane w czasie oglądania 9 5 EN 1787

EN 1788

telewizji
Suplementy diety 90 2 EN 1784 mod.
EN 1787
EN 1788
EN 13751
EN 13751 (wykrywanie)
Inne 43 EN 1787
EN 1788
Razem 4.228 74
Razem w % zbadanych próbek 98 2
(*) Oznakowane jako napromieniowane, pomimo że napromieniowanie

niedozwolone.

3.6. Dania

Urząd ds. weterynaryjnych i żywnościowych Danii (DVFA) zbadał 53 próbki ziołowych suplementów diety i surowych materiałów ziołowych do produkcji suplementów diety. Trzy próbki zostały poddane promieniowaniu lub zawierały napromieniowane składniki. Żadna z nich nie została oznakowana we właściwy sposób w odniesieniu do napromieniowania.

Żywność poddana Liczba zbadanych próbek: 53 Zastosowane
analizie Wynik: nienapromieniowane Wynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane metody CEN
Ziołowe suplementy diety i surowe 50 3 EN 13783 (wykrywanie)
materiały ziołowe do i
produkcji suplementów diety EN 1788 (weryfikacja)
Razem 50 3
Razem w % zbadanych próbek 94 6

3.7. Estonia

W 2004 r. nie przeprowadzono kontroli analitycznych.

3.8. Grecja

Ogółem w 2004 r. zbadano 76 próbek żywności. Pięć próbek z wynikiem pozytywnym należało do kategorii suplementy diety. Nie podano informacji na temat oznakowania tych próbek.

Żywność poddana Liczba zbadanych próbek: 76 Zastosowana
analizie Wynik: nienapromieniowane Wynik: napromieniowane metoda CEN
Suszone przyprawy i zioła 34 0 EN 13751
Suplementy diety 30 5 EN 13751
Kakao 11 0 EN 13751
Ryby 1 0 EN 13751
Razem 71 5
Razem w % zbadanych próbek 93 7

3.9. Hiszpania

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych na rynku.

3.10. Finlandia

Ogółem w 2004 r. zbadano 309 próbek. Spośród 297 próbek suszonych przypraw i ziół 84 próbki zawierały materiał poddany promieniowaniu. W większości przypadków były to mieszanki przypraw w opakowaniach zawierających makaron instant importowane z Chin i innych krajów azjatyckich.

Zbadano 12 suplementów diety, osiem próbek zawierało materiał poddany promieniowaniu.

Żywność poddana Liczba zbadanych próbek: 309 Zastosowana
analizie Wynik: nienapromieniowane Wynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane metoda CEN
Suszone przyprawy i 213 84 EN 13751
zioła EN 1788
Suplementy diety 4 8 EN 13751
EN 1788
Razem 217 92
Razem w % zbadanych próbek 70 30

3.11. Francja

Ogółem w 2004 r. zbadano 60 próbek żywności. Nie stwierdzono napromieniowania żadnej z nich.

3.12. Węgry

Ogółem w 2004 r. zbadano 134 próbki żywności. Stwierdzono napromieniowanie dwóch próbek ziół; jedna z nich została nieprawidłowo oznakowana.

Żywność poddana Liczba zbadanych próbek: 134 Zastosowana
analizie Wynik: nienapromieniowane Wynik: napromieniowane (*) metoda CEN
Zioła 117 2 EN 1788
Herbata 15 0 EN 1788
Razem 132 2
Razem w % zbadanych próbek 99 1
(*) Jedna próbka została nieprawidłowo oznakowana.

3.13. Irlandia

Ogółem w 2004 r. zbadano 586 próbek żywności, napromieniowanie stwierdzono w przypadku 9 z nich.

Żywność poddana Liczba zbadanych próbek: 586 Zastosowana
analizie Wynik: nienapromieniowane Wynik: napromieniowane metoda CEN
Kiełbasy z kurcząt 1 0 EN 13751
EN 1788
Krewetki 10 0
Zupy, buliony, sosy 43 2
Produkty zbożowe i piekarnicze 7 1
Owoce i warzywa 79 0
Zioła i przyprawy 342 3
Kawa i herbata 23 2
Nasiona 62 1
Żywność przeznaczona do specjalnych celów żywieniowych 1 0
Suplementy diety 7 0
Razem 577 9
Razem w % zbadanych próbek 98 2

3.14. Włochy

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych na rynku.

3.15. Łotwa

W 2004 r. nie przeprowadzono kontroli analitycznych.

3.16. Litwa

Zbadano dwie próbki: jedną próbkę liści laurowych i jedną próbkę zielonej herbaty. Wynik obu badań był negatywny.

W 300 sklepach z żywnością przeprowadzono kontrole o charakterze dokumentacyjnym suszonych ziół aromatycznych, przypraw korzennych i warzywnych, nie uzyskano jednak żadnych informacji na temat tego, czy suszone zioła aromatyczne, przyprawy korzenne i warzywne zostały poddane działaniu promieniowania jonizującego.

3.17. Luksemburg

Ogółem w 2004 r. zbadano 50 próbek żywności, napromieniowania nie stwierdzono w przypadku żadnej z nich.

Żywność poddana Liczba zbadanych próbek: 50 Zastosowana
analizie Wynik: nienapromieniowane Wynik: napromieniowane metoda CEN
Przyprawy 10 0 EN 1788
Ziemniaki 10 0 EN 1788
Herbata 10 0 EN 1788
Skorupiaki: Krewetki 10 0 EN 1788
Cebula 10 0 EN 1788
Razem 50 0
Razem w % zbadanych próbek 100 0

3.18. Malta

W 2004 r. nie przeprowadzono kontroli analitycznych.

3.19. Niderlandy

Ogółem w 2004 r. pobrano i zbadano pod kątem napromieniowania 430 próbek żywności wprowadzonej do obrotu. Spośród tych 430 próbek napromieniowanych zostało 45. Tylko dwie napromieniowane próbki zostały w odpowiedni sposób oznakowane. Nie wskazano pochodzenia próbek o wyniku pozytywnym.

Żywność poddana Liczba zbadanych próbek: 430 Zastosowana
analizie Wynik: nienapromieniowane Wynik: napromieniowane (*) metoda CEN
Suplementy diety 165 38 EN 13751
EN 1788
Przyprawy i zioła 220 7 EN 13751
EN 1788
Razem 385 45
Razem w % zbadanych próbek 90 10
(*) Dwie próbki zostały prawidłowo oznakowane.

3.20. Polska

Ogółem w 2004 r. zbadano 121 próbek. Stwierdzono napromieniowanie siedmiu próbek, żadna z nich nie była prawidłowo oznakowana.

Żywność poddana Liczba zbadanych próbek: 121 Zastosowana
analizie Wynik: nienapromieniowane Wynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane metoda CEN
Suszone zioła, przyprawy korzenne i warzywne 60 6

(Singapur, Indie)

EN 1788
Ziemniaki 2 0 EN 1788
Cebula i czosnek 13 0 EN 1788
Drób 7 0 EN 1788
Orzechy niełuskane 24 1 EN 1788
Krewetki, ryby 8 0 EN 1788
Razem 114 7
Razem w % zbadanych próbek 94 6

3.21. Portugalia

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych na rynku.

3.22. Szwecja

W 2004 r. nie przeprowadzono kontroli analitycznych.

3.23. Słowacja

Ogółem zbadano 10 próbek nasion słonecznika, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych i migdałów przy pomocy metody GC EN 1784. Wyniki wskazują na to, że żadna z próbek nie została poddana promieniowaniu.

3.24. Słowenia

W 2004 r. nie przeprowadzono kontroli analitycznych.

3.25. Zjednoczone Królestwo

Ogółem lokalne organy kontroli w Zjednoczonym Królestwie pobrały 676 próbek i poddały je analizie, stosując standardowe metody wykrywania napromieniowanej żywności. Spośród tych 676 próbek napromieniowanych zostało 40 (6 %).

Żywność poddana Liczba zbadanych próbek: 676 Zastosowana
analizie Wynik: nienapromieniowane Wynik: napromieniowane metoda CEN
Suszone zioła, 333 10 EN13751:2002;
przyprawy korzenne i warzywne EN 1778:2001
Suche gotowe dania 30 14 EN13751:2002;
EN 1778:2001
Kuskus i suche 0 1 EN13751:2002;
przyprawy EN 1778:2001
Suche mieszanki do zup 5 0 EN13751:2002
Makarony i suche 18 12 EN13751:2002;
przyprawy EN 1778:2001
Tortille i suche przyprawy 2 0 EN13751:2002
Ryż i suche przyprawy 2 0 EN13751:2002
Makaron i suche 2 1 EN13751:2002;
przyprawy EN 1778:2001
Pieczarki i grzyby 4 1 EN13751:2002;
jadalne (suszone i świeże) EN 1778:2001
Suszone owoce 47 0 EN13751:2002
Świeże owoce 17 0 EN13751:2002
Warzywa, w tym cebula 10 0 EN13751:2002
Herbaty ziołowe 21 0 EN13751:2002;
EN 1778:2001
Owoce morza, tzn. 40 0 EN13751:2002;
małże, krewetki i ryby EN 1778:2001
Składniki żywności suszonej 4 0 EN13751:2002
Orzechy 1 0 EN13751:2002
Suplementy diety 96 15 EN13751:2002;
EN 1778:2001
Razem 636 40
Razem w % zbadanych próbek 94 6 -

3.26. Podsumowanie sytuacji w UE

Poniższa tabela zawiera zestawienie zbadanych próbek i wyników otrzymanych dla całej UE:

Państwo członkowskie Liczba próbek nienapromieniowanych Liczba próbek napromieniowanych, nieprawidłowo oznakowanych Odsetek próbek napromieniowanych, nieprawidłowo oznakowanych
AT 117 1 1
BE 225 0 0
CY BKA BKA BKA
CZ 16 1 6
DE 4228 74 2
DK 50 3 6
EE BKA BKA BKA
EL 71 5 7
ES BD BD BD
FI 217 92 30
FR 60 0 0
HU 132 2 (*) 1
IE 577 9 0
IT BD BD BD
LV BKA BKA BKA
LT 2 0 0
LU 50 0 0
MT BKA BKA BKA
NL 385 45 (*) 10
PL 114 7 6
PT BD BD BD
SE BKA BKA BKA
SK 10 0 0
SI BKA BKA BKA
UK 636 40 6
Razem 6.890 279 3,9
BD: brak danych - państwo członkowskie nie przekazało informacji
BKA:: brak kontroli analitycznych - w 2004 r. kontrole analityczne nie

zostały przeprowadzone.

(*) Na Węgrzech i w Niderlandach znaleziono odpowiednio jedną i dwie próbki,

które zostały poddane promieniowaniu i odpowiednio oznakowane.

4. Wnioski

4.1. Wyniki kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie

Zgodnie z dyrektywą 1999/2/WE państwa członkowskie są zobowiązane do informowania Komisji o wynikach kontroli w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie, o kategoriach i ilości żywności poddanej promieniowaniu oraz o średnich zastosowanych dawkach.

W 2004 r. zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie znajdowały się w 10 państwach członkowskich. W porównaniu z 2003 r. do wykazu zatwierdzonych jednostek w państwach członkowskich dodano jednostki w trzech nowych państwach członkowskich.

Wymagane informacje dotyczące kategorii żywności poddanych napromieniowaniu przekazało zaledwie siedem z dziesięciu państw członkowskich.

W związku z powyższym dokładna ilość żywności poddanej promieniowaniu w UE w 2004 r. nie jest znana.

4.2. Wyniki kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu handlowego.

W 2004 r. W 2004 r. szesnaście państw członkowskich przeprowadziło kontrole analityczne i przedłożyło wymagane dane. Sześć państw członkowskich poinformowało Komisję, że w okresie objętym niniejszym sprawozdaniem nie przeprowadzały one kontroli analitycznych.

Z przekazanych informacji wynika, że w 2004 r. 3,9 % próbek zostało poddanych promieniowaniu i niewłaściwie oznakowanych.

Naruszenia dotyczą różnych kategorii produktów w różnym stopniu. Wśród produktów nielegalnie poddanych promieniowaniu znalazły się w szczególności produkty importowane z Azji, zwłaszcza makaron typu azjatyckiego i dania gotowe z suszonego makaronu. Ponadto należy zauważyć, że w 2004 r. w Azji nie było jednostek zatwierdzonych przez Wspólnotę Europejską.

Komisja oczekuje, że we wszystkich państwach członkowskich liczba kontroli zostanie zwiększona, oraz że państwa członkowskie podejmą odpowiednie środki.

Różnice w wynikach kontroli między państwami członkowskimi można częściowo uzasadnić doborem próbek i skutecznością zastosowanych metod analitycznych.

4.3. Ostateczny termin przekazania wyników kontroli dla celów sporządzenia sprawozdania za rok 2005

Ostatecznym terminem przekazania Komisji wyników kontroli przeprowadzonych w 2005 r., wymaganych na mocy art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE jest dzień 30 kwietnia 2006 r.

______

(1) Dz.U. L 66 z 13.3.1999, str. 16. Zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) http://europa.eu.int/comm/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm.

(3) Dz.U. C 187 z 7.8.2003, str. 13.

(4) Dz.U. L 66 z 13.3.1999, str. 24.

(5) Dz.U. C 56 z 11.3.2003, str. 5.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024