Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2006/C 148/08)

(Dz.U.UE C z dnia 24 czerwca 2006 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

Wniosek o rejestrację zgodnie z art. 5 i art. 17 ust. 2

"ACEITE MONTERRUBIO"

Nr WE: ES/0198/15.5.2001

CHNP (X) CHOG ( )

Niniejsze zestawienie zostało sporządzone wyłącznie do celów informacyjnych. W celu uzyskania dokładnych informacji zainteresowane strony mogą zapoznać się z pełną wersją opisu produktu udostępnianą przez władze krajowe określone w sekcji I lub Komisję Europejską(1).

1. Odpowiedzialny departament w Państwie Członkowskim:

Nazwa: Subdirección General de Sistemas de Calidad Diferenciada - Dirección General de Alimentación - Secretaría General de Agricultura y Alimentación del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de España

Adres: Infanta Isabel, 1

E-28071 Madrid

Telefon: 34 91 347 53 94

Faks: 34 91 347 54 10

e-mail: sgcaproagro@mapya.es

2. Grupa:

Nazwa - Adres:

SOCIEDAD COOP. DEL CAMPO LA UNIDAD

Ctra. De Castuera, s/n. 06427 Monterrubio de la Serena. Badajoz

RAMONA GARCÍA LÓPEZ.

Ctra. De Belalcázar, s/n. 06247. Monterrubio de la Serena. Badajoz

UNIÓN MONTERRUBIANA DEL CAMPO, S.C. LTDA.

C/ Purísima, no8. 06247 Monterrubio de la Serena. Badajoz

REY ALIMENTACIÓN, S.L.

C/ Pilar, no 104. 06420 Castuera. Badajoz

Skład: producenci/przetwórcy ( X ) inni ( )

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze

4. Opis (podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2)

4.1 Nazwa: "Aceite Monterrubio"

4.2 Opis: Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra otrzymywana z owocu drzewa oliwkowego (Olea Europaea L.). Do produkcji 90 % tej oliwy wykorzystuje się odmiany "Cornezuelo" i "Jabata" ("Picual"), a pozostałe 10 % stanowią odmiany "Mollar", "Corniche", "Pico-limón", "Morilla" i "Cornicabra".

Oliwa ta ma kolor żółto-zielonkawy, charakteryzuje się dużą stabilnością, jest owocowa i aromatyczna, o smaku migdałowym, delikatnie gorzkim i pikantnym.

Cechuje się następującymi właściwościami:

– Maksymalna kwasowość: 0,5 o

– Wilgotność: Poniżej 0,1 %

– Zanieczyszczenia: Poniżej 0,1 %

– Współczynnik K270: Mniej niż 0,20

– Wskaźnik nadtlenku: Poniżej 20

4.3 Obszar geograficzny: Obszar geograficzny produkcji, przetwarzania i pakowania znajduje się we wschodniej części prowincji Badajoz we Wspólnocie Autonomicznej Extremadura i obejmuje szesnaście gmin należących do regionów "La Serena", "La Siberia" i "Campiña Sur".

Strefa przetwarzania i pakowania znajduje się w strefie produkcji.

4.4 Dowód pochodzenia: Oliwa chroniona nazwą pochodzenia "Aceite Monterrubio" produkowana jest z oliwek pochodzących z gajów oliwnych i w olejarniach wpisanych do odpowiedniego rejestru rady regulacyjnej zgodnie z procedurą PC-01: Wniosek o wpis do rejestrów podręcznika jakości.

Oliwy przeznaczone do wprowadzenia do obrotu pod nazwą pochodzenia "Aceite Monterrubio" muszą być poddane procesowi certyfikacji przeprowadzanemu przez radę regulacyjną zgodnie z procedurami wewnętrznymi PC-02: Proces certyfikacji produktu, PC-03: Ocena wyników i przyznawanie certyfikacji i PC-04: Utrzymanie, zawieszenie i unieważnienie certyfikacji. Jakość produktu, która musi odpowiadać warunkom określonym w opisie produktu jest weryfikowana w procesie certyfikacji.

4.5 Metoda produkcji: Średnia roczna produkcja w regionie La Serena wynosi 1 500 kg/ha ze 150 drzew oliwkowych/ha.

Uprawa ta odbywa się tradycyjnie przy wykorzystaniu następujących metod produkcji:

– Oranie

– Nawożenie

– Przycinanie (ręczne i mechaniczne)

– Flancowanie (przy użyciu środków chwastobójczych)

– Zbieranie (oliwki zbierane bezpośrednio z drzewa)

Oliwa jest otrzymywana w wyniku dwóch procesów:

– Proces nieciągły lub tradycyjny

– Proces ciągły lub fazowy

Proces nieciągły przebiega według następującego schematu:

.................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

.................................................

grafika

Proces ciągły przebiega według następującego schematu:

grafika

Pakowanie oliwy objętej chronioną nazwą pochodzenia "Aceite Monterrubio" musi odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym zgodnie ze wskazówkami grupy składającej wniosek. Jest to niezbędne dla zachowania jakości i zapewnienia odtworzenia historii produktu oraz kontroli całego procesu certyfikacji aż do jego zakończenia. Proces ten dobiega końca gdy zatwierdzony produkt otrzymuje na opakowaniu etykietę dodatkową z numerem, która gwarantuje jakość i pochodzenie. Etykieta ta wydawana jest przez radę regulacyjną, której zakres kompetencji zawarty jest w przepisach i obejmuje:

– obszar produkcji,

– produkty objęte chronioną nazwą, na każdym etapie produkcji, przechowywania, pakowania, przewożenia i wprowadzania do obrotu,

– osoby wpisane do różnych rejestrów.

Pakowanie musi zatem odbywać się na obszarze geograficznym wyznaczonym w ust. C niniejszego opisu w celu zapewnienia odtworzenia historii produktu i zagwarantowania kontroli całego procesu ze strony organu kontrolnego i zachowania jakości chronionego produktu.

4.6 Związek:

Historyczny:

Region La Serena znajduje się we wschodniej części prowincji Badajoz. Od wieków jego nazwa i historia związana jest z jedną z najstarszych instytucji kraju - La Mesta. Podział gruntów, które od zawsze znajdowały się w rękach wielkich właścicieli odegrał istotną rolę w rozwoju gajów oliwnych w regionie. Grunty zostały podzielone między mieszkańców różnych miasteczek, którzy zapoczątkowali uprawę zarówno na małych jak i dużych terenach.

Pierwsza wzmianka o gajach oliwnych położonych na obszarze, która pojawiła się w 1791 r. w dziele "Viajes de La Serena" autorstwa Antonio Agúndez Fernández wskazuje na obfitość dzikich drzew oliwkowych, z których pochodzą szczepy drzewa oliwkowego.

Obecnie drzewa oliwkowe są drugą najważniejszą uprawą zarówno pod względem powierzchni jak i produkcji i zajmuje około 18 000 ha. W niektórych gminach regionu stanowi ona prawdziwą monokulturę.

Naturalny:

Kombinacja czynników takich jak struktura gleby i szczególne warunki klimatyczne, doskonała harmonia między uprawą a środowiskiem naturalnym, rozmieszczenie ludności, istotny rozwój społeczny i gospodarczy oraz głęboko zakorzeniona kultura uprawy drzew oliwkowych umożliwia produkcję wyróżniającej się oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra na obszarze produkcji objętym PDO "Aceite Monterrubio". Zarówno krytycy jak i konsumenci doceniają szczególne właściwości tego produktu.

Obszar geograficzny PDO "Aceite Monterrubio" znajduje się na wschodnim krańcu Baja Extremadura na zboczach Sierra Morena. Teren jest pagórkowaty, ale o niskich wzniesieniach. Drzewa oliwkowe rosną pośród dębów i gospodarstw zbożowych, przy czym ważnym elementem są często występujące zagajniki na terenach wzniesień sierry. Krajobraz ten jest typowy, jak można się domyślić, dla obszaru śródziemnomorskiego podzwrotnikowego i cechuje się łagodnymi zimami, ciepłymi i suchymi latami oraz niewielkimi opadami, które uniemożliwiają innego rodzaju gospodarkę rolną.

Poniżej znajduje się bardziej szczegółowy opis właściwości miejsca, które czynią z oliwy Monterrubio "Aceite Monterrubio" produkt rodzimy i charakterystyczny dla tego regionu:

a. Orografia:

Wyróżnia się dwie rzeźby terenu:

1. Prawierównia: wysokość między 300 a 500 m.

2. Sierra: wysokość między 600 a 800 m.

Uprawy zbóż, oliwek i winorośli znajdują się w dole dolin. Zbocza są pokryte pastwiskami, na terenie których występują dęby i duże gaje oliwne. Szczyty i wyższe partie są pokryte zaroślami, okruchami kamiennymi i skałami kwarcowymi.

b) Gleby:

Ogólnie większość gleb przeznaczona pod uprawę drzew oliwkowych składa się z piasku gliniastego, chociaż w ostatnich latach były one sadzone na lżejszych glebach. Odczyn pH zmienia się od kwaśnego do delikatnie kwaśnego. Również głębokość jest różna: w niektórych miejscach łupki są widoczne a w innych miejscach gleby mogą osiągać głębokość ponad 50 cm i mają dużą zdolność zatrzymywania wody.

c) Klimat:

Panuje klimat śródziemnomorski z pewnymi cechami kontynentalnymi, złagodzony wpływem Oceanu Atlantyckiego. Zimy są łagodne a lata długie i ciepłe. Opady atmosferyczne wynoszą poniżej 500 mm. Średnia temperatura waha się między 16 °C i 18 °C i może osiągnąć maksymalnie 40 °C w lecie

4.7 Organ kontrolny:

Nazwa: Consejo Regulador de la Denominación de Origen "Aceite Monterrubio"

Adres: C/ Nicanor Guerrero, 9B

06427 Monterrubio de La Serena Badajoz

Telefon: 924 61 00 88

Faks: 924 61 05 03

e-mail: -

Rada regulacyjna nazwy pochodzenia (PDO) spełnia wymogi określone w normie UNE-EN 45011

4.8 Etykietowanie: Etykiety, etykiety dodatkowe i stemple pakowanej oliwy muszą obowiązkowo zawierać, umieszczoną w sposób czytelny, nazwę pochodzenia "Aceite Monterrubio" jak również informacje określone w stosowanym prawie.

Etykieta musi wyraźnie wskazywać pochodzenie produktu. Etykiety, które niezależnie od powodu, mogłyby wprowadzać w błąd konsumenta nie będą zatwierdzane.

4.9 Wymogi krajowe:

Wymogi krajowe Ustawa nr 25/1970 z dnia 2 grudnia 1970 r. w sprawie winnic, win i napojów alkoholowych i jej przepisy wykonawcze zatwierdzone dekretem 835/1972 z dnia 23 marca 1972 r.
Dekret 835/1972 z dnia 28 marca 1972 r. ustanawiający przepisy wykonawcze do ustawy 25/1970.
Zarządzenie z dnia 25 stycznia 1994 r. określające zgodność ustawodawstwa hiszpańskiego z rozporządzeniem (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych.
Dekret królewski nr 1643/99 z dnia 22 października 1999 r. określający procedurę rozpatrywania wniosków o wpis do wspólnotowego rejestru nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

______

(1) Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Departament ds. Polityki Jakości Produktów Rolnych, B-1049 Bruksela.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2006.148.25

Rodzaj: Informacja
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 24/06/2006
Data ogłoszenia: 24/06/2006