Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2006/C 122/04)

(Dz.U.UE C z dnia 23 maja 2006 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

Wniosek o rejestrację zgodnie z art. 5 i art. 17 ust. 2

"CONNEMARA HILL LAMB" LUB "UAIN SLÉIBHE CHONAMARA"

Nr WE: IE/00366/3.9.2004

CHNP ( ) CHOG (X)

Niniejsze zestawienie zostało sporządzone wyłącznie do celów informacyjnych. W celu uzyskania dokładnych informacji zainteresowane strony mogą zapoznać się z pełną wersją opisu produktu udostępnianą przez władze krajowe określone w sekcji I lub Komisję Europejską(1).

1. Odpowiedzialny departament w Państwie Członkowskim:

Nazwa: Department of Agriculture and Food

Food Division

Agriculture House

Adres: Kildare Street

Dublin 2

Ireland

Telefon: (353-1) 607 23 90

Faks: (353-1) 607 20 38

2. Grupa:

Nazwa: Connemara Hill Lamb Ltd

Adres: Corr na Mona

Co. Galway

Ireland

Skład: producenci/przetwórcy (X) Inni ( )

3. Rodzaj produktu:

Klasa: mięso i podroby jadalne, o których mowa w załączniku I do traktatów Wspólnot Europejskich.

4. Opis (podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2)

4.1 Nazwa: "Connemara Hill Lamb" lub "Uain Sléibhe Chonamara"

4.2 Opis: Produkt, który ma być objęty ochroną, to "Connemara hill lamb", jagnię, które rodzi się, dorasta i jest hodowane w określonym regionie geograficznym. Jagnięta mają niedużą masę ciała i delikatne kości, tusze są chude, pokryte cienką warstwą tłuszczu, w kolorze różowoczerwonym i o twardej głębokiej teksturze.

4.3 Obszar geograficzny: Obszar geograficzny rozciąga się na zachód od jeziora Corrib i obejmuje wyspy Inishmaan, Inisheer i Inishmore. Ten położony na zachodzie Irlandii region znany jest w świecie jako Connemara. Jego krajobraz charakteryzuje się górami, bagnami i jeziorami. Jagnięta hodowane są na terenie górzystym, gdzie żywią się trawą, wrzosami i ziołami.

4.4 Dowód pochodzenia: Spożycie "Connemara hill lamb" odnotowywano od początku XIX wieku, kiedy w regionie wprowadzono szkocką rasę Black face (owce czarnogłowe). W latach 1850-1870, bezpośrednio po okresie Wielkiego Głodu, znaczne ilości owiec czarnogłowych zostały przywiezione ze Szkocji, w celu wypasania ich na terenach górzystych. Ustanowiona w 1891 roku Congested Districts Board (rada dystryktów przeludnionych) kontynuowała przywóz w celu poprawy rasy, która, od tamtej pory, ewoluowała i stała się odrębną rasą, zdolną do przeżycia w bardzo trudnych warunkach regionu Connemara. Rasa Black face jest wyjątkowo dobrze przystosowana do ukształtowania regionu ze względu na jej większą zdolność do poszukiwania pożywienia na danym terenie w porównaniu z innymi rasami.

W celu zapewnienia pełnego śledzenia produktu od gospodarstwa do ubojni każde jagnię otrzymuje specjalny kolczyk, a tusze są identyfikowane za pomocą zdejmowanej przywieszki. Inspekcje przeprowadzane są we wszystkich gospodarstwach w celu skontrolowania i oznakowania wszystkich owiec przeznaczonych do uboju.

4.5 Metoda produkcji: Mięso pochodzi od jagniąt rasy Black face, urodzonych i wyhodowanych w określonym obszarze geograficznym. Zwierzęta rodzą się na wiosnę, na ogół od kwietnia (czyli później niż inne owce irlandzkie) i są karmione przez matkę przez całe życie. Pasą się swobodnie w rejonach górzystych i na ogół zostają poddane ubojowi w wieku 14 tygodni. Niektóre jagnięta poddaje się ubojowi, gdy mają 10 tygodni. Mięso jest wprowadzane do obrotu w Irlandii od sierpnia do listopada. W przypadku braku zatwierdzonej ubojni w wyznaczonym obszarze geograficznym jagnięta zostają przetransportowane do zatwierdzonej ubojni w sąsiednim hrabstwie.

4.6 Związek: Smak, aromat i kolor "Connemara Hill lamb" są bezpośrednio zdeterminowane lokalną florą, którą żywią się jagnięta. Ich pożywienie składa się z górskiej trawy, wrzosów i ziół rozpowszechnionych w obszarach produkcji. Głównymi odmianami są trawy Agrostis Spp. Festuca Spp. i Molina, turzyce Carex Spp. Scirpus cespitosus, Eriophorum angustifolium i Trichophurum cespitosum. Ważne składniki diety to wrzosy Calluna vulgaris, Erica tetralix i Erica cinerea oraz rośliny Narhtecium ossifragum i Potentilla erecta. Nierówny teren powoduje, że jagnięta z gór Connemara są zwinniejsze niż jagnięta hodowane na równinach, co tłumaczy fakt, iż ich tusze są lżejsze: około 10 kg w porównaniu do 25 kg w przypadku jagniąt z terenów równinnych.

4.7 Organ kontrolny:

Nazwa: Department of Agriculture and Food

Adres: Agriculture House

Kildare Street

Dublin 2

Ireland

Telefon: (353-1) 607 23 90

Faks: (353-1) 607 20 38

4.8 Etykietowanie: CHOG

4.9 Wymogi krajowe : -

______

(1) Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Departament ds. Polityki Jakości Produktów Rolnych, B-1049 Bruksela.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2006.122.9

Rodzaj: Informacja
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 23/05/2006
Data ogłoszenia: 23/05/2006