Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4a ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2002 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Tureckiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
§  4.
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2.
Pozwolenia na przywóz w przypadku:
1)
pozycji towarowej 0813 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 50 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN,
2)
pozycji towarowej 0910 - mogą dotyczyć nie więcej niż 10 ton,
3)
pozycji towarowych 2008 11 i 2008 19 - mogą dotyczyć nie więcej niż 50 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN,
4)
pozycji towarowej 2009 - mogą dotyczyć nie więcej niż 200 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość
1 2 3 4
0406 Sery i twarogi: 300 t
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 25
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających

solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

25
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 25
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających

solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

ex 0406 90 50 0 Ser typu Tulum 25
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40%,

o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 72%:
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej

beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 52%
ex 0406 90 86 0 Ser typu tulum peyniri 25
0406 90 87 0 - - - - - - - - Przekraczającej 52%, ale nieprzekraczającej 62%
ex 0406 90 87 0 Ser typu tulum peyniri 25
0406 90 88 0 - - - - - - - - Przekraczającej 62%, ale nieprzekraczającej 72%
ex 0406 90 88 0 Ser typu tulum peyniri 25
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone: 10 250 t
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia
0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone: 12,5 1.000 t (łącznie z poz. 0709)
0703 90 00 0 - Pory i inne warzywa cebulowe
ex 0703 90 00 0 Pory świeże lub chłodzone
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: 200 t
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego 10
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada 10
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia 10
0709 Inne warzywa, świeże lub chłodzone: 1.000 t (łącznie z poz. 0703)
0709 60 - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0709 60 10 0 - - Słodka papryka 4,5
- - Pozostałe:
0709 60 91 0 - - - Z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników

oleożywicznych Capsicum

4,5
0709 60 95 0 - - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych 4,5
0709 60 99 0 - - - Pozostałe 4,5
0709 90 - Pozostałe:
0709 90 40 0 - - Kapary 4,5
0709 90 70 0 - - Cukinia 4,5
0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: 12,5 500 t
0710 80 - Pozostałe warzywa:
0710 80 10 0 - - Oliwki
0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: 500 t
0711 20 - Oliwki:
0711 20 10 0 - - Do celów innych niż produkcja oliwy 7,5
0711 30 00 0 - Kapary 7,5
0813 Owoce suszone, inne niż z pozycji od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem: 700 t
0813 10 00 0 - Morele 0
0813 20 00 0 - Śliwki 0
0813 40 - Pozostałe owoce:
0813 40 10 0 - - Brzoskwinie łącznie z nektarynami 0
0813 40 30 0 - - Gruszki 0
0813 40 50 0 - - Papaje 0
0813 40 60 0 - - Tamaryndy 0
0813 40 70 0 - - Owoce nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce kanawalii, owoce

sączyńca, męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya

0
0813 40 95 0 - - Pozostałe 0
0813 50 - Mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem:
- - Mieszanki z suszonych owoców innych niż z pozycji od 0801 do 0806:
- - - Niezawierające suszonych śliwek:
0813 50 12 0 - - - - Z owoców papaya, tamaryndy, nerkowca, liczi (śliwki chińskie)

owoców kanawalii, owoców sączyńca, męczennicy, oskomianu

(carambola) i pitahaya

0
0813 50 15 0 - - - - Pozostałe 0
0813 50 19 0 - - - Zawierające suszone śliwki 0
- - Mieszanki wyłącznie z suszonych orzechów z pozycji 0801 i 0802:
0813 50 31 0 - - - Z orzechów tropikalnych 0
0813 50 39 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe mieszanki:
0813 50 91 0 - - - Niezawierające suszonych śliwek lub fig 0
0813 50 99 0 - - - Pozostałe 0
0902 Herbata, nawet aromatyzowana: 2.000 t
0902 10 00 0 - Herbata zielona (niefermentowana) w bezpośrednim opakowaniu o zawartości

nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 20 00 0 - Inna herbata zielona (niefermentowana) 7,5
0902 30 00 0 - Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana,

w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 40 00 0 - Pozostała herbata czarna (fermentowana) i inna herbata częściowo

fermentowana

7,5
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne: 9,5 50 t
0910 40 - Tymianek; liście laurowe:
0910 40 90 0 - - Liście laurowe
1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: 800 t
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje:
1512 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1512 19 91 - - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany 20
1512 19 91 9 - - - - - Pozostały 17,5
1604 Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: 500 t
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale niemielone:
1604 14 - - Tuńczyki, bonito latający i bonito śródziemnomorski (Sarda spp.):
- - - Tuńczyki i bonito latający:
1604 14 11 0 - - - - W oleju roślinnym 0
- - - - Pozostałe:
1604 14 16 0 - - - - - Filety znane jako "loins" 0
1604 14 18 0 - - - - - Pozostałe 0
1604 14 90 0 - - - Bonito śródziemnomorski (Sarda spp.) 0
1604 20 - Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb:
- - Pozostałe:
1604 20 70 0 - - - Z tuńczyków, bonito latających lub pozostałych ryb z rodzaju

Euthynnus

0
1704 Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), niezawierające kakao: 2.400 t
1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem: (dotyczy
- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

łącznie poz. 1704
1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 6 i 1806)
1704 10 19 0 - - - Pozostała 8
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 4
1704 10 99 90 - - - Pozostała 8
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 30 0 - - Biała czekolada 13
- - Pozostałe:
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu 6
- - - Pozostałe:
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem 25 + DCC
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne 25 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe 25 + DCC(a)
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806 10 15 0 - - Niezawierający sacharozy lub zawierający w masie mniej niż 5%

sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

15
1806 10 20 0 - - Zawierający w masie 5% lub więcej, ale mniej niż 65% sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub

izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

15
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach o masie powyżej

2 kg lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci

w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej

2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego albo zawierające

w masie 31% lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

20
1806 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 31% masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

20
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające w masie 18% lub więcej masła kakaowego 20
1806 20 70 0 - - - Okruchy mleczno-czekoladowe 20
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 20
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 22 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00 0 - - Nadziewane 37 + DCC
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 37 + DCC
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 37 + DCC
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 37 + DCC
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 37 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 37 + DCC
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 37 + DCC
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

37 + DCC
1806 90 60 0 - - Produkty do smarowania, zawierające kakao 37 + DCC
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów 37 + DCC
1806 90 90 0 - - Pozostałe 37 + DCC
1902 Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innym substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: 200 t
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:
1902 11 00 0 - - Zawierające jaja 28
1902 19 - - Pozostałe:
1902 19 10 0 - - - Niezawierające mąki lub mączki ze zwykłej pszenicy 12
1902 19 90 0 - - - Pozostałe 12
1902 30 - Pozostałe makarony:
1902 30 10 0 - - Suszone 14
1902 30 90 0 - - Pozostałe 3
2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: 1.000 t
- Pozostałe:
2007 91 - - Owoce cytrusowe:
2007 91 10 0 - - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 30% 20
2007 91 30 0 - - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%, a nieprzekraczającej

30%

20
2007 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 30%:
2007 99 20 0 - - - - Przecier i pasta z kasztanów 20
- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%, ale

nieprzekraczającej 30%:

2007 99 51 0 - - - - Przecier i pasta z kasztanów 20
- - - Pozostałe:
2007 99 98 0 - - - - Pozostałe
ex 2007 99 98 0 Przecier i pasta z orzechów laskowych, o zawartości cukru w masie nieprzekraczającej 13% 20
2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 500 t
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, zmieszane razem lub nie:
2008 11 - - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0 - - - Masło orzechowe 17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto:
- - - - Powyżej 1 kg:
2008 11 92 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 94 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Nieprzekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 98 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2008 19 - - Pozostałe, włączając mieszanki:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2008 19 11 0 - - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające w masie 50% lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców tropikalnych

17,5
- - - - Pozostałe:
2008 19 13 0 - - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone 17,5
2008 19 19 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające w masie 50% lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców tropikalnych:

2008 19 51 0 - - - - - Prażone orzechy tropikalne 17,5
2008 19 59 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - Orzechy prażone:
2008 19 93 0 - - - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone 17,5
2008 19 95 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
2008 19 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2008 30 - Owoce cytrusowe: 1.000 t
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
2008 30 11 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85% 15
2008 30 19 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Pozostałe:
2008 30 31 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85% 15
2008 30 39 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 30 51 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 15
2008 30 55 0 - - - - Mandarynki (włączając tangerynki i satsumas); klementynki,

wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg:

2008 30 71 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 15
2008 30 75 0 - - - - Mandarynki (włączając tangerynki i satsumas); klementynki,

wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 79 0 - - - - Pozostałe 15
2008 30 90 0 - - - Niezawierające dodatku cukru 15
2008 50 - Morele:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej 1 kg:
- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:
2008 50 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85% 15
2008 50 19 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
2008 50 31 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85% 15
2008 50 39 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

2008 50 51 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 15
2008 50 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2008 50 61 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% 15
2008 50 69 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg:

2008 50 71 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 15
2008 50 79 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

2008 50 92 0 - - - - 5 kg lub więcej 15
2008 50 94 0 - - - - Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5 kg 15
2008 50 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 15
2008 70 - Brzoskwinie, włącznie z nektarynkami:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:
2008 70 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85% 15
2008 70 19 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
2008 70 31 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85% 15
2008 70 39 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

2008 70 51 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 15
2008 70 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2008 70 61 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% 15
2008 70 69 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg:

2008 70 71 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 15
2008 70 79 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

2008 70 92 0 - - - - 5 kg lub więcej 15
2008 70 94 0 - - - - Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5 kg 15
2008 70 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 15
2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 1.000 t
- Sok pomarańczowy:
2009 11 - - Mrożony:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 11 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 11 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
2009 11 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

20
2009 11 99 0 - - - - Pozostałe 20
2009 12 00 0 - - Niemrożony, o liczbie Brixa nieprzekraczającej 20 20
2009 19 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 19 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 19 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:
2009 19 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

20
2009 19 98 0 - - - - Pozostałe 20
- Sok grejpfrutowy:
2009 21 00 0 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20 20
2009 29 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 29 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 29 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:
2009 29 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

20
2009 29 99 0 - - - - Pozostałe 20
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego:
2009 31 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
2009 31 11 0 - - - - Zawierający dodatek cukru 20
2009 31 19 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - Sok cytrynowy:
2009 31 51 0 - - - - - Zawierający dodatek cukru 20
2009 31 59 0 - - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 31 91 0 - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 31 99 0 - - - - - Niezawierające dodatku cukru 20
2009 39 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 39 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 39 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
2009 39 31 0 - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 39 39 0 - - - - - Niezawierające dodatku cukru 20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - - Sok cytrynowy:
2009 39 51 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30% 20
2009 39 55 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30% 20
2009 39 59 0 - - - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- - - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 39 91 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30% 20
2009 39 95 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30% 20
2009 39 99 0 - - - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy):
2009 61 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:
2009 61 10 0 - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 61 90 0 - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 69 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 69 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 69 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30, ale nieprzekraczającej 67:
- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto:
2009 69 51 0 - - - - - Stężony 20
2009 69 59 0 - - - - - Pozostały 20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%:
2009 69 71 0 - - - - - - Stężony 20
2009 69 79 0 - - - - - - Pozostały 20
2009 69 90 0 - - - - - Pozostałe 20
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego:
2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 90 49 0 - - - - - - Pozostałe 20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego:
2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30% 20
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30% 20
2009 90 79 0 - - - - - - Niezawierające dodatku cukru 20
2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: 50 t
2102 10 - Drożdże aktywne:
2102 10 10 0 - - Kultury drożdży 20
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 31 0 - - - Suszone 20
2102 10 39 0 - - - Pozostałe 20
2102 10 90 0 - - Pozostałe 20
2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu: 1.000 hl
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów:
2203 00 01 0 - - W butelkach 0
2203 00 09 0 - - Pozostałe 0
2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów 0
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji 2009: 1.000 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 11 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 18% obj. 15

minimum 21 EUR/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 19 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 18% obj. 15

minimum 21 EUR/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15

minimum 21 EUR/hl

2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15

minimum 21 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla

w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.
ex 2204 21 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. 15

minimum 21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:
- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 34 0 - - - - - - - Penedés 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 69 0 - - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 74 0 - - - - - - - Penedés 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13%

obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5EUR/hl

2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15%

obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 89 0 - - - - - Port 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla

w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

ex 2204 29 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. 12,5

minimum 21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale

nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15%

obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez

dodanie alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.
ex 2204 30 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. 22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 1% obj.:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 32,5
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 30 96 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale nie większej niż 18% obj. 32,5
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 30 98 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale nie większej niż 18% obj. 32,5
2401 Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe: 2.000 t
2401 10 - Tytoń nieodżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia

i suszony powietrzem na jasny tytoń typu

Burley (włączając hybrydy tytoniu Burley);

suszony powietrzem na jasny tytoń typu

Maryland i tytoń suszony

ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley

(włącznie z jego hybrydami)

52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Maryland

52,5 minimum 1,085 EUR/kg
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 49 0 - - - - Pozostałe 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
(a) dotyczy tylko zawierających w masie mniej niż 70% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 27 sierpnia 2002 r. (Dz.U.02.143.1200) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 września 2002 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024