KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Niemiecka wersja językowa rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zawiera błędy w załączniku II część D, w kategorii żywności 12.2, oraz w załączniku II część E, w kategoriach żywności 0, 01.7.1, 05.2, 11.1, 12.2, 12.2.2, 13.2 i 17.1. W niemieckiej wersji językowej należy zatem sprostować nazwę kategorii żywności 12.2 i warunki stosowania dodatków do żywności (ograniczenia/wyjątki) w kategoriach żywności 0, 01.7.1, 05.2, 11.1, 12.2, 12.2.2, 13.2 i 17.1, aby zapewnić jasność prawa dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze oraz sprawne funkcjonowanie rynku wewnętrznego.
(2) Grecka wersja językowa rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zawiera błędy w załączniku II część E, w kategorii żywności 05.2. W greckiej wersji językowej należy zatem sprostować warunki stosowania dodatków do żywności (ograniczenia/wyjątki) w kategorii żywności 05.2, aby zapewnić jasność prawa dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze oraz sprawne funkcjonowanie rynku wewnętrznego.
(3) Czeska wersja językowa rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zawiera błędy w załączniku II część E, w kategorii żywności 08.2. W czeskiej wersji językowej należy zatem sprostować warunki stosowania dodatków do żywności (ograniczenia/wyjątki) w kategorii żywności 08.2, aby zapewnić jasność prawa dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze oraz sprawne funkcjonowanie rynku wewnętrznego.
(4) Należy zatem odpowiednio sprostować czeską, grecką i niemiecką wersję językową rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Sprostowanie nie ma wpływu na pozostałe wersje językowe.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: