a także mając na uwadze, co następuje:(1) Zgodnie z art. 26 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 Polska przedstawiła wnioski o rejestrację nazw: "Półtorak staropolski tradycyjny", "Dwójniak staropolski tradycyjny", "Trójniak staropolski tradycyjny", "Czwórniak staropolski tradycyjny", "Kiełbasa jałowcowa staropolska", "Kiełbasa myśliwska staropolska", "Olej rydzowy tradycyjny" oraz "Kabanosy staropolskie" w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności przewidzianym w art. 22 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 z zastrzeżeniem nazw.
(2) Nazwy "Półtorak", "Dwójniak", "Trójniak", "Czwórniak", "Kiełbasa jałowcowa", "Kiełbasa myśliwska", "Olej rydzowy" oraz "Kabanosy" zarejestrowano uprzednio 2 jako gwarantowane tradycyjne specjalności bez zastrzeżenia nazw zgodnie z art. 13 ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 509/2006 3 .
(3) W następstwie krajowej procedury sprzeciwu, o której mowa w art. 26 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, nazwy "Półtorak", "Dwójniak", "Trójniak" i "Czwórniak" uzupełniono wyrażeniem "staropolski tradycyjny", nazwy "Kiełbasa jałowcowa" i "Kiełbasa myśliwska" uzupełniono określeniem "staropolska", nazwę "Olej rydzowy" uzupełniono określeniem "tradycyjny", a nazwę "Kabanosy" uzupełniono określeniem "staropolskie". Te dodatkowe terminy określają tradycyjny charakter danej nazwy zgodnie z art. 26 ust. 1 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
(4) Komisja rozpatrzyła złożone wnioski w sprawie nazw: "Półtorak staropolski tradycyjny", "Dwójniak staropolski tradycyjny", "Trójniak staropolski tradycyjny", "Czwórniak staropolski tradycyjny", "Kiełbasa jałowcowa staropolska", "Kiełbasa myśliwska staropolska", "Olej rydzowy tradycyjny" oraz "Kabanosy staropolskie", a następnie opublikowała je w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej 4 .
(5) Komisja otrzymała oświadczenie o sprzeciwie dotyczące rejestracji nazwy "Kabanosy staropolskie". Rejestracja tej nazwy jest zatem uzależniona od wyniku procedury sprzeciwu, prowadzonej oddzielnie.
(6) Komisji nie zgłoszono żadnego oświadczenia o sprzeciwie na podstawie art. 51 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 w odniesieniu do nazw innych niż "Kabanosy staropolskie", zatem nazwy "Półtorak staropolski tradycyjny", "Dwójniak staropolski tradycyjny", "Trójniak staropolski tradycyjny", "Czwórniak staropolski tradycyjny", "Kiełbasa jałowcowa staropolska", "Kiełbasa myśliwska staropolska", "Olej rydzowy tradycyjny" należy zarejestrować w rejestrze z zastrzeżeniem nazwy,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 729/2008 z dnia 28 lipca 2008 r. rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwy (Czwórniak (GTS), Dwójniak (GTS), Półtorak (GTS), Trójniak (GTS)) (Dz.U. L 200 z 29.7.2008, s. 6). Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 379/2011 z dnia 18 kwietnia 2011 r. rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę ["Kiełbasa jałowcowa" (GTS)] (Dz.U. L 103 z 19.4.2011, s. 2)Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 382/2011 z dnia 18 kwietnia 2011 r. rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę ["Kiełbasa myśliwska" (GTS)] (Dz.U. L 103 z 19.4.2011, s. 6).
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 506/2009 z dnia 15 czerwca 2009 r. rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę (Olej rydzowy (GTS)) (Dz.U. L 151 z 16.6.2009, s. 26).
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1044/2011 z dnia 19 października 2011 r. rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę [Kabanosy (GTS)] (Dz.U. L 275 z 20.10.2011, s. 16).
3 Rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 1). Rozporządzenie uchylone i zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
4 Dz.U. C 188 z 27.5.2016, s. 6.
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 668/2014 z dnia 13 czerwca 2014 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 36).