(notyfikowana jako dokument nr C(2016) 4565)(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(Dz.U.UE L z dnia 21 lipca 2016 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 26 września 2012 r. przedsiębiorstwo Dairy Crest Ltd zwróciło się do właściwych organów Irlandii z wnioskiem dotyczącym wprowadzenia do obrotu mleka poddanego działaniu promieniowania ultrafioletowego (UV) jako nowej żywności w rozumieniu art. 1 ust. 2 lit. f) rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(2) W dniu 10 stycznia 2013 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Irlandii wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym organ ten stwierdził, że mleko poddane działaniu promieniowania UV spełnia kryteria dla nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(3) W dniu 16 stycznia 2013 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni ustanowionego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw.
(5) W dniu 9 lutego 2015 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie dodatkowej oceny mleka poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.
(6) W dniu 10 grudnia 2015 r. EFSA stwierdziła w swojej opinii dotyczącej bezpieczeństwa mleka poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności 2 , że mleko poddane działaniu promieniowania UV jest bezpieczne w warunkach stosowania zgodnych z przeznaczeniem.
(7) Opinia ta daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że mleko poddane działaniu promieniowania UV spełnia - jako nowa żywność - kryteria ustanowione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(8) Poddanie pasteryzowanego mleka działaniu promieniowania UV powoduje zwiększenie zawartości witaminy D w mleku. W rozporządzeniu (UE) nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 określono, co uznaje się za znaczącą ilość witamin i składników mineralnych. Ważne jest zatem, aby odpowiednio informować konsumentów o obecności witaminy D wytworzonej w produkcie w wyniku działania promieniowania UV.
(9) W rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 ustanowiono wymogi dotyczące dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. Nie naruszając wymogów w nim określonych, należy zezwolić na wprowadzanie do obrotu mleka poddanego działaniu promieniowania UV.
(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: