Decyzja wykonawcza 2016/1189 zezwalająca na wprowadzenie do obrotu mleka poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2016/1189
z dnia 19 lipca 2016 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu mleka poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2016) 4565)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(Dz.U.UE L z dnia 21 lipca 2016 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 26 września 2012 r. przedsiębiorstwo Dairy Crest Ltd zwróciło się do właściwych organów Irlandii z wnioskiem dotyczącym wprowadzenia do obrotu mleka poddanego działaniu promieniowania ultrafioletowego (UV) jako nowej żywności w rozumieniu art. 1 ust. 2 lit. f) rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(2) W dniu 10 stycznia 2013 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Irlandii wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym organ ten stwierdził, że mleko poddane działaniu promieniowania UV spełnia kryteria dla nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(3) W dniu 16 stycznia 2013 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni ustanowionego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw.

(5) W dniu 9 lutego 2015 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie dodatkowej oceny mleka poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.

(6) W dniu 10 grudnia 2015 r. EFSA stwierdziła w swojej opinii dotyczącej bezpieczeństwa mleka poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności 2 , że mleko poddane działaniu promieniowania UV jest bezpieczne w warunkach stosowania zgodnych z przeznaczeniem.

(7) Opinia ta daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że mleko poddane działaniu promieniowania UV spełnia - jako nowa żywność - kryteria ustanowione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(8) Poddanie pasteryzowanego mleka działaniu promieniowania UV powoduje zwiększenie zawartości witaminy D w mleku. W rozporządzeniu (UE) nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 określono, co uznaje się za znaczącą ilość witamin i składników mineralnych. Ważne jest zatem, aby odpowiednio informować konsumentów o obecności witaminy D wytworzonej w produkcie w wyniku działania promieniowania UV.

(9) W rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 ustanowiono wymogi dotyczące dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. Nie naruszając wymogów w nim określonych, należy zezwolić na wprowadzanie do obrotu mleka poddanego działaniu promieniowania UV.

(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Mleko poddane działaniu promieniowania UV, zgodne ze specyfikacją w załączniku I do niniejszej decyzji, może być wprowadzane do obrotu w Unii jako nowa żywność do określonych zastosowań zachowaniem maksymalnych poziomów określonych w załączniku II do niniejszej decyzji bez uszczerbku dla przepisów szczegółowych rozporządzenia (WE) nr 1925/2006.

Artykuł  2

Mleko poddane działaniu promieniowania UV dopuszczone do obrotu niniejszą decyzją oznacza się na etykiecie środków spożywczych jako "poddane działaniu promieniowania UV".

Jeżeli mleko poddane działaniu promieniowania UV zawiera ilość witaminy D, którą uznaje się za znaczącą zgodnie z pkt 2 w części A załącznika XIII do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady, oznaczeniu na etykiecie towarzyszy sformułowanie: "zawiera witaminę D wytworzoną w wyniku działania promieniowania UV" lub "mleko zawierające witaminę D powstałą w wyniku działania promieniowania UV".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Dairy Crest Ltd, Claygate House, Littleworth Road, Esher, Surrey, KT10 9PN, Zjednoczone Królestwo.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 lipca 2016 r.

W imieniu Komisji

Vytenis ANDRIUKAITIS

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

SPECYFIKACJA MLEKA PODDANEGO DZIAŁANIU PROMIENIOWANIA UV

Definicja:

Mleko krowie (pełne i częściowo odtłuszczone), które po pasteryzacji zostało poddane działaniu promieniowania ultrafioletowego (UV) poprzez przepływ turbulentny. Poddanie mleka pasteryzowanego działaniu promieniowania UV powoduje wzrost stężenia witaminy D3 (cholekalcyferolu) w wyniku przekształcenia 7-dehydrocholesterolu w witaminę D3.

Promieniowanie UV: proces napromieniowania w świetle ultrafioletowym o długości fali wynoszącej 200-310 nm przy nakładzie energii wynoszącym 1 045 J/l.

Witamina D3:

Nazwa chemiczna (1S,3Z)-3-[(2E)-2-[(1R,3aS,7aR)-7a-metylo-1-[(2R)-6-metyloheptan-2-ylo]-

2,3,3a,5,6,7-heksahydro-1H-inden-4-ylideno]etylideno]-4-metylidenocyklohek-

san-1-ol

Synonim Cholekalcyferol
Nr CAS 67-97-0
Masa cząsteczkowa 384,6377 g/mol
Zawartość:
Witaminy D3 w produkcie końcowym w mleku pełnym (1): 0,5-3,2 μg/100 g (2)

w mleku częściowo odtłuszczonym (1): 0,1-1,5 μg/100 g (2)

(1) Zgodnie z definicją w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającym wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającym rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).

(2) HPLC.

ZAŁĄCZNIK  II

DOPUSZCZONE STOSOWANIE MLEKA PODDANEGO DZIAŁANIU PROMIENIOWANIA UV

Kategoria żywności Ilość witaminy D3
Pasteryzowane mleko pełne (1) 5-32 μg/kg dla ogółu populacji, z wyjątkiem niemowląt
Pasteryzowane mleko częściowo odtłuszczone (1) 1-15 μg/kg dla ogółu populacji, z wyjątkiem niemowląt
(1) Spożywane jako takie.
1 Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
2 Dziennik EFSA 2016; 14(1):4370.
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18).
4 Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26).

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2016.196.50

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja wykonawcza 2016/1189 zezwalająca na wprowadzenie do obrotu mleka poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
Data aktu: 19/07/2016
Data ogłoszenia: 21/07/2016