Rozporządzenie wykonawcze 489/2012 ustanawiające przepisy wykonawcze dotyczące stosowania art. 16 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 489/2012
z dnia 8 czerwca 2012 r.
ustanawiające przepisy wykonawcze dotyczące stosowania art. 16 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji(1), w szczególności jego art. 16,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 16 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Komisja przedkłada Parlamentowi Europejskiemu i Radzie, najpóźniej dnia 1 lipca 2013 r., sprawozdanie na temat skutków wdrożenia tego rozporządzenia. W związku z tym państwa członkowskie dostarczają Komisji niezbędnych odpowiednich informacji.

(2) Niezbędne odpowiednie informacje dostarczane przez państwa członkowskie powinny dotyczyć rozwoju rynku żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych, w tym danych o tendencjach rynkowych zaobserwowanych od czasu ujednolicenia na poziomie unijnym zasad dotyczących dodawania do żywności witamin i składników mineralnych.

(3) Informacje te powinny dotyczyć struktur konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych, a także spożycia witamin i składników mineralnych w populacji, a w stosownych przypadkach - w określonych grupach populacyjnych, w tym zmian w nawykach żywieniowych zaobserwowanych od czasu ujednolicenia zasad dotyczących dodawania do żywności witamin i składników mineralnych.

(4) Informacje dostarczane przez państwa członkowskie powinny również dotyczyć dodawania do żywności, w tym suplementów żywnościowych zgodnie z definicją zawartą w dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych(2), substancji innych niż witaminy i składniki mineralne. Informacje te powinny dotyczyć m.in. spożycia takiej żywności oraz ilości dodawanych substancji, a także wszelkich krajowych środków legislacyjnych lub pozalegislacyjnych wprowadzanych w celu ograniczenia lub zakazu dodawania do żywności niektórych innych substancji.

(5) W drodze niniejszych przepisów wykonawczych należy opracować wykaz odpowiednich informacji, które powinny zostać zebrane i przedłożone Komisji przez państwa członkowskie, oraz ustalić wspólny format ich przedstawiania.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Przedmiot

W niniejszym rozporządzeniu ustanawia się przepisy wykonawcze dotyczące stosowania art. 16 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006, w szczególności w zakresie dostarczania do Komisji niezbędnych odpowiednich informacji przez państwa członkowskie w celu oceny skutków wykonania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006.

Artykuł  2

Odpowiednie informacje

1.
Państwa członkowskie dostarczą Komisji, najpóźniej dnia 1 lipca 2012 r., niezbędne odpowiednie informacje dotyczące w szczególności:
a)
rozwoju krajowego rynku żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych, jaki nastąpił od terminu rozpoczęcia stosowania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006;
b)
struktur konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych;
c)
poziomu spożycia witamin i składników mineralnych w populacji;
d)
dodawania do żywności, w tym suplementów żywnościowych zgodnie z definicją zawartą w art. 2 lit. a) dyrektywy 2002/46/WE, substancji innych niż witaminy i składniki mineralne; jak również informacje o strukturach konsumpcji takiej żywności oraz ilości substancji dodawanych do żywności i suplementów żywnościowych.
2.
Niezbędne odpowiednie informacje, o których mowa w ust. 1, dostarczane Komisji przez państwa członkowskie, obejmują co najmniej informacje określone w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Niezbędne odpowiednie informacje zawierające stosowne szczegóły przedkłada się Komisji w formacie określonym w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

3.
W przypadku gdy nie wszystkie informacje określone w załączniku I są dostępne lub gdy zaistnieją inne powody, dla których nie mogą one zostać dostarczone Komisji przed dniem 1 lipca 2012 r., państwo członkowskie informuje Komisję o tym fakcie.
Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 czerwca 2012 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.

(2) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Niezbędne odpowiednie informacje dostarczane przez państwa członkowskie w celu oceny skutków wykonania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006

A. Informacje dotyczące rozwoju krajowego rynku żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych obejmują:

1. ogólne informacje o rynku krajowym, w tym dane o udziale w rynku określonej żywności lub kategorii żywności;

2. informacje o tendencjach w rozwoju rynku krajowego.

Informacje określone w pkt 1 i 2 obejmują informacje o żywności z najczęściej dodawanymi witaminami i składnikami mineralnymi oraz informacje na temat ilości witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności. Informacje te można otrzymać z dostępnych komercyjnie raportów rynkowych, za pomocą krajowych środków monitorowania, a także z innych istotnych i określonych źródeł.

B. Informacje o strukturach konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych obejmują:

1. informacje o strukturach konsumpcji określonej żywności lub kategorii żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych w populacji lub, w stosownych przypadkach, w określonych grupach populacyjnych, z uwzględnieniem takich informacji o żywności z najczęściej dodawanymi witaminami i składnikami mineralnymi oraz informacji na temat ilości witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności;

2. informacje zebrane za pomocą ogólnokrajowych badań dotyczących zwyczajów żywieniowych, dane z badań naukowych oraz dane otrzymane z innych istotnych i określonych źródeł, a także informacje o metodologii badań żywieniowych, takie jak metodologia oceny zwyczajów żywieniowych, oraz o poddanych badaniu podgrupach populacyjnych i grupach wiekowych;

3. informacje o zaobserwowanych zmianach w ogólnych zwyczajach żywieniowych i tendencjach w konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza zmianach mogących mieć związek z rozpoczęciem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006. Państwa członkowskie dostarczą szczegółów na temat podłoża zaobserwowanych zmian, w tym danych wyjściowych użytych przy porównywaniu przeszłej i obecnej konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych.

C. Informacje o poziomie spożycia witamin i składników mineralnych obejmują:

1. informacje o poziomie spożycia witamin i składników mineralnych w populacji oraz, w stosownych przypadkach - w określonych grupach populacyjnych. Takie informacje otrzymuje się ze źródeł określonych w pkt B2 niniejszego załącznika;

2. informacje o zaobserwowanych zmianach w poziomie spożycia witamin i składników mineralnych, w tym tendencjach, które mogą być związane z terminem rozpoczęcia stosowania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006. Państwa członkowskie dostarczają szczegółów na temat podłoża zaobserwowanych zmian w tym danych wyjściowych użytych przy porównywaniu ilości spożywanych witamin i składników mineralnych przed rozpoczęciem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 i po nim.

D. Informacje o dodawaniu do żywności substancji innych niż witaminy i składniki mineralne obejmują:

1. informacje o krajowym rynku żywności z dodatkiem niektórych innych substancji, w tym dane o udziale w rynku określonej żywności lub kategorii żywności;

2. informacje o krajowym rynku suplementów żywnościowych zgodnie z definicją zawartą w art. 2 lit. a) dyrektywy 2002/46/WE;

3. informacje o najczęściej dodawanych do żywności substancjach oparte na dostępnych komercyjnie raportach rynkowych, danych otrzymanych za pomocą krajowych środków monitorowania oraz z innych istotnych i określonych źródeł, łącznie z informacjami o ilości innych substancji dodawanych do określonej żywności lub kategorii żywności;

4. informacje o krajowych środkach legislacyjnych lub pozalegislacyjnych przedsięwziętych w celu ograniczenia lub zakazu użycia innych substancji w produkcji żywności, w tym suplementów żywnościowych.

ZAŁĄCZNIK  II

Format, w jakim należy przedstawiać informacje dostarczane przez państwa członkowskie

Rozwój rynku żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych
Rodzaj dostarczanych informacji Źródło danych
Udział w rynku krajowym różnych produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych, które zostały podzielone na 20 głównych kategorii żywności zgodnie z systemem klasyfikacji żywności FoodEx(1), z wyjątkiem żywności specjalnego przeznaczenia i suplementów żywnościowych.
Tendencje w wielkości rynku żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych, w szczególności informacje o rynku przed rozpoczęciem stosowania rozporządzenia (WE) 1925/2006 i po nim.
(1) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; System klasyfikacji i opisu żywności FoodEx 2 (zmieniony projekt 1). Dodatkowe publikacje 2011:215 [438 stron] dostępne na stronie internetowej: www.efsa.europa.eu

Struktury konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych

Rodzaj dostarczanych informacji Źródło danych
Średni poziom spożycia żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych w populacji.

Średni poziom spożycia żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych w następujących grupach populacyjnych:

- dorośli (powyżej 18 roku życia),

- dzieci (poniżej 18 roku życia); oraz, w stosownych przypadkach, bardziej szczegółowe grupy wiekowe, a także

- według 20 głównych kategorii żywości systemu klasyfikacji żywności FoodEx, z wyjątkiem środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów żywnościowych.

Ilości witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności podzielonej na 20 głównych kategorii żywności zgodnie z systemem klasyfikacji żywności FoodEx. Informacje te należy podać jako ilości lub zakres ilości dodawanych substancji.
Zaobserwowane zmiany w strukturach konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych, w tym dane wyjściowe użyte przy porównywaniu spożycia przed rozpoczęciem stosowania rozporządzenia (WE) 1925/2006 i po nim.

Ilość spożywanych witamin i składników mineralnych

Rodzaj dostarczanych informacji Źródło danych
Średni poziom spożycia witamin i składników mineralnych w populacji.

Średni poziom spożycia witamin i składników mineralnych w następujących grupach populacyjnych:

- dorośli (powyżej 18 roku życia),

- (poniżej 18 roku życia); oraz, w stosownych przypadkach, bardziej szczegółowe grupy wiekowe.

Metodologia badań żywieniowych (zwłaszcza metody oceny zwyczajów żywieniowych, grupy wiekowe i podgrupy populacyjne).
Zaobserwowane zmiany w poziomie spożywanych witamin i składników mineralnych, w tym dane wyjściowe użyte przy porównywaniu spożycia przed rozpoczęciem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 i po nim.

Dodawanie substancji innych niż witaminy i składniki mineralne

Rodzaj dostarczanych informacji Źródło danych
Udział w krajowym rynku produktów spożywczych, w tym suplementów żywnościowych, z dodatkiem innych substancji, zgodnie z następującym podziałem na kategorie użytych substancji:

1. aminokwasy;

2. enzymy;

3. prebiotyki i probiotyki;

4. niezbędne kwasy tłuszczowe oraz inne szczególne kwasy tłuszczowe;

5. składniki i ekstrakty roślinne;

6. inne substancje.

Tendencje w wielkości rynku, zwłaszcza informacje o rynku przed rozpoczęciem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 i po nim.
Krajowe środki wprowadzane w celu ograniczenia lub zakazu używania innych substancji w produkcji żywności, w tym suplementów żywnościowych.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2012.150.71

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 489/2012 ustanawiające przepisy wykonawcze dotyczące stosowania art. 16 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji
Data aktu: 08/06/2012
Data ogłoszenia: 09/06/2012
Data wejścia w życie: 10/06/2012