(Dz.U.UE L z dnia 29 marca 2007 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 211 tiret drugie,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W maju 2004 r. amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) opublikował wyniki badania dotyczącego obecności furanu w produktach przetworzonych termicznie. Obecność furanu wykryto w wielu produktach spożywczych (np. w produktach w puszkach i w słoikach, żywności dla niemowląt, kawie, zupach, sosach itp.).
(2) W dniu 7 grudnia 2004 r. panel naukowy ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym przy Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał te wyniki za kwestię, którą należy pilnie rozwiązać, i sporządził sprawozdanie dotyczące obecności furanu w żywności.
(3) W swym sprawozdaniu EFSA uznała, że na podstawie dostępnych danych istnieje stosunkowo niewielka różnica pomiędzy możliwym narażeniem ludzi a podawanymi zwierzętom doświadczalnym dawkami, które miały działanie rakotwórcze; stwierdzono również, że przeprowadzenie wiarygodnej oceny ryzyka wymaga dodatkowych danych na temat toksyczności i narażenia na furan.
(4) Należy uzyskać wiarygodne dane z całej Wspólnoty Europejskiej dotyczące poziomu furanu w żywności poddanej obróbce termicznej w celu umożliwienia EFSA przeprowadzenia rzetelnej oceny ryzyka. Należy szczególnie skupić się na gromadzeniu danych w latach 2007 i 2008. Po tym okresie dane te powinny być gromadzone rutynowo.
(5) Należy zgromadzić dane dotyczące środków spożywczych w postaci dostępnej w handlu, bez uwzględniania jakiegokolwiek dalszego przygotowania (np. kawa mielona, soki, produkty w słoikach lub w puszkach niepodgrzewane przed spożyciem) oraz żywności dostępnej w handlu, badanej w postaci gotowej do spożycia, po uprzednim przygotowaniu w laboratorium (np. parzona kawa, produkty w puszkach i słoikach podgrzane przed spożyciem). W drugim przypadku przygotowanie produktu powinno odbywać się zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu, jeśli zostały podane. Żywność przygotowywana w domu na bazie świeżych składników (np. zupa jarzynowa ze świeżych warzyw, domowy bulion jagnięcy z warzywami (Irish stew)) nie powinna być objęta niniejszym programem monitorowania, ponieważ wpływ przygotowywania żywności w domu na poziom furanu może być lepiej zbadany w projekcie badawczym.
(6) W celu zapewnienia reprezentatywności pobranych próbek dla danej partii, należy przestrzegać procedury pobierania próbek przedstawionej w części B załącznika do rozporządzenia Komisji (WE) nr 333/2007 ustanawiającego metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych(1). Badania próbek należy przeprowadzić zgodnie z pkt 1 i 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt(2).
(7) Wyniki badań oraz inne szczegółowe informacje potrzebne do oceny wyników powinny być regularnie przesyłane EFSA. EFSA powinna stworzyć szablon sporządzania sprawozdań. Zestawienia danych w bazie danych dokona EFSA,
NINIEJSZYM ZALECA, CO NASTĘPUJE:
1) Państwa członkowskie w latach 2007 i 2008 przeprowadzą badania monitoringowe obecności furanu w żywności poddanej obróbce termicznej. Monitorowaniem powinny zostać objęte produkty spożywcze w postaci dostępnej w handlu, bez uwzględnienia jakiegokolwiek ich dalszego przygotowania(3) oraz produkty żywnościowe dostępne w handlu w postaci gotowej do spożycia po uprzednim ich przygotowaniu w laboratorium(4).
2) Państwa członkowskie będą regularnie przesyłać dane dotyczące badań monitoringowych wraz z informacjami oraz w formacie wymaganym przez EFSA.
3) W celu zapewnienia reprezentatywności pobranych próbek dla danej partii państwa członkowskie będą przestrzegać procedury pobierania próbek przedstawionej w części B załącznika do rozporządzenia (WE) nr 333/2007. Przygotowanie próbek przed badaniem powinno być prowadzone z należytą starannością, tak aby poziom furanu nie uległ zmianie.
4) Państwa członkowskie przeprowadzą badania zawartości furanu zgodnie z pkt 1 i 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 882/2004.
Sporządzono w Brukseli, dnia 28 marca 2007 r.
| W imieniu Komisji | |
| Markos KYPRIANOU | |
| Członek Komisji |
______
(1) Patrz: str. 29 niniejszego Dziennika Urzędowego.
(2) Dz.U. L 191 z 28.5.2004, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Rady (WE) nr 1791/2006 (Dz.U. L 363 z 20.12.2006, str. 1).
(3) Żywność w postaci dostępnej w handlu, bez jakiegokolwiek dalszego przygotowania, np. kawa mielona, soki, produkty w słoikach i w puszkach niepodgrzewane przed spożyciem.
(4) Żywność z obrotu handlowego badana w postaci gotowej do spożycia po uprzednim przygotowaniu w laboratorium, np. parzona kawa, produkty w puszkach i słoikach podgrzane przed spożyciem. Żywność należy przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, o ile zostały podane. Żywność przygotowywana w domu na bazie świeżych składników (np. zupa jarzynowa ze świeżych warzyw, domowy bulion jagnięcy z warzywami (Irish stew)) nie jest przedmiotem niniejszego programu badań monitoringowych.
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2007.88.56 |
| Rodzaj: | Zalecenie |
| Tytuł: | Zalecenie 2007/196/WE w sprawie monitorowania obecności furanu w żywności |
| Data aktu: | 28/03/2007 |
| Data ogłoszenia: | 29/03/2007 |
| Data wejścia w życie: | 28/03/2007 |