Zalecenie 2007/196/WE w sprawie monitorowania obecności furanu w żywności

ZALECENIE KOMISJI
z dnia 28 marca 2007 r.
w sprawie monitorowania obecności furanu w żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2007/196/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 29 marca 2007 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 211 tiret drugie,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W maju 2004 r. amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) opublikował wyniki badania dotyczącego obecności furanu w produktach przetworzonych termicznie. Obecność furanu wykryto w wielu produktach spożywczych (np. w produktach w puszkach i w słoikach, żywności dla niemowląt, kawie, zupach, sosach itp.).

(2) W dniu 7 grudnia 2004 r. panel naukowy ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym przy Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał te wyniki za kwestię, którą należy pilnie rozwiązać, i sporządził sprawozdanie dotyczące obecności furanu w żywności.

(3) W swym sprawozdaniu EFSA uznała, że na podstawie dostępnych danych istnieje stosunkowo niewielka różnica pomiędzy możliwym narażeniem ludzi a podawanymi zwierzętom doświadczalnym dawkami, które miały działanie rakotwórcze; stwierdzono również, że przeprowadzenie wiarygodnej oceny ryzyka wymaga dodatkowych danych na temat toksyczności i narażenia na furan.

(4) Należy uzyskać wiarygodne dane z całej Wspólnoty Europejskiej dotyczące poziomu furanu w żywności poddanej obróbce termicznej w celu umożliwienia EFSA przeprowadzenia rzetelnej oceny ryzyka. Należy szczególnie skupić się na gromadzeniu danych w latach 2007 i 2008. Po tym okresie dane te powinny być gromadzone rutynowo.

(5) Należy zgromadzić dane dotyczące środków spożywczych w postaci dostępnej w handlu, bez uwzględniania jakiegokolwiek dalszego przygotowania (np. kawa mielona, soki, produkty w słoikach lub w puszkach niepodgrzewane przed spożyciem) oraz żywności dostępnej w handlu, badanej w postaci gotowej do spożycia, po uprzednim przygotowaniu w laboratorium (np. parzona kawa, produkty w puszkach i słoikach podgrzane przed spożyciem). W drugim przypadku przygotowanie produktu powinno odbywać się zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu, jeśli zostały podane. Żywność przygotowywana w domu na bazie świeżych składników (np. zupa jarzynowa ze świeżych warzyw, domowy bulion jagnięcy z warzywami (Irish stew)) nie powinna być objęta niniejszym programem monitorowania, ponieważ wpływ przygotowywania żywności w domu na poziom furanu może być lepiej zbadany w projekcie badawczym.

(6) W celu zapewnienia reprezentatywności pobranych próbek dla danej partii, należy przestrzegać procedury pobierania próbek przedstawionej w części B załącznika do rozporządzenia Komisji (WE) nr 333/2007 ustanawiającego metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych(1). Badania próbek należy przeprowadzić zgodnie z pkt 1 i 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt(2).

(7) Wyniki badań oraz inne szczegółowe informacje potrzebne do oceny wyników powinny być regularnie przesyłane EFSA. EFSA powinna stworzyć szablon sporządzania sprawozdań. Zestawienia danych w bazie danych dokona EFSA,

NINIEJSZYM ZALECA, CO NASTĘPUJE:

1) Państwa członkowskie w latach 2007 i 2008 przeprowadzą badania monitoringowe obecności furanu w żywności poddanej obróbce termicznej. Monitorowaniem powinny zostać objęte produkty spożywcze w postaci dostępnej w handlu, bez uwzględnienia jakiegokolwiek ich dalszego przygotowania(3) oraz produkty żywnościowe dostępne w handlu w postaci gotowej do spożycia po uprzednim ich przygotowaniu w laboratorium(4).

2) Państwa członkowskie będą regularnie przesyłać dane dotyczące badań monitoringowych wraz z informacjami oraz w formacie wymaganym przez EFSA.

3) W celu zapewnienia reprezentatywności pobranych próbek dla danej partii państwa członkowskie będą przestrzegać procedury pobierania próbek przedstawionej w części B załącznika do rozporządzenia (WE) nr 333/2007. Przygotowanie próbek przed badaniem powinno być prowadzone z należytą starannością, tak aby poziom furanu nie uległ zmianie.

4) Państwa członkowskie przeprowadzą badania zawartości furanu zgodnie z pkt 1 i 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 882/2004.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 marca 2007 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Patrz: str. 29 niniejszego Dziennika Urzędowego.

(2) Dz.U. L 191 z 28.5.2004, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Rady (WE) nr 1791/2006 (Dz.U. L 363 z 20.12.2006, str. 1).

(3) Żywność w postaci dostępnej w handlu, bez jakiegokolwiek dalszego przygotowania, np. kawa mielona, soki, produkty w słoikach i w puszkach niepodgrzewane przed spożyciem.

(4) Żywność z obrotu handlowego badana w postaci gotowej do spożycia po uprzednim przygotowaniu w laboratorium, np. parzona kawa, produkty w puszkach i słoikach podgrzane przed spożyciem. Żywność należy przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, o ile zostały podane. Żywność przygotowywana w domu na bazie świeżych składników (np. zupa jarzynowa ze świeżych warzyw, domowy bulion jagnięcy z warzywami (Irish stew)) nie jest przedmiotem niniejszego programu badań monitoringowych.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024