Rozporządzenie 1676/2004 w sprawie przyjęcia środków autonomicznych oraz przejściowych dotyczących przywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych pochodzących z Bułgarii i wywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych do Bułgarii

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1676/2004
z dnia 24 września 2004 r.
w sprawie przyjęcia środków autonomicznych oraz przejściowych dotyczących przywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych pochodzących z Bułgarii i wywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych do Bułgarii

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 133,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Protokół nr 3 Układu Europejskiego między Wspólnotami Europejskimi i Republiką Bułgarii, zatwierdzony decyzją Rady i Komisji 94/908/WE, EWWiS, Euratom, z dnia 19 grudnia 1994 r. w sprawie zawarcia Układu Europejskiego między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z jednej strony a Republiką Bułgarii, z drugiej strony (1) zawiera uzgodnienia handlowe dotyczące wymienionych tam przetworzonych produktów rolnych. Protokół nr 3 został zmieniony Protokołem dostosowującym aspekty handlowe Układu Europejskiego między Wspólnotami Europejskimi i Bułgarią (2), zwanym dalej "Protokołem dostosowującym" zatwierdzonym decyzją 1999/278/WE (3) i poprawionym decyzją nr 2/2002 Rady Stowarzyszenia EU-Bułgaria (4).

(2) W ostatnim czasie podpisano umowę handlową zmieniającą Protokół dostosowujący. Celem tej umowy jest dalsze zbliżenie gospodarcze w ramach przygotowań do przystąpienia Bułgarii do Unii Europejskiej; umowa ma wejść w życie nie później niż dnia 1 października 2004 r.

(3) Procedura przyjęcia decyzji zmieniającej Protokół dostosowujący nie zostanie ukończona w takim czasie, by decyzja ta mogła wejść w życie z dniem 1 października 2004 r. Z tego powodu niezbędne jest zapewnienie stosowania koncesji celnych w stosunku do Bułgarii na warunkach autonomicznych od dnia 1 października 2004 r.

(4) Opłat celnych nie powinno się stosować w stosunku do przywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych. Dla niektórych innych towarów powinno się stosować coroczne kontyngenty taryfowe.

(5) Dla przetworzonych produktów rolnych objętych Protokołem nr 3, ale nie wyszczególnionych w niniejszym rozporządzeniu lub dla których kontyngenty przyznane na mocy niniejszego rozporządzenia zostały wyczerpane, dalej powinno stosować się postanowienia handlowe określone w Protokole nr 3.

(6) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1446/2002 z dnia 8 sierpnia 2002 r. w sprawie zawieszenia i otwarcia kontyngentów taryfowych stosowanych przy przywozie do Wspólnoty niektórych produktów rolnych przetworzonych pochodzących z Bułgarii i zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1477/2000 (5) ustanowiło roczne kontyngenty taryfowe dla przywozu do Wspólnoty niektórych przetworzonych produktów rolnych pochodzących z Bułgarii. Dla roku 2004 powinny być dalej stosowane jedynie kwoty dotyczące kontyngentów taryfowych wyszczególnionych pod pozycjami nr 09.5463 i 09.5487 oraz pozycją 095479.

(7) Przetworzone produkty rolne nie objęte załącznikiem I do Traktatu i wywożone do Bułgarii nie podlegają refundacjom wywozowym na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1520/2000 z dnia 13 lipca 2000 r. ustanawiającego wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu przyznawania refundacji wywozowych dla niektórych produktów rolnych wywożonych jako towary nieobjęte załącznikiem I do Traktatu oraz kryteria ustalania wysokości takich refundacji (6).

(8) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiające przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny (7) ustanawia system zarządzania kontyngentami taryfowymi. Kontyngenty taryfowe przyznane na mocy niniejszego rozporządzenia są zarządzane przez władze wspólnotowe i Państwa Członkowskie zgodnie z tym systemem.

(9) Środki niezbędne do wykonania niniejszego rozporządzenia powinny zostać przyjęte zgodnie z decyzją Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiającą warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji (8).

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Od dnia 1 października 2004 roku, stawki celne określone w załączniku I stosuje się do przywozów do Wspólnoty towarów pochodzących z Bułgarii wyszczególnionych w tym załączniku.

Artykuł  2
1.
Kontyngenty celne Wspólnoty na bezcłowy przywóz produktów pochodzących z Bułgarii wymienione w załączniku II są dostępne corocznie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia. Na rok 2004 są one dostępne od dnia 1 października do dnia 31 grudnia 2004 r. Podstawę kontyngentów na rok 2004 zmniejsza się, z wyjątkiem kontyngentów celnych wyszczególnionych pod pozycjami nr 09.5463, nr 09.5487 i nr 09.5479, proporcjonalnie do ilości pełnych miesięcy, które upłynęły.
2.
Ilości towarów dopuszczonych do swobodnego obrotu w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 30 września 2004 r. w ramach kontyngentów celnych wyszczególnionych pod pozycjami nr 09.5463, nr 09.5487 i nr 09.5479 dostępnych na mocy rozporządzenia (WE) nr 1446/2002 są potrącane w całości z kwot odpowiednich kontyngentów celnych określonych w załączniku II.
Artykuł  3

Przetworzone produkty rolne wyszczególnione w załączniku III do niniejszego rozporządzenia wywożone do Bułgarii nie są objęte refundacjami wywozowymi określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 1520/2000.

Artykuł  4

W stosunku do przetworzonych produktów rolnych nie objętych załącznikiem I, lub dla których wyczerpały się kontyngenty określone w załączniku II stosuje się przepisy określone w Protokole nr 3.

Artykuł  5

Komisja może zawiesić środki określone w art. 1, 2 i 3 w przypadku niestosowania przez Bułgarię uzgodnionych preferencji wzajemnych, zgodnie z procedurą określoną w art. 7 ust. 2.

Artykuł  6

Kontyngentami celnymi wymienionymi w załączniku II do niniejszego rozporządzenia zarządza Komisja zgodnie z art. 308a, 308b i 308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.

Artykuł  7
1.
Komisję wspiera komitet, o którym mowa w art. 16 rozporządzenia (WE) nr 3448/93 (9), zwany dalej "Komitetem".
2.
W przypadku odniesień do niniejszego ustępu zastosowanie znajduje art. 4 i 7 decyzji 1999/468/WE.

Okres wskazany w art. 4 ust. 3 decyzji 1999/468/WE ustala się na trzy miesiące.

3.
Komitet przyjmuje swój regulamin wewnętrzny.
Artykuł  8

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie obowiązuje od dnia 1 października 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, 24 września 2004 r.

W imieniu Rady
B. R. BOT
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 358 z 31.12.1994, str. 1.

(2) Dz.U. L 112 z 29.4.1999, str. 3.

(3) Dz.U. L 112 z 29.4.1999, str. 1.

(4) Dz.U. L 18 z 23.1.2003, str. 21.

(5) Dz.U. L 213 z 9.8.2002, str. 3.

(6) Dz.U. L 177 z 15.7.2000, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 886/2004 (Dz.U. 168 z 1.5.2004, str. 14).

(7) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).

(8) Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23.

(9) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18. Rozporządzenie zmienione ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 2580/2000 (Dz.U. 298 z 25.11.2000, str. 5).

ZAŁĄCZNIKI

..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

ZAŁĄCZNIK  I

Należności celne przywozowe stosowane we Wspólnocie w odniesieniu do towarów pochodzących z Bułgarii

Kod CN Opis Stawka celna
(1) (2) Od 1.10 do 31.12.2004 Od 1.1 do 31.12.2005 Od 1.1 do 31.12.2006 Od 1.1.2007 i później
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
- - Aromatyzowany lub

zawierający dodatek owoców,

orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu

mlecznego:

0403 10 51 - - - - Nieprzekraczającej

1,5 % masy

0 % + 64,1 EUR/100 kg 0 0 0
0403 10 53 - - - - Powyżej 1,5 %, ale

nieprzekraczającej 27 %

masy

0 % + 87,9 EUR/100 kg 0 0 0
0403 10 59 - - - - Przekraczającej 27 %

masy

0 % + 113,9 EUR/100 kg 0 0 0
- - - Pozostałe, o zawartości

tłuszczu mlecznego:

0403 10 91 - - - - Nieprzekraczającej 3 %

masy

0 % + 8,3 EUR/100 kg 0 0 0
0403 10 93 - - - - Powyżej 3 %, ale

nieprzekraczającej 6 %

0 % + 11,4 EUR/100 kg 0 0 0
0403 10 99 - - - - Przekraczającej 6 % masy 0 % + 17,9 EUR/100 kg 0 0 0
0403 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowany lub

zawierający dodatek owoców,

orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu

mlecznego:

0403 90 71 - - - - Nieprzekraczającej 1,5 %

masy

0 % + 64,1 EUR/100 kg 0 0 0
0403 90 73 - - - - Powyżej 1,5 %, ale

nieprzekraczającej 27 %

masy

0 % + 87,9 EUR/100 kg 0 0 0
0403 90 79 - - - - Przekraczającej 27 %

masy

0 % + 113,9 EUR/100 kg 0 0 0
- - - Pozostałe, o zawartości

tłuszczu mlecznego:

0403 90 91 - - - - Nieprzekraczającej 3 %

masy

0 % + 8,3 EUR/100 kg 0 0 0
0403 90 93 - - - - Powyżej 3 %, ale

nieprzekraczającej 6 %

masy

0 % + 11,4 EUR/100 kg 0 0 0
0403 90 99 - - - - Przekraczającej 6 % masy 0 % + 17,9 EUR/100 kg 0 0 0
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 - Produkty mleczarskie do

smarowania:

0405 20 10 - - O zawartości tłuszczu 39 %

masy i większej, ale

mniejszej niż 60 % masy

0 0 0 0
0509 00 Gąbki naturalne pochodzenia zwierzęcego: 0 0 0
0509 00 90 - Pozostałe: 0
0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: 0 0 0
0710 40 00 - Kukurydza cukrowa 0
0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: 0 0 0
0711 90 - Pozostałe warzywa; mieszanki

warzyw:

- - Warzywa:
0711 90 30 - - - Kukurydza cukrowa 0
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne;
1302 13 00 - - Z chmielu 0 0 0 0
1302 20 - Substancje pektynowe,

pektyniany i pektany:

1302 20 10 - - Suche 0 0 0 0
1302 20 90 - - Pozostałe 0 0 0 0
1505 Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (włącznie z lanoliną): 0 0 0
1505 00 10 - Tłuszcz z wełny, surowy 0
1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyłączeniem

margaryny płynnej:

1517 10 10 - - Zawierająca więcej niż 10 %,

ale nie więcej niż 15 %

masy tłuszczów z mleka

0% + 19,1 EUR/100 kg 0% + 12,7 EUR/100 kg 0% + 6,3 EUR/100 kg 0
1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 - - Zawierająca więcej niż 10 %,

ale nie więcej niż 15 %

masy tłuszczów z mleka

0% + 19,1 EUR/100 kg 0 0 0
- - Pozostałe:
1517 90 93 - - - Jadalne mieszaniny lub

preparaty w rodzaju

stosowanych jako preparaty

ułatwiające wyjmowanie

z formy

1,9 % 0 0 0
1518 00 Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1518 00 10 - Linoksyn 0 0 0 0
1518 00 91 - - Tłuszcze i oleje zwierzęce

lub roślinne i ich frakcje,

gotowane, utlenione,

odwodnione, siarkowane,

dmuchane, polimeryzowane

przez ogrzewanie w próżni

lub w gazie obojętnym, lub

inaczej modyfikowane

chemicznie, z wyłączeniem

objętych pozycją 1516

0 0 0 0
- - Pozostałe:
1518 00 95 - - - Niejadalne mieszaniny lub

przetwory z tłuszczów

i olejów zwierzęcych lub

z olejów zwierzęcych

i olejów roślinnych i ich

frakcje

0 0 0 0
1518 00 99 - - - Pozostałe 0 0 0 0
1521 Woski roślinne (inne niż trójglicerydy), wosk pszczeli, pozostałe woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione: 0 0 0
1521 90 - Pozostałe:
1521 90 99 - - - Pozostałe 0
1522 00 Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych bądź wosków zwierzęcych lub roślinnych: 0 0 0
1522 00 10 - Degras 0
1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
1702 50 00 - Fruktoza chemicznie czysta 0 0 0 0
1702 90 - Pozostałe, włącznie z cukrem

inwertowanym i innymi cukrami

oraz mieszankami syropów

cukrowych, zawierającymi

w stanie suchym 50 % masy

fruktozy:

1702 90 10 - - Maltoza chemicznie czysta 0 0 0 0
1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10 - Guma do żucia, nawet pokryta

cukrem:

- - Zawierająca mniej niż 60 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 - - - Guma w paskach 0 0 0 0
1704 10 19 - - - Pozostałe 0 0 0 0
- - Zawierająca 60 % lub więcej

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 - - - Guma w paskach 0 0 0 0
1704 10 99 - - - Pozostałe 0 0 0 0
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 10 - - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji

zawierający więcej niż 10 %

masy sacharozy, ale

niezawierający innych

dodanych substancji

0 0 0 0
1704 90 30 - - Biała czekolada 0 0 0 0
- - Pozostałe:
1704 90 51 - - - Pasty, włącznie

z marcepanem,

w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto 1 kg lub więcej

0 0 0 0
1704 90 55 - - - Pastylki od bólu gardła

i dropsy od kaszlu

0 0 0 0
1704 90 61 - - - Wyroby pokryte cukrem 0 0 0 0
- - - Pozostałe:
1704 90 65 - - - - Wyroby żelowe

i galaretki, włącznie

z pastami owocowymi,

w postaci wyrobów

cukierniczych

0 0 0 0
1704 90 71 - - - - Cukierki z masy

gotowanej, również

z nadzieniem

0 0 0 0
1704 90 75 - - - - Toffi, karmelki

i podobne

0 0 0 0
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 - - - - - Tabletki prasowane 0 0 0 0
ex 1704 90 99

(Kod taric 1704 90 99 10)

- - - - - Pozostałe (z

wyłączeniem

zawierających 70 % lub

więcej masy sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza))

0 0 0 0
1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający

dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

1806 10 20 - - Zawierający 5 % masy lub

więcej, ale mniej niż 65 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

0 0 0 0
1806 10 30 - - Zawierający 65 % masy lub

więcej, ale mniej niż 80 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

0 0 0 0
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach,

tabliczkach lub batonach,

o masie większej niż 2 kg, lub

w płynie, paście, proszku,

granulkach lub w innej

postaci, w pojemnikach lub

w bezpośrednich opakowaniach,

o zawartości przekraczającej

2 kg:

1806 20 10 - - Zawierające 31 % masy lub

więcej masła kakaowego albo

zawierające 31 % masy lub

więcej masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

0 0 0 0
1806 20 30 - - Zawierające 25 % masy lub

więcej, ale mniej niż 31 %

masy masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

0 0 0 0
- - Pozostałe:
1806 20 50 - - - Zawierające 18 % masy lub

więcej masła kakaowego

0 0 0 0
1806 20 70 - - - Okruchy mleczno -

czekoladowe

0 0 0 0
ex 1806 20 80

(Kod taric

1806 20 80 10)

- - - Polewa czekoladowa smakowa

(bez produktów

zawierających 70 % masy

lub więcej sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza))

0 0 0 0
ex 1806 20 95

(Kod taric 1806 20 95 10)

- - - Pozostałe (bez

zawierających 70 % masy

lub więcej sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza))

0 0 0 0
- Pozostałe, w blokach,

tabliczkach lub batonach:

1806 31 00 - - Nadziewane (*) 0 0 0
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 - - - Z dodatkami zbóż, owoców

lub orzechów

(*) 0 0 0
1806 32 90 - - - Pozostałe (*) 0 0 0
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty

czekoladowe:

- - - Czekolady, również

z nadzieniem:

1806 90 11 - - - - Zawierające alkohol (*) 0 0 0
1806 90 19 - - - - Pozostałe (*) 0 0 0
- - - Pozostałe:
1806 90 31 - - - - Nadziewane (*) 0 0 0
1806 90 39 - - - - - Bez nadzienia (*) 0 0 0
1806 90 50 - - Wyroby cukiernicze i ich

namiastki wykonane

z substytutów cukru,

zawierające kakao

(*) 0 0 0
1806 90 60 - - Produkty do smarowania

zawierające kakao

(*) 0 0 0
1806 90 70 - - Przetwory zawierające kakao

do sporządzania napojów

(*) 0 0 0
ex 1806 90 90

(Kod taric 1806 90 90 11

oraz

1806 90 90 91

- - Pozostałe (bez zawierających

70 % masy lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza))

(*) 0 0 0
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobii lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymie-nione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 10 00 - Przetwory dla niemowląt,

pakowane do sprzedaży

detalicznej

0 0 0 0
1901 20 00 - Mieszaniny i ciasta do

wytworzenia wyrobów

piekarniczych objętych pozycją

1905

0 0 0 0
1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 - - - O zawartości suchego

ekstraktu 90 % masy lub

większej

0 0 0 0
1901 90 19 - - - Pozostałe 0 0 0 0
- - Pozostałe:
1901 90 91 - - - Niezawierające tłuszczu

z mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy ani

skrobii lub zawierających

mniej niż 1,5 % tłuszczu

z mleka, 5 % sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym) lub

izoglukozy, 5 % glukozy

lub skrobii, z wyłączeniem

przetworów spożywczych

w postaci proszku

z towarów objętych

pozycjami 0401-0404

0 0 0 0
1902 Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:
- Makarony niegotowane,

nienadziewane ani

nieprzygotowane inaczej:

1902 11 00 - - Zawierające jaja 0 0 0 0
1902 19 - - Pozostałe:
1902 19 10 - - - Niezawierające mąki lub

mączki ze zwykłej pszenicy

0 0 0 0
1902 19 90 - - - Pozostałe 0 0 0 0
1902 20 - Makarony nadziewane, również

gotowane lub inaczej

przygotowane:

- - Pozostałe:
1902 20 91 - - - Gotowane 0 0 0 0
1902 20 99 - - - Pozostałe 0 0 0 0
1902 30 - Pozostałe:
1902 30 10 - - Suszone 0 0 0 0
1902 30 90 - - Pozostałe 0 0 0 0
1902 40 - Kuskus:
1902 40 10 - - Nieprzygotowany 0 0 0 0
1902 40 90 - - Pozostałe 0 0 0 0
1903 00 00 Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobii, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach 0 0 0 0
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10 - Przetwory spożywcze otrzymane

przez spęcznianie lub prażenie

zbóż lub produktów zbożowych:

1904 10 10 - - Otrzymane z kukurydzy 0 0 0 0
1904 10 30 - - Otrzymane z ryżu 0 0 0 0
1904 10 90 - - Pozostałe 0 0 0 0
1904 20 - Przetwory spożywcze otrzymane

z nieprażonych płatków

zbożowych lub z mieszaniny

nieprażonych płatków zbożowych

i prażonych płatków zbożowych

lub zbóż spęcznionych:

1904 20 10 - - Preparaty typu Müsli

bazujące na nieprażonych

płatkach zbożowych

0 0 0 0
- - Pozostałe
1904 20 91 - - - Otrzymane z kukurydzy 0 0 0 0
1904 20 95 - - - Otrzymane z ryżu 0 0 0 0
1904 20 99 - - - Pozostałe 0 0 0 0
1904 30 00 - Pszenica spęczniona 0 0 0 0
1904 90 - Pozostałe:
1904 90 10 - - Ryż 0 0 0 0
1904 90 80 - - Pozostałe 0 0 0 0
1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00 - Chleb chrupki 0 0 0 0
1905 20 - Piernik z dodatkiem imbiru

i podobne:

0 0 0 0
1905 20 10 - - Zawierający mniej niż 30 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

0 0 0 0
1905 20 30 - - Zawierający 30 % masy lub

więcej, ale mniej niż 50 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

0 0 0 0
1905 20 90 - - Zawierający 50 % masy lub

więcej sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

0 0 0 0
- Słodkie herbatniki (biskwity);

wafle i opłatki:

1905 31 - - Słodkie herbatniki

(biskwity):

- - - Całkowicie lub częściowo

pokryte lub powleczone

czekoladą lub innymi

przetworami zawierającymi

kakao:

1905 31 11 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach

o zawartości

nieprzekraczającej 85 g

0 0 0 0
1905 31 19 - - - - Pozostałe 0 0 0 0
- - - Pozostałe:
1905 31 30 - - - - Zawierające 8 % masy lub

więcej masła z mleka

0 0 0 0
- - - - Pozostałe:
1905 31 91 - - - - - Herbatniki kanapkowe

(biskwity)

0 0 0 0
1905 31 99 - - - - - Pozostałe 0 0 0 0
1905 32 - - - Wafle i opłatki:
1905 32 05 - - - - o zawartości wody

przekraczającej 10 %

masy

0 0 0 0
- - - Pozostałe
- - - - Całkowicie lub częściowo

pokryte lub powleczone

czekoladą lub innymi

przetworami

zawierającymi kakao:

1905 32 11 - - - - - W bezpośrednich

opakowaniach

o zawartości

nieprzekraczającej

85 g

0 0 0 0
1905 32 19 - - - - - Pozostałe 0 0 0 0
- - - - Pozostałe:
1905 32 91 - - - - - Solone, nawet

z nadzieniem

0 0 0 0
1905 32 99 - - - - - Pozostałe 0 0 0 0
1905 40 - Sucharki, tosty z chleba

i podobne tosty:

1905 40 10 - - Sucharki 0 0 0 0
1905 40 90 - - Pozostałe 0 0 0 0
1905 90 - Pozostałe:
1905 90 10 - - Mace 0 0 0 0
1905 90 20 - - Opłatki sakralne, puste

kapsułki stosowane do celów

farmaceutycznych, wafle

wytłaczane, papier ryżowy

i podobne wyroby

0 0 0 0
- - Pozostałe:
1905 90 30 - - - Chleb, bułki,

niezawierające dodatku

miodu, jajek, sera lub

owoców, a zawierające

w suchej masie nie więcej

niż 5 % masy cukru i nie

więcej niż 5 % masy

tłuszczu

0 0 0 0
1905 90 45 - - - Herbatniki (biskwity) 0 0 0 0
1905 90 55 - - - Produkty wytłaczane lub

ekspandowane, pikantne lub

solone

0 0 0 0
- - - Pozostałe:
1905 90 60 - - - - Z dodatkiem środka

słodzącego

0 0 0 0
2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
2001 90 - Pozostałe:
2001 90 30 - - Słodka kukurydza (Zea mays

var. saccharata)

0 0 0 0
2001 90 40 - - Ignamy, słodkie ziemniaki

i podobne jadalne części

roślin, zawierające 5 % masy

lub więcej skrobi

0 0 0 0
2001 90 60 - - Rdzenie palmowe 0 0 0 0
2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
2004 10 - Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2004 10 91 - - - W postaci mąki, mączki lub

płatków

0 0 0 0
2004 90 - Pozostałe warzywa i mieszanki

warzywne:

2004 90 10 - - Słodka kukurydza (Zea mays

var. saccharata)

0 0 0 0
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
2005 20 - Ziemniaki:
2005 20 10 - - W postaci maki, mączki lub

płatków

0 0 0 0
2005 80 00 - Słodka kukurydza (Zea mays

var. saccharata)

0 0 0 0
2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
- Orzechy, orzeszki ziemne

i inne nasiona, nawet

zmieszane razem:

2008 11 - - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 - - - Masło orzechowe 0 0 0 0
2008 91 00 - - Rdzenie palmowe 0 0 0 0
2008 99 - - Pozostałe:
2008 99 85 - - - - - Kukurydza inna niż

kukurydza słodka (Zea

mays var. saccharata)

0 0 0 0
2008 99 91 - - - - - Ignamy, słodkie

ziemniaki i podobne

jadalne części roślin,

zawierające 5 % masy

lub więcej skrobi

0 0 0 0
2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- Ekstrakty, esencje

i koncentraty kawy, herbaty

lub herbaty paragwajskiej oraz

przetwory na bazie tych

produktów lub na bazie kawy,

herbaty lub herbaty

paragwajskiej:

2101 11 - - Ekstrakty, esencje

i koncentraty:

2101 11 11 - - - O zawartości suchej masy

na bazie kawy wynoszącej

95 % masy lub więcej

0 0 0 0
2101 11 19 - - - Pozostałe 0 0 0 0
2101 12 - - Przetwory na bazie tych

ekstraktów, esencji lub

koncentratów lub na bazie

kawy:

2101 12 92 - - - Przetwory na bazie tych

ekstraktów, esencji lub

koncentratów lub na bazie

kawy

0 0 0 0
2101 12 98 - - - Pozostałe 0 0 0 0
2101 20 - Ekstrakty, esencje

i koncentraty kawy, herbaty

lub herbaty paragwajskiej oraz

przetwory na bazie tych

produktów lub na bazie kawy,

herbaty lub herbaty

paragwajskiej:

2101 20 20 - - Ekstrakty, esencje

i koncentraty

0 0 0 0
- - Przetwory:
2101 20 98 - - - Pozostałe 0 0 0 0
2101 30 - Cykoria palona i inne palone

namiastki kawy oraz ich

ekstrakty, esencje

i koncentraty:

- - Cykoria palona i inne palone

namiastki kawy:

2101 30 11 - - - Cykoria palona 0 0 0 0
2101 30 19 - - - Pozostałe 0 0 0 0
- - Ekstrakty, esencje

i koncentraty z cykorii

palonej i innych palonych

namiastek kawy:

2101 30 91 - - - Z cykorii palonej 0 0 0 0
2101 30 99 - - - Pozostałe 0 0 0 0
2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:
2102 10 - Drożdże aktywne:
2102 10 10 - - Kultury drożdży 0 0 0 0
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 90 - - Pozostałe: 0 0 0 0
2102 20 - Drożdże nieaktywne; inne

mikroorganizmy jednokomórkowe,

martwe:

- - Drożdże nieaktywne:
2102 20 11 - - - W tabletkach, kostkach lub

w podobnej formie, lub

w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczajacej

1 kg

0 0 0 0
2102 20 19 - - - Pozostałe: 0 0 0 0
2102 30 00 - Gotowe proszki do pieczenia 0 0 0 0
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda:
2103 10 00 - Sos sojowy 0 0 0 0
2103 20 00 - Ketchup pomidorowy i inne sosy

pomidorowe

2,5 % 0 0 0
2103 30 - Mąka i mączka z gorczycy oraz

gotowa musztarda:

2103 30 90 - - Gotowa musztarda 0 0 0 0
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 90 - - Pozostałe: 0 0 0 0
2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:
2104 10 - Zupy i buliony i przetwory

z nich:

2104 10 10 - - Suszone 3 % 0 0 0
2104 10 90 - - Pozostałe: 3 % 0 0 0
2104 20 00 - Złożone przetwory spożywcze

homogenizowane

3,6 % 0 0 0
2105 00 Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao:
2105 00 10 - Niezawierające tłuszczów mleka

lub zawierające mniej niż, 3 %

masy takich tłuszczów

0 % + 13,5 EUR/100 kg 0 0 0
Max 17,4 % + 8,4 EUR/100 kg
- Zawierające tłuszcze mleka: 1
2105 00 91 - - 3 % masy lub więcej, ale

mniej niż 7 % masy

0 % + 25,9 EUR/100 kg 0 0 0
Max 16,2 % + 6,3 EUR/100 kg
2105 00 99 - - 7 % masy lub więcej 0 %+36,4 EUR/100 kg 0 0 0
Max 16 % + 6,2 EUR/100 kg
- Zawierające tłuszcze mleka:
2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 10 - Koncentraty proteinowe

i teksturowane substancje

proteinowe:

2106 10 20 - - Niezawierające tłuszczów

mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające mniej

niż 1,5 % masy tłuszczu

mleka, 5 % masy sacharozy

lub izoglukozy, 5 % masy

glukozy lub skrobi

0 0 0 0
2106 10 80 - - Pozostałe: 0 0 0 0
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 10 - - Fondue z sera 0 0 0 0
2106 90 20 - - Złożone preparaty

alkoholowe, inne niż na

bazie substancji

zapachowych, w rodzaju

stosowanych do produkcji

napojów

0 0 0 0
- - Pozostałe:
2106 90 92 - - - Niezawierające tłuszczów

mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające

mniej niż 1,5 % masy

tłuszczu mleka, 5 % masy

sacharozy lub izoglukozy,

5 % masy glukozy lub

skrobi

0 0 0 0
2202 Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009:
2202 10 00 - Wody, w tym wody mineralne

i wody gazowane, zawierające

dodatek cukru lub innej

substancji słodzącej lub wody

aromatyzowane

0 0 0 0
2202 90 - Pozostałe:
2202 90 10 - - Niezawierające produktów

objętych pozycjami 0401-0404

lub tłuszczu uzyskanego

z produktów objętych

pozycjami 0401-0404

0 0 0 0
2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10 - W pojemnikach o objętości

2 litry lub mniejszej:

2205 10 10 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej

18 % obj. lub mniejszej

0 0 0 0
2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej

18 % obj. lub mniejszej

0 0 0 0
2403 Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki tytoniu

w dowolnej proporcji:

2403 10 10 - - W opakowaniach bezpośrednich

o zawartości

nieprzekraczającej 500 g:

50,5 % 33,7 % 16,8 % 0
2403 10 90 - - Pozostałe: 50,5 % 33,7 % 16,8 % 0
- Pozostałe:
2403 91 00 - - Tytoń "homogenizowany" lub

"odtworzony"

11,1 % 7,4 % 3,7 % 0
2403 99 - - Pozostałe:
2403 99 10 - - - Tytoń do żucia i tabaka 28 % 18,7 % 9,3 % 0
2403 99 90 - - - Pozostałe: 11,1 % 7,4 % 3,7 % 0
3301 Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, nielotnych olejkach, woskach lub w podobnych substancjach, otrzymanych metodą enfleurage lub maceracji; terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych:
3301 90 - Pozostałe:
3301 90 10 - - Terpenowe produkty uboczne

deterpenacji olejków

eterycznych

0 0 0 0
- - Wyekstrahowane oleożywice:
3301 90 90 - - Pozostałe: 0 0 0 0
3302 Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów:
3302 10 - W rodzaju stosowanych

w przemyśle spożywczym i do

produkcji napojów:

- - W rodzaju stosowanych

do produkcji napojów:

- - - Preparaty zawierające

wszystkie czynniki

zapachowe

charakterystyczne dla

napojów:

- - - - Pozostałe:
3302 10 21 - - - - - Niezawierające

tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi lub

zawierające mniej niż

1,5 % masy tłuszczu

mleka, 5 % masy

sacharozy lub

izoglukozy, 5 % masy

glukozy lub skrobi

0 0 0 0
3302 10 29 - - - - - Pozostałe: 0 0 0 0
(*)Przepisy handlowe określone w Protokole 3 powinny się dalej stosować

ZAŁĄCZNIK  II

Zwolnione od cła kontyngenty stosowane przy przywozie do Wspólnoty towarów pochodzących z Bułgarii

Nr KodCN Opis Roczne kwoty taryfowe (w tonach) Roczny wzrost począwszy od 2005 r.

(w tonach)

(1) (2) (3) (4) (5)
09.5920 ex 0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: 200 20
0405 20 - Produkty mleczarskie do

smarowania:

0405 20 30 - - O zawartości tłuszczu 60 %

masy i większej, ale

mniejszej niż 75 % masy

09.5921 ex 1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), nieza-wierające kakao: 100 10
1704 90 - Pozostałe:
ex 1704 90 99

(Kod TARIC

1704 90 99 90)

- - - - - Inne, (bez produktów

zawierających 70 %

masy lub więcej

sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza))

09.5922 ex 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: 50 5
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający

dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

1806 10 90 - - Zawierający 80 % masy lub

więcej, ale mniej niż 80 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach,

tabliczkach lub batonach,

o masie większej niż 2 kg, lub

w płynie, paście, proszku,

granulkach lub w innej

postaci, w pojemnikach lub

w bezpośrednich opakowaniach,

o zawartości przekraczającej

2 kg:

ex 1806 20 80

(Kod TARIC

1806 20 80 90)

- - - Polewy czekoladowe

(zawierające 70 % masy lub

więcej sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza))

ex 1806 20 95

(Kod TARIC

1806 20 95 90)

- - - Inne, (zawierające 70 %

masy lub więcej sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza))

09.5923 ex 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: 50 5
ex 1806 90 - Pozostałe:
ex 1806 90 90

(Kod TARIC

1806 90 90 19

oraz

1806 90 90 99)

- - Pozostałe, (zawierające 70 %

masy lub więcej sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza))

09.5463 ex 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: 704 (*) -
1806 31 00 do

ex 1806 90 90

(Kod TARIC

1806 90 90 11

oraz

1806 90 90 91)

- Pozostałe wyroby czekoladowe

i spożywcze zawierające kakao

(bez zawierających 70 % masy

lub więcej sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza))

09.5924 ex 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 100 10
1901 90 99 - - - Pozostałe
09.5925 ex 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: 200 20
1905 90 - Pozostałe:
1905 90 90 - - - - Pozostałe
09.5487 2103 20 00 Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe 2.600 (**) -
09.5479 2105 00 Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao: 116 (**) -
09.5926 ex 2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 500 50
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 98 - - - Pozostałe
09.5927 ex 2202 Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009: 2.000 500
2202 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe, o zawartości

tłuszczu uzyskanego

z produktów objętych

pozycjami 0401-0404:

2202 90 91 - - - Mniejszej niż 0,2 % masy
2202 90 95 - - - 0,2 % masy lub więcej, ale

mniej niż 2 % masy

2202 90 99 - - - 2 % masy lub więcej
09.5928 2905 Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne: 100 10
- Pozostałe alkohole

poliwodorotlenowe:

2905 43 00 - - Mannit
2905 44 - - D-sorbit (sorbitol):
- - - W roztworze wodnym:
2905 44 11 - - - - Zawierające 2 % masy lub

mniej D-mannitu,

w przeliczeniu na

zawartość D-sorbitu

2905 44 19 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
2905 44 91 - - - - Zawierające 2 % masy

lub mniej D-mannitu,

w przeliczeniu na

zawartość D-sorbitu

2905 44 99 - - - - Pozostałe
09.5929 3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych: 2000 500
3505 10 - Dekstryny i pozostałe skrobie

modyfikowane:

3505 10 10 - - Dekstryny
- - Pozostałe skrobie

modyfikowane:

3505 10 90 - - - Pozostałe
09.5930 3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych: 100 10
3505 20 - Kleje:
3505 20 10 - - Zawierające mniej niż 25 %

masy skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

3505 20 30 - - Zawierające 25 % masy lub

więcej, ale mniej niż 55 %

masy skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

3505 20 50 - - Zawierające 55 % masy lub

więcej, ale mniej niż 80 %

masy skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

3505 20 90 - - Zawierające 80 % masy lub

więcej skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

09.5938 3809 Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i inne preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym lub podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 500 50
3809 10 - Na bazie substancji

skrobiowych:

3809 10 10 - - Zawierające mniej niż 55 %

masy tych substancji

3809 10 30 - - Zawierające 55 % masy lub

więcej tych substancji, ale

mniej niż 70 % masy

3809 10 50 - - Zawierające 70 % masy lub

więcej tych substancji, ale

mniej niż 83 % masy

3809 10 90 - - Zawierające 83 % masy lub

więcej tych substancji

09.5934 3824 Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: pozostałości produktów chemicznych i przemysłów pokrewnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 100 10
3824 60 - Sorbit, inny niż ten objęty

podpozycją 2905 44:

- - w roztworze wodnym:
3824 60 11 - - - Zawierający 2 % masy lub

mniej D-mannitu,

w przeliczeniu na

zawartość D-sorbitu

3824 60 19 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
3824 60 91 - - - Zawierający 2 % masy lub

mniej D-mannitu,

w przeliczeniu na

zawartość D-sorbitu

3824 60 99 - - - Pozostałe
(*) Kwoty wyłącznie dla roku 2004. Stawki celne będą wynosiły 0 począwszy od dnia 1 stycznia

2005 r.

(**) Kwoty wyłącznie dla roku 2004. Dla ilości przekraczających kwoty, stosuje się cło

określone w załączniku I. Stawki celne będą wynosiły 0 począwszy od dnia 1 stycznia

2005 r.

ZAŁĄCZNIK  III

Przetworzone produkty rolne, wywóz których nie podlega refundacjom wywozowym

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.301.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1676/2004 w sprawie przyjęcia środków autonomicznych oraz przejściowych dotyczących przywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych pochodzących z Bułgarii i wywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych do Bułgarii
Data aktu: 24/09/2004
Data ogłoszenia: 28/09/2004
Data wejścia w życie: 01/10/2004