Rozporządzenie 947/2004 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 947/2004
z dnia 4 maja 2004 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 (1) ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny, ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 (2),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 (3) ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 (4), ostatnio amienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003, a w szczególności jego art. 173, ust.1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.

(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 7 maja 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 maja 2004 r.

W imieniu Komisji
Członek Komisji
Erkki LIIKANEN

______

(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.

(2) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17.

(3) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1.

(4) Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1.

ZAŁĄCZNIK 

Pozycja Wyszczególnienie Liczba wartości jednostkowych na 100 kg
Gatunki, Odmiany, Kod CN EUR DKK SEK GEF
1.10 Ziemniaki młode

0701 90 50

54,06 402,26 494,55 36,42
1.30 Cebula (inna niż do sadzenia)

0703 10 19

38,38 285,59 351,11 25,86
1.40 Czosnek

0703 20 00

134,48 1.000,67 1.230,23 90,60
1.50 Pory

ex 0703 90 00

53,49 398,04 489,36 36,04
1.60 Kalafior

0704 10 00

- - - -
1.80 Kapusta biała i czerwona

0704 90 10

59,90 445,73 547,98 40,35
1.90 Brokuly lub kalarepa (Brassica oleracea. var. italica)

0704 90 90

61,43 457,11 561,98 41,39
1.100 Kapusta pekińska

ex 0704 90 90

67,68 503,59 619,11 45,59
1.110 Salata glowiasta

0705 11 00

- - - -
1.130 Marchew

ex 0706 10 00

37,82 281,43 346,00 25,48
1.140 Rzodkiewka

ex 0706 90 90

65,10 484,42 595,55 43,86
1.160 Groch (Pisum sativum)

0708 10 00

363,92 2.708,03 3.329,28 245,18
1.170 Fasola
1.170.1 - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)

ex 0708 20 00

122,67 912,81 1.122,21 82,64
1.170.2 - Fasola (Phaseolus ssp., vulgaris var.

Compressus Savi)

ex 0708 20 00

178,98 1.331,86 1.637,40 120,58
1.180 Bób

ex 0708 90 00

- - - -
1.190 Karczochy

0709 10 00

- - - -
1.200 Szparagi
1.200.1 - zielone

ex 0709 20 00

254,24 1.891,86 2.325,88 171,28
1.200.2 - pozostałe

0709 20 00

370,14 2.754,31 3.386,18 249,37
1.210 Oberzyny (baklazany)

0709 30 00

127,70 950,23 1.168,22 86,03
1.220 Seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce)

ex 0709 40 00

56,94 423,70 520,90 38,36
1.230 Pieprznik jadalny

0709 59 10

994,91 7.403,32 9.101,74 670,27
1.240 Papryka słodka

0709 60 10

197,62 1.470,56 1.807,93 133,14
1.250 Koper

0709 90 50

- - - -
1.270 Słodkie ziemniaki, całe, świeże (przeznaczone do spożycia przez ludzi)

0714 20 10

127,80 950,96 1.169,12 86,10
2.10 Kasztany (Castanea spp.), świeze

ex 0802 40 00

- - - -
2.30 Ananas, świeży

ex 0804 30 00

94,13 700,44 861,13 63,42
2.40 Awokado, świeże

ex 0804 40 00

143,65 1.068,92 1.314,14 96,78
2.50 Guawa, mango, świeże

ex 0804 50

- - - -
2.60 Słodkie pomarańcze, świeże:
2.60.1 - Krwiste i półkrwiste

0805 10 10

- - - -
2.60.2 - Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany,

Vernasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy,

Ovalisy, Trovita i Hamliny

0805 10 30

- - - -
2.60.3 - Pozostałe

0805 10 50

- - - -
2.70 Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
2.70.1 - Klementynki

ex 0805 20 10

103,41 769,51 946,04 69,67
2.70.2 - Monrealesy i satsumas

ex 0805 20 30

83,67 622,60 765,43 56,37
2.70.3 - Mandarynki i wilkingi

ex 0805 20 50

71,22 529,95 651,53 47,98
2.70.4 - Tangeryny i pozostałe

ex 0805 20 70

ex 0805 20 90

55,54 413,30 508,12 37,42
2.85 Limy (Citrus aurantifolia), świeże

0805 50 90

119,12 886,36 1.089,70 80,25
2.90 Grejpfruty, świeże
2.90.1 - białe

ex 0805 40 00

48,31 359,50 441,97 32,55
2.90.2 - różowe

ex 0805 40 00

57,96 431,31 530,25 39,05
2.100 Winogrona stołowe

0806 10 10

159,50 1.186,91 1.459,20 107,46
2.110 Arbuzy

0807 11 00

70,04 521,18 640,75 47,19
2.120 Melony (inne niż arbuzy)
2.120.1 - Amarillo, cuper, honey dew (w tym cantalene),

onteniente, piel de sapo (w tym verde liso),

rochet, tendral, futuro

ex 0807 19 00

63,99 476,17 585,41 43,11
2.120.2 - Pozostałe

ex 0807 19 00

99,28 738,79 908,28 66,89
2.140 Gruszki
2.140.1 - Gruszki - Nashi (Pyrus pyrifolia),

Pears - Ya

(Pyrus bretscheideri)

ex 0808 20 50

71,36 531,00 652,82 48,08
2.140.2 - Pozostałe

ex 0808 20 50

68,18 507,34 623,73 45,93
2.150 Morele

0809 10 00

608,11 4.525,07 5.563,17 409,68
2.160 Wiśnie i czereśnie

0809 20 95

0809 20 05

338,62 2.519,74 3.097,80 228,13
2.170 Brzoskwinie

0809 30 90

179,38 1.334,77 1.640,98 120,85
2.180 Nektaryny

ex 0809 30 10

148,19 1.102,72 1.355,69 99,84
2.190 Śliwki

0809 40 05

116,14 864,24 1.062,51 78,25
2.200 Truskawki i poziomki

0810 10 00

112,40 836,39 1.028,27 75,72
2.205 Maliny

0810 20 10

304,95 2.269,19 2.789,77 205,44
2.210 Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus

0810 40 30

1.605,61 11.947,67 14.688,60 1.081,70
2.220 Owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch.)

0810 50 00

118,99 885,40 1.088,53 80,16
2.230 Granaty

ex 0810 90 95

251,24 1.869,53 2.298,42 169,26
2.240 Khakis (w tym owoce sharon)

ex 0810 90 95

287,27 2.137,60 2.627,99 193,53
2.250 Liczi (śliwki chińskie)

ex 0810 90

- - - -

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.172.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 947/2004 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów
Data aktu: 04/05/2004
Data ogłoszenia: 06/05/2004
Data wejścia w życie: 07/05/2004