Rozporządzenie 2597/97 ustanawiające dodatkowe zasady w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych w odniesieniu do mleka spożywczego

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 2597/97
z dnia 18 grudnia 1997 r.
ustanawiające dodatkowe zasady w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych w odniesieniu do mleka spożywczego

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności artykuły 42 i 43,

uwzględniając wniosek Komisji(1),

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),

a także mając na uwadze, co następuje:

celem rozporządzenia Rady (EWG) nr 1411/71 z dnia 29 czerwca 1971 r. ustanawiającego dodatkowe zasady w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych w odniesieniu do mleka spożywczego(4) jest zwiększenie rynku produktów oznaczonych kodem CN 0401, tak jak tylko jest to możliwe, poprzez zapewnienie gwarancji jakości oraz produktów, które spełniają potrzeby i życzenia konsumentów; ustanowienie norm handlowych w odniesieniu do omawianych przetworów mlecznych pozwala na stabilizację rynku, w związku z tym gwarantuje rolnikom odpowiedni standard życia; zatem utrzymanie tych zasad jest zarówno w interesie producentów, jak i konsumentów;

w celu skorzystania z doświadczenia oraz uproszczenia i wyjaśnienia przepisów, tak aby lepiej zagwarantować pewność prawa dla zainteresowanych stron, należy wprowadzić szereg zmian do powyższego rozporządzenia i zamieścić je w nowym rozporządzeniu;

aby spełnić życzenia konsumentów, którzy przywiązują coraz większą wagę do wartości odżywczej białka mleka, powinny zostać określone zasady, aby zagwarantować w przetworach mlecznych przynajmniej naturalną zawartość białka w mleku oraz pozwolić na wzbogacenie mleka spożywczego białkami mleka, solami mineralnymi i witaminami lub obniżenie zawartości laktozy;

artykuł 5 ust. 9 rozporządzenia Rady 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającego zasady zdrowotne dla produkcji i wprowadzania na rynek surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka(5) określa pewne wymogi dotyczące składu mleka spożywczego; w interesie zgodności przepisy te powinny być włączone do rozporządzenia o normach handlowych, a jednocześnie zmienione w celu uwzględnienia nabytego doświadczenia;

stosuje się dyrektywę Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych(6) oraz dyrektywę Rady 90/496/EWG z dnia 24 września 1990 r. w sprawie etykietowania wartości odżywczej środków spożywczych(7);

w celu zagwarantowania zgodności, produkty przywożone z państw trzecich powinny być zgodne z tymi samymi zasadami;

należy przewidzieć przepisy stanowiące, iż Państwa Członkowskie muszą określić kontrole i kary, jakie mają być stosowane w przypadku naruszenia niniejszego rozporządzenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Niniejsze rozporządzenie określa normy dla produktów oznaczonych kodem CN 0401, przeznaczonych do spożycia przez ludzi w obrębie Wspólnoty, bez uszczerbku dla wymagań dotyczących ochrony zdrowia publicznego.
2.
Dla celów niniejszego rozporządzenia:

a) "mleko" oznacza produkt pochodzący z udoju jednej lub więcej krów;

b) "mleko spożywcze" oznacza produkty wymienione w art. 3 przeznaczone na dostawy dla konsumenta bez dalszego przetwarzania;

c) "zawartość tłuszczu" oznacza wskaźnik według masy cząstek tłuszczu mleka na sto cząstek mleka w danym mleku;

d) zawartość białka oznacza wskaźnik według masy cząstek białka na sto cząstek mleka w danym mleku (uzyskana poprzez pomnożenie przez 6,38 całkowitej zawartości azotu w mleku wyrażona jako procent masy).

Artykuł  2
1.
Jedynie mleko spełniające wymogi określone dla mleka spożywczego może być dostarczane lub sprzedawane bez przetwarzania końcowemu konsumentowi, zarówno bezpośrednio, jak i poprzez pośredników takich jak restauracje, szpitale, stołówki lub inne podobne placówki zbiorowego żywienia.
2.
Opisy dotyczące sprzedaży, stosowane dla tych produktów, są opisami podanymi w art. 3. Opisy te stosuje się jedynie dla produktów określonych w tym artykule, bez uszczerbku dla ich zastosowania w opisach dotyczących składu.
3.
Państwa Członkowskie przyjmują środki mające na celu informowanie konsumentów o charakterze i składzie omawianych produktów, gdyż brak takich informacji może wprowadzać dezorientację.
Artykuł  3
1. 1
Następujące produkty są uważane za mleko spożywcze:

a) mleko surowe - mleko, które nie zostało podgrzane w temperaturze powyżej 40 °C lub poddane obróbce mającej ten sam efekt;

b) 2 mleko pełne - mleko poddane obróbce cieplnej, które jeśli chodzi o zawartość tłuszczu spełnia jeden z następujących wymogów:

– znormalizowane mleko pełne - mleko o zawartości tłuszczu, co najmniej 3,50 % (m/m). Jednakże Państwa Członkowskie mogą przewidzieć dodatkową kategorię mleka pełnego o 4 % (m/m) zawartości tłuszczu lub jak wyżej,

– nieznormalizowane mleko pełne - mleko o zawartości tłuszczu nie zmienionej od etapu udoju zarówno poprzez dodanie, jak i usunięcie tłuszczów mleka, albo poprzez zmieszanie z mlekiem, którego naturalna zawartość tłuszczu została zmieniona. Jednakże zawartość tłuszczu nie może być mniejsza niż 3,50 % (m/m);

c) mleko częściowo odtłuszczone - mleko poddane obróbce termicznej, którego zawartość tłuszczu została obniżona do minimalnie 1,50 % (m/m) i maksymalnie 1,80 % (m/m);

d) mleko odtłuszczone - mleko poddane obróbce termicznej, którego zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m).

Mleko poddane obróbce termicznej niespełniające wymogów dotyczących zawartości tłuszczu określonych w akapicie pierwszym lit. b), c) i d) jest uznawane za mleko spożywcze, pod warunkiem że informacja o zawartości tłuszczu jest podana na opakowaniu w wyraźny i czytelny sposób z dokładnością do dziesiętnej części procenta za pomocą zwrotu "zawartość tłuszczu ... %". Mleko to nie jest określane jako mleko pełne, mleko częściowo odtłuszczone ani mleko odtłuszczone.

2.
Bez uszczerbku dla ust. 1 lit. b) tiret drugie dozwolone są jedynie następujące modyfikacje:

a) w celu zapewnienia zawartości tłuszczu określonej dla mleka spożywczego - modyfikacja naturalnej zawartości tłuszczu poprzez usunięcie lub dodanie śmietany, lub dodanie mleka pełnego, mleka częściowo odtłuszczonego lub mleka odtłuszczonego;

b) wzbogacenie mleka białkami mleka, solami mineralnymi oraz witaminami;

c) obniżenie zawartości laktozy poprzez konwersję na glukozę i galaktozę.

Dopuszczalne są modyfikacje składu mleka wymienione w pkt b) i c) tylko wtedy, gdy są one znakowane w nieusuwalny sposób na opakowaniu produktu, tak aby były łatwe do zauważenia i przeczytania. Niemniej jednak takie znakowanie nie zwalnia z obowiązku oznaczania wartości odżywczej określonego na mocy dyrektywy 90/496/EWG. Gdy dodane zostają białka, zawartość białka we wzbogaconym mleku musi wynosić 3,8 % (m/m) lub więcej.

Jednakże Państwa Członkowskie mogą ograniczyć lub zabronić modyfikacji składu mleka określonego w pkt b) i c).

Artykuł  4

Mleko spożywcze musi:

a) mieć temperaturę krzepnięcia bliską średniej temperaturze krzepnięcia mleka surowego odnotowaną na obszarze pochodzenia skupowanego mleka;

b) mieć masę nie mniejszą niż 1.028 g/l w przypadku mleka zawierającego 3,5 % tłuszczu (m/m) w temperaturze 20 °C lub równoważną wagę na litr w przypadku mleka mającego inną zawartość tłuszczu;

c) zawierać minimum 2,9 % (m/m) białek w przypadku mleka zawierającego 3,5 % (m/m) tłuszczu lub mieć równoważne stężenie w przypadku mleka o innej zawartości tłuszczu;

d) 3 (skreślona).

Artykuł  5

Produkty przywożone do Wspólnoty na sprzedaż jako mleko spożywcze muszą być zgodne z niniejszym rozporządzeniem.

Artykuł  6

Dyrektywa 79/112/EWG ma zastosowanie, zwłaszcza jeśli chodzi o przepisy krajowe dotyczące etykietowania mleka spożywczego.

Artykuł  7
1.
Państwa Członkowskie przyjmują właściwe środki w celu monitorowania stosowania niniejszego rozporządzenia, karania naruszeń oraz zapobiegania i przeciwdziałania oszustwom.

Środki te oraz wszelkie zmiany są notyfikowane Komisji w ciągu miesiąca następującego po ich przyjęciu.

2.
Komisja przyjmuje szczegółowe zasady stosowania niniejszego rozporządzenia zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 30 rozporządzenia Rady (EWG) nr 804/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(8).
Artykuł  8

Rozporządzenie (EWG) nr 1411/71 traci moc.

Odniesienia do rozporządzenia (EWG) nr 1411/71 należy rozumieć jako odniesienia do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  9

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r. Niemniej jednak art. 4 stosuje się od stycznia 1999 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 grudnia 1997 r.

W imieniu Rady
F. BODEN
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. C 267 z 3.9.1997, str. 93.

(2) Dz.U. C 339 z 10.11.1997.

(3) Opinia przekazana dnia 29 października 1997 r. (jeszcze nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).

(4) Dz.U. L 148 z 3.7.1971, str. 4. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2138/92 (Dz.U. L 214 z 30.7.1992, str. 6).

(5) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 96/23/WE (Dz.U. L 125 z 23.5.1996, str. 10).

(6) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 97/4/WE (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 21).

(7) Dz.U. L 276 z 6.10.1990, str. 40.

(8) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1587/96 (Dz.U. L 206 z 16.8.1996, str. 21).

1 Art. 3 ust. 1:

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 280/98 z dnia 3 lutego 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.28.3). wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 1998 r. Odstępstwo wygasa z dniem 31 grudnia 1999 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1153/2007 z dnia 26 września 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.258.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2008 r.

2 Art. 3 ust. 1 lit. b):

- zmieniona przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 749/2004 z dnia 22 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.118.5). wprowadzającego odstępstwo od jej stosowania w stosunku do Estonii z dniem 1 maja 2004 r. Odstępstwo wygasa z dniem 30 kwietnia 2007 r.

- zmieniona przez art. 1 rozporządzenia nr 315/2007 z dnia 19 marca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.84.1) wprowadzającego odstępstwo od jej stosowania w stosunku do Estonii z dniem 27 marca 2007 r. Odstępstwo wygasa z dniem 30 kwietnia 2009 r.

3 Art. 4 lit. d) skreślona przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 1602/1999 z dnia 19 lipca 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.189.43) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1999 r.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1997.351.13

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2597/97 ustanawiające dodatkowe zasady w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych w odniesieniu do mleka spożywczego
Data aktu: 18/12/1997
Data ogłoszenia: 23/12/1997
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/01/1999, 01/01/1998