RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1475/86 (2), w szczególności jego art. 2 i art. 4 ust. 5,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie (EWG) nr 3220/84 (3) ustanowiło nową wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych zastępującą skalę stosowaną na podstawie rozporządzenia (EWG) nr 2760/75 (4) do końca okresu przejściowego upływającego najpóźniej dnia 31 grudnia 1988 r.;
artykuł 4 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 ustanawia zasady dotyczące znakowania i identyfikacji tusz wieprzowych; powstała potrzeba wyjaśnienia, że przy sporządzaniu urzędowej dokumentacji oszacowanej zawartości chudego mięsa Państwa Członkowskie mogą, oprócz identyfikacji, wprowadzić obowiązkowe lub dobrowolne znakowanie tusz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 17 listopada 1986 r.
|
W imieniu Rady |
|
M. JOPLING |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.
(2) Dz.U. L 133 z 21.05.1986, str. 19.
(3) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1.
(4) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 10.