(Dz.U.UE C z dnia 11 sierpnia 2025 r.)
W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
Specyfikacja produktu, o której mowa w art. 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 2 , jest dostępna w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Mara§ ęoregi"
Nr UE: PGI-TR-02597 - 16.3.2020
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)
"Mara§ ęoregi"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Turcja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 2.3. Chleb, ciasta, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze
Kod Nomenklatury scalonej
- 1905 - Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet
zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Mara§ ęoregi" to miejscowy herbatnik typowy dla regionu Kahramanmaraę ze względu na jego składniki i technikę pieczenia. Wykonany jest z mąki, margaryny, soli, nasion Nigella sativa, świeżych drożdży i wody.
Właściwości fizyczne: okrągłe herbatniki o średnicy od 10 do 15 cm, o kremowej barwie i nieregularnej powierzchni. Średnia grubość "Mara§ ęoregi" po upieczeniu wynosi 8 mm.
Składniki "Mara§ ęóregi":
| Składniki | Ilość |
| Mąka | 10 kg |
| Margaryna | 4 kg |
| Sól | 120-130g |
| nasiona Nigella sativa | 20-30 g |
| Świeże drożdże | 250 g |
| Woda | 4 l |
Aromat: nasiona Nigella sativa i sól
Smak: lekko słony
Barwa: kremowo-złota
Konsystencja: skondensowana i ziarnista
Kształt: okrągły z powierzchniowymi wgłębieniami
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Mąka: Mąka pszenna standardowa
Margaryna: Margaryna roślinna
Sól: Sól drobnoziarnista
nasiona Nigella sativa: Świeże, wolne od pozostałości łusek lub materii roślinnej
Drożdże: Świeże kultury drożdży
Woda: Świeża woda pitna
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Przygotowanie ciasta, formowanie, pieczenie i schładzanie herbatników "Mara§ ęóregi" musi odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym. Wałek stosowany w produkcji herbatników "Mara§ ęóregi" musi być wykonany z drewna grabu pospolitego, ponieważ posiada ono szczególne właściwości pod kątem faktury i struktury, które nadają produktowi jego szczególne właściwości. Ta wyjątkowa technika wałkowania nadaje ciastu charakterystyczne wgniecenia, które definiują fakturę herbatników "Mara§ ęóregi" po upieczeniu. Ciasto musi być pieczone w drewnianym piecu kamiennym opalanym drewnem dębowym.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Herbatniki "Mara§ ęóregi" mogą być wprowadzane do obrotu na wagę lub w porcjach na tackach lub w opakowaniach. Jeśli produkt jest pakowany, można stosować pudełka kartonowe, ale muszą być one wyściełane folią aluminiową lub podobnym wodoodpornym materiałem.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Etykiety muszą zawierać następujące informacje:
- nazwę oznaczenia "Mara§ ęóregi",
- nazwę handlową i adres lub skróconą nazwę i adres lub zarejestrowany znak towarowy producenta,
- logo ChOG Unii Europejskiej,
- skład produktu, proporcje składników, masę netto produktu, zalecaną datę spożycia, informacje dotyczące przechowywania i użytkowania, numer seryjny lub numer partii, datę zatwierdzenia produkcji.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar produkcji obejmuje całą prowincję Kahramanmaras.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek opiera się na cechach produktu powstałych w wyniku połączenia cech obszaru geograficznego, czynników naturalnych i czynników ludzkich. Herbatniki "Maras ęóregi" są pieczone i spożywane w dużych ilościach przez mieszkańców Kahramanmaras, zwłaszcza podczas ramadanu, gdy miejscowa ludność pości. Od wieków herbatniki "Maraę ęóregi" są integralną częścią kultury kulinarnej Kahramanmaras, a ich obecność od czasów Imperium Osmańskiego ma potwierdzenie w źródłach historycznych. Są one tradycyjnie przygotowywane podczas ramadanu i Eid al-Fitr (Święta Przerwania Postu) i odgrywają zasadniczą rolę podczas zgromadzeń religijnych i spotkań towarzyskich. W przeszłości "Maras ęóregi" były przygotowywane w domu przez gospodynię do spożycia przez rodzinę lub na sprzedaż. Zazwyczaj ktoś z rodziny przywoził przygotowane wypieki ędreks do lokalnej piekarni i czekał, aż zostaną upieczone. Często sprzedawano je piekarniom i cukierniom w celu uzupełnienia dochodów gospodarstwa domowego. W ciągu ostatnich 30 lat herbatniki "Maras ęóregi" są produkowane w celach handlowych w Kahramanmaras z przeznaczeniem do spożycia przez miejscową ludność. Herbatniki "Maras ęóregi" podaje się również zazwyczaj gościom po pogrzebie.
Najważniejszymi cechami "Maras ęóregi" są: ich kształt, uformowany przy użyciu wałka z drewna grabu pospolitego, technika pieczenia w piecu kamiennym opalanym drewnem dębowym oraz historyczne i kulturowe miejsce ich pochodzenia, a mianowicie Kahramanmaras. W przeszłości w lasach wokół miasta Kahramanmaras dominował dąb, w szczególności dąb skalny, dąb Quercus infectoria subsp. veneris i dąb Quercus brantii, dlatego jest on wykorzystywany do wypiekania herbatników "Maras ęóregi" w piecu kamiennym.
Wałek stosowany do produkcji "Maras ęóregi" musi mieć 8 cm szerokości i 33 cm długości. Głębokość rowka i rozstaw między rowkami na wałku musi wynosić 0,5 mm. Wałek musi być wykonany z drewna grabu pospolitego, ponieważ posiada ono szczególne właściwości pod kątem faktury i struktury, które nadają produktowi jego wyjątkowy charakter.
Produkcja "Maras ęóregi" odbywa się w warunkach specyficznych dla obszaru geograficznego i wymaga umiejętności, których opanowanie zajmuje dużo czasu. Z tego powodu wszystkie etapy produkcji wyrobu "Maras ęóregi", który cieszy się renomą w prowincji, odbywają się w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego.
Doświadczeni rzemieślników: przygotowanie ciasta na herbatniki "Maras ęóregi" a także wałkowanie ciasta, formowanie herbatników i ich pieczenie wymaga odpowiednich umiejętności. Herbatniki "Maras ęóregi" powinny być przygotowywane i pieczone przez rzemieślników, którzy zdobyli niezbędne umiejętności na obszarze Kahramanmaras. Rzemieślnicy wypiekający herbatniki "Maras ęóregi" są szkoleni od najmłodszych lat. Od 30 lat są one produkowane w fabrykach w regionie Kahramanmaras i udostępniane jego obywatelom.
Renoma herbatników "Mara ęóregi" znajduje potwierdzenie w wielu źródłach. W katalogu produktów lokalnych opublikowanym przez Agencję Rozwoju Wschodniośródziemnomorskiego 15 września 2018 r. autor Figen Góksen Tok stwierdza, że herbatniki "Maras ęóregi" są unikalnym produktem lokalnym Kahramanmaras, którego charakter określają technika wypiekania w kamiennym piecu i stosowanie rowkowanego wałka wykonanego z drewna grabu pospolitego. Ponadto w kilku źródłach podkreśla się kulturowe i historyczne znaczenie "Maras ęóregi". 27 marca 2023 r. Haber Turk opublikował artykuł zatytułowany "Tescilli Maras ęóregi Ramazan Sofralari ięin Hazirlaniyor", w którym podkreślono ciągłość tradycji. Podobnie Agencja Anadolu poinformowała 29 kwietnia 2022 r., że "Maras ęóregi" są powszechnie spożywane w czasie ramadanu i jest to tradycja, która rozpoczęła się w okresie Imperium Osmańskiego. Inny artykuł opublikowany w Haber Turk 4 lipca 2016 r., zatytułowany "Alternatywną nazwą dla święta w Kahramanmaras jest »Maras ęóregi«", dodatkowo potwierdza silny związek produktu z lokalnymi tradycjami i praktykami kulturowymi. Odniesienia te potwierdzają długoletnią renomę herbatników "Maras ęóregi" i silny związek z omawianym obszarem geograficznym.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
Oficjalny e-biuletyn Tureckiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych
Numer dokumentacji: C2016/089
Data złożenia wniosku: 19 września 2016 r.
Data zatwierdzenia: 13 czerwca 2018 r.
Nr rejestracyjny: 361
Strona: 4
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.4515 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
| Data aktu: | 11/08/2025 |
| Data ogłoszenia: | 11/08/2025 |