Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2019/C 393/03)

(Dz.U.UE C z dnia 20 listopada 2019 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA

Wniosek o zatwierdzenie zmian zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

"CINTA SENESE"

Nr UE: PDO-IT-0491-AM01 - 5.4.2019

ChNP (X) ChOG ( )

1.
Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes

Consorzio di Tutela della Cinta Senese DOP

Strada di Cerchiaia, 41/4

53100 Siena

WŁOCHY

Tel. +39 5771606961

Faks +39 5771601244

E-mail: info@cintasenesedop.it

Consorzio di Tutela della Cinta Senese DOP składa się z producentów "Cinta Senese" i jest uprawnione do złożenia wniosku w sprawie zmiany zgodnie z art. 13 ust. 1 dekretu Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali) nr 12511 z dnia 14 października 2013 r.

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Włochy

3.
Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany

Nazwa produktu

Opis produktu

Obszar geograficzny

Dowód pochodzenia

Metoda produkcji

Związek

Etykietowanie

Inne (kontrole)

4.
Rodzaj zmian

Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

5.
Zmiany

Opis produktu

-
Art. 1 specyfikacji produktu:

"Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) »Cinta Senese« jest zastrzeżona wyłącznie dla mięsa wieprzowego ze zwierząt urodzonych, chowanych i poddanych ubojowi w Toskanii, które spełnia warunki i wymogi określone w niniejszej specyfikacji produktu opracowanej zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 510/2006"

otrzymuje brzmienie:

"Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) »Cinta Senese« jest zastrzeżona dla wszystkich jadalnych kawałków tusz świń urodzonych, chowanych i poddanych ubojowi w Toskanii, które spełniają warunki i wymogi określone w niniejszej specyfikacji produktu opracowanej zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012".

Wprowadzono następujące zmiany:

1.
Sformułowanie "dla mięsa wieprzowego ze zwierząt" zastępuje się sformułowaniem "dla wszystkich jadalnych kawałków tusz świń", ponieważ w nowym brzmieniu art. 2 specyfikacji produktu przewidziano, że ChNP "Cinta Senese" określa nie tylko części tuszy, które można zdefiniować jako "mięso", ale także każdy inny jadalny kawałek tej tuszy.

Zmiana ta dotyczy pkt 4.2 streszczenia opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej C 200/16 z dnia 7 lipca 2011 r. i ma zastosowanie do pkt 3.2 jednolitego dokumentu załączonego do niniejszego wniosku o zatwierdzenie zmiany.

2.
Sformułowanie "rozporządzenie (WE) nr 510/2006" zastępuje się odniesieniem "rozporządzenie (UE) nr 1151/2012" w celu dostosowania specyfikacji produktu do najnowszej obowiązującej normy w dziedzinie ChNP, chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) i gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).
-
Art. 2 specyfikacji produktu:

"ChNP »Cinta Senese« jest zastrzeżona dla mięsa uzyskanego zgodnie z niniejszą specyfikacją produktu.

-
Właściwości fizyczne i chemiczne

Aby mięso mogło zostać objęte chronioną nazwą pochodzenia »Cinta Senese«, musi posiadać następujące właściwości fizyczne i chemiczne (na 100 g jadalnego mięsa - 24 godziny po uboju):

-
zawartość wody nie większa niż 78 %,
-
zawartość tłuszczów nie mniejsza niż 2,5 % (w stosunku do mięśnia Longissimus dorsi),
-
pH 45 (pH mierzone 45 minut po uboju): 6-6,5.
-
Właściwości wizualne i organoleptyczne

Aby mięso mogło zostać objęte chronioną nazwą pochodzenia »Cinta Senese«, musi posiadać następujące właściwości wizualne i organoleptyczne:

-
kolor jaskraworóżowy lub czerwony,
-
gładka faktura,
-
zbita konsystencja, cienka warstwa widocznego tłuszczu między mięśniami, delikatność, soczystość, świeży zapach mięsa"

otrzymuje brzmienie:

"ChNP »Cinta Senese« jest zastrzeżona dla wszystkich jadalnych kawałków uzyskanych zgodnie z niniejszą specyfikacją produktu z tuszy wieprzowej, której mięso posiada wymienione poniżej właściwości.

- Właściwości fizyczne i chemiczne (na 100 g jadalnego mięsa - 24 godziny po uboju):

- zawartość wody nie większa niż 78 %,

- zawartość tłuszczów nie mniejsza niż 2,5 %,

- pH 45 (pH mierzone 45 minut po uboju): 6-6,5.

- Właściwości sensoryczne:

- kolor jaskraworóżowy lub czerwony,

- gładka faktura,

- zbita konsystencja, cienka warstwa widocznego tłuszczu między mięśniami, delikatność, świeży zapach mięsa".

Wprowadzono następujące zmiany:

1.
Sformułowanie "dla mięsa uzyskanego" otrzymuje brzmienie "dla wszystkich jadalnych kawałków uzyskanych", aby ChNP "Cinta Senese" mogła określać nie tylko części tuszy, które można zdefiniować jako "mięso", ale także każdy inny jadalny kawałek tej tuszy, w celu zachowania tradycji, zgodnie z którą do spożycia nadają się wszystkie jadalne części tuszy wieprzowej, a nie tylko mięso.
2.
Stwierdzono, że właściwości, które musi posiadać kawałek, aby mógł zostać opatrzony oznaczeniem "mięso", pozwalają odpowiednio opisać tuszę, a co za tym idzie uznać nie tylko "mięso", ale także wszystkie pozostałe jadalne kawałki uzyskane z tej tuszy za objęte ChNP "Cinta Sinese". W związku z tym:
-
dodaje się sformułowanie "z tuszy wieprzowej, której mięso posiada wymienione poniżej właściwości",
-
usuwa się następujące sformułowania, ponieważ skutkują one ograniczeniem zakresu stosowania ChNP "Cinta Senese" wyłącznie do "mięsa":
-
sformułowanie "Aby mięso mogło zostać objęte chronioną nazwą pochodzenia »Cinta Senese«, musi posiadać następujące właściwości fizyczne i chemiczne",
-
sformułowanie "aby mięso mogło zostać objęte chronioną nazwą pochodzenia »Cinta Senese«, musi posiadać następujące właściwości wizualne i organoleptyczne".
3.
Usuwa się sformułowanie "w stosunku do mięśnia Longissimus dorsi", ponieważ informacje dotyczące zawartości tłuszczów można zweryfikować na innych kawałkach tuszy, co zapewnia wynik równie wiarygodny i reprezentatywny dla jakości certyfikowanego produktu. Obowiązek monitorowania tej wartości wyłącznie na podstawie "mięśnia Longissimus dorsi" stanowi zatem ograniczenie, które należy wyeliminować zgodnie z zasadami przewidzianymi w przypadku parametrów dotyczących zawartości wody i pH, dla których faktycznie nie wskazano wyraźnie części anatomicznej, która ma być przedmiotem badania. Zmiana ta dotyczy pkt 4.2 streszczenia opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej C 200/16 z dnia 7 lipca 2011 r. i ma zastosowanie do pkt 3.2 jednolitego dokumentu załączonego do niniejszego wniosku o zatwierdzenie zmiany.
4.
Sformułowanie "wizualne i organoleptyczne" zastępuje się sformułowaniem "sensoryczne", ponieważ termin ten jest technicznie odpowiedniejszy do wskazania w sposób wyczerpujący właściwości określonych w normie (kolor, faktura i konsystencja). Zmiana ta dotyczy pkt 4.2 streszczenia opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej C 200/16 z dnia 7 lipca 2011 r. i ma zastosowanie do pkt 3.2 jednolitego dokumentu załączonego do niniejszego wniosku o zatwierdzenie zmiany.
5.
Usuwa się słowo "soczystość", ponieważ odnosi się ono do parametru (smaku), który, odwołując się do zdolności pobudzenia wydzielania śliny przez pożywienie podczas żucia, nie może zostać zweryfikowany w drodze zwykłej oceny wizualnej samego produktu. Zmiana ta dotyczy pkt 4.2 streszczenia opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej C 200/16 z dnia 7 lipca 2011 r. i ma zastosowanie do pkt 3.2 jednolitego dokumentu załączonego do niniejszego wniosku o zatwierdzenie zmiany.

Obszar geograficzny

-
W tekście art. 3 specyfikacji produktu przewidziano, że:

"Obszar geograficzny produkcji mięsa objętego ChNP »Cinta Senese« obejmuje całe terytorium regionu Toskanii do wysokości 1 200 metrów nad poziomem morza, powyżej której warunki środowiskowe nie są już odpowiednie do prowadzenia chowu".

Usuwa się słowo "mięsa", ponieważ art. 2 w nowym brzmieniu stanowi, że ChNP "Cinta Senese" określa nie tylko części tuszy, które można zdefiniować jako "mięso", ale także każdy inny jadalny kawałek tej tuszy.

Metoda produkcji

-
Następujący akapit w art. 5 specyfikacji produktu:

"Rasa: świnie wykorzystywane do produkcji mięsa objętego chronioną nazwą pochodzenia »Cinta Senese« to wyłącznie zwierzęta urodzone w wyniku krycia świń wpisanych do rejestru hodowlanego lub księgi hodowlanej typu genetycznego »Cinta Senese«"

otrzymuje brzmienie:

"Rasa: świnie, których kawałki tuszy są objęte chronioną nazwą pochodzenia »Cinta Senese«, to wyłącznie zwierzęta urodzone w wyniku krycia świń wpisanych do rejestru hodowlanego lub księgi hodowlanej typu genetycznego »Cinta Senese«".

Wprowadzona zmiana polega na zastąpieniu sformułowania "wykorzystywane do produkcji mięsa objętego" sformułowaniem "których kawałki tuszy są objęte" w celu dostosowania tej części tekstu do nowego brzmienia art. 2, zgodnie z którym ChNP "Cinta Senese" określa nie tylko części tuszy, które można zdefiniować jako "mięso", ale także każdy inny jadalny kawałek tej tuszy.

-
Następujący akapit w art. 5 specyfikacji produktu:

"W przypadku prosiąt do czwartego miesiąca życia dodatki paszowe mogą stanowić natomiast całą dzienną dawkę pokarmową, biorąc pod uwagę, że są to również zwierzęta hodowane w chlewniach"

otrzymuje brzmienie:

"W przypadku prosiąt do czwartego miesiąca życia i loch karmiących dodatki paszowe mogą stanowić natomiast całą dzienną dawkę pokarmową, niezależnie od rodzaju stosowanych dodatków, biorąc pod uwagę, że są to również zwierzęta hodowane w chlewniach".

Wprowadzona zmiana polega na:

1.
dodaniu sformułowania "i loch karmiących" w celu określenia, że możliwość zaspokojenia dziennych potrzeb żywieniowych poprzez podawanie dodatków paszowych w ilości równej całej wymaganej dawce pokarmowej dotyczy nie tylko prosiąt do czwartego miesiąca życia, ale także loch w okresie laktacji, ponieważ przechodzą one również szczególnie delikatny etap swojego cyklu życia i wymagają odpowiedniego dodatku białkowego;
2.
dodaniu sformułowania "niezależnie od rodzaju stosowanych dodatków", aby wskazać, że produkty stanowiące dawkę pokarmową prosiąt do czwartego miesiąca życia i loch karmiących mogą również różnić się od produktów stosowanych do przygotowywania dawki we wszystkich pozostałych przypadkach, ponieważ zarówno prosięta do czwartego miesiąca życia, jak i lochy karmiące przechodzą wówczas szczególnie delikatny etap swojego cyklu życia i wymagają odpowiedniego dodatku białkowego.
-
Następujący akapit w art. 5 specyfikacji produktu:

"W dodatkach tych dozwolone jest stosowanie następujących produktów:

-
produktów energetycznych: wszystkich pełnoziarnistych produktów zbożowych,
-
produktów białkowych: nasion roślin oleistych (z wyjątkiem soi i jej pochodnych) i wszystkich pełnych roślin strączkowych,
-
włókien: zielonki, świeżych owoców i warzyw, produktów ubocznych przemiału zbóż"

otrzymuje brzmienie:

"W dodatkach tych dozwolone jest stosowanie następujących produktów:

- produktów energetycznych: wszystkich pełnoziarnistych produktów zbożowych lub ich produktów ubocznych, w tym produktów ubocznych przemiału,

- produktów białkowych: nasion roślin oleistych (z wyjątkiem soi i jej pochodnych) i wszystkich pełnych roślin strączkowych lub ich produktów ubocznych,

- włókien: zielonki, świeżych owoców i warzyw lub ich produktów ubocznych".

Wprowadzona zmiana polega na:

1.
dodaniu sformułowania "lub ich produktów ubocznych" w odniesieniu do wszystkich kategorii dodatków paszowych, które można stosować do przygotowania dawki pokarmowej, aby wskazać, że w przypadku każdej z nich istnieje możliwość (poprzez dodanie lub zastąpienie) wykorzystania konkretnych, odpowiednich produktów ubocznych, ponieważ jest to pasza, w odniesieniu do której nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań zdrowotnych i której spożycie nie ma żadnego negatywnego wpływu na właściwości kawałków półtuszy objętych ChNP "Cinta Senese";
2.
usunięciu sformułowania "produktów ubocznych przemiału zbóż" z tiret poświęconego "włóknom" i zastąpieniu go sformułowaniem "w tym produktów ubocznych przemiału" umieszczonym w tiret dotyczącym "produktów zbożowych", ponieważ umieszczenie go w tym miejscu jest bardziej logicznym rozwiązaniem służącym ułatwieniu zrozumienia tekstu.

Zmiana ta ma zastosowanie do pkt 3.3 jednolitego dokumentu załączonego do niniejszego wniosku o zatwierdzenie zmiany.

-
W art. 5 specyfikacji produktu po następującym zdaniu:

"Wypalenie oznakowania lub umieszczanie oznakowania odbywają się odpowiednio w rzeźni lub w zakładzie rozbioru"

wprowadza się (bez zmiany) następujące zdanie, które pierwotnie znajdowało się w art. 8 specyfikacji produktu:

"Wypalone oznakowanie składa się z logo chronionej nazwy pochodzenia »Cinta Senese« oraz kodu rzeźni".

Zamiana ta jest uzasadniona faktem, że jest to przepis dotyczący aspektu (wypalenie oznakowania), który odpowiada etapowi poprzedzającemu wprowadzenie produktu do obrotu (ubój) oraz który jest uregulowany właśnie w art. 5, zaś art. 8 dotyczy informacji, które muszą towarzyszyć samemu produktowi, gdy (po uboju i krojeniu) wprowadza się go do obrotu.

-
W art. 5 specyfikacji produktu, w którym przewidziano, że:

"Po uboju mięso chłodzi się i kroi w celu uzyskania części i kawałków przeznaczonych do dopuszczenia do obrotu lub do produkcji tradycyjnych toskańskich wędlin",

słowo "mięso" zastępuje się słowem "półtuszę", ponieważ w art. 2 w nowym brzmieniu przewidziano, że ChNP "Cinta Senese" określa nie tylko części tuszy, które można zdefiniować jako "mięso", ale także każdy inny jadalny kawałek półtuszy. W rezultacie:

"Po uboju półtuszę chłodzi się i kroi w celu uzyskania części i kawałków przeznaczonych do dopuszczenia do obrotu lub do produkcji tradycyjnych toskańskich wędlin".

Etykietowanie

-
Art. 8 specyfikacji produktu:

"Na wszystkich kawałkach odkrojonych z oznakowanej poprzez wypalanie półtuszy, które mają trafić do konsumenta końcowego, należy umieścić oznakowanie zawierające następujące elementy:

1)
logo, o którym mowa w art. 9;
2)
chronioną nazwę pochodzenia: »Cinta Senese D.O.P.« (ChNP);
3)
symbol wspólnotowy lub napis »Denominazione d'Origine Protetta«;
4)
kod identyfikacyjny umożliwiający identyfikację sztuki (miejsce i datę urodzenia) oraz określenie miejsca i daty uboju i rozbioru oraz ilości mięsa wprowadzonego do obrotu.

Oznakowanie zawierające powyższe dane musi być nienaruszalne w przypadku kawałków anatomicznych lub produktów wstępnie pakowanych.

Ewentualne informacje dotyczące gwarancji dla konsumenta"

zastępuje się tekstem w brzmieniu:

"Na wszystkich kawałkach odkrojonych z oznakowanej poprzez wypalanie półtuszy, które mają trafić do konsumenta końcowego, należy umieścić oznakowanie zawierające następujące elementy:

1) logo, o którym mowa w art. 9;

2) chronioną nazwę pochodzenia: »Cinta Senese D.O.P.« (ChNP);

3) symbol Unii;

4) kod identyfikacyjny umożliwiający identyfikację sztuki (miejsce i datę urodzenia) oraz określenie miejsca i daty uboju i rozbioru oraz ilości mięsa wprowadzonego do obrotu.

Jeżeli produkt przeznaczony dla konsumenta końcowego jest wstępnie zapakowany, powyższe informacje należy zamieścić na nienaruszalnym oznakowaniu przymocowanym do samego produktu.

Można również powtórzyć ewentualne informacje dotyczące gwarancji dla konsumenta".

Wprowadzono następujące zmiany:

1.
w tiret trzecim wykazu słowo "wspólnotowy" zastępuje się słowem "Unii", aby uczynić przepis bardziej zrozumiałym, oraz usuwa się sformułowanie "lub napis »Denominazione d'Origine Protetta««, ponieważ (zgodnie z art. 12 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012) użycie symbolu Unii jest obowiązkowe i nie można go zastąpić napisem "Denominazione d'Origine Protetta" ani skrótowcem "D.O.P." (które to elementy wskazano już zresztą jako obowiązkowe w tiret drugim tego wykazu). Zmiana ta dotyczy pkt 4.8 streszczenia opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej C 200/16 z dnia 7 lipca 2011 r. i ma zastosowanie do pkt 3.6 jednolitego dokumentu załączonego do niniejszego wniosku o zatwierdzenie zmiany;
2.
zdanie "[o]znakowanie zawierające powyższe dane musi być nienaruszalne w przypadku kawałków anatomicznych lub produktów wstępnie pakowanych" otrzymuje brzmienie "jeżeli produkt przeznaczony dla konsumenta końcowego jest wstępnie zapakowany, powyższe informacje należy zamieścić na nienaruszalnym oznakowaniu przymocowanym do samego produktu" w celu wyjaśnienia tego przepisu. Zmiana ta dotyczy pkt 4.8 streszczenia opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej C 200/16 z dnia 7 lipca 2011 r. i ma zastosowanie do pkt 3.6 jednolitego dokumentu załączonego do niniejszego wniosku o zatwierdzenie zmiany;
3.
przed sformułowaniem "[e]wentualne informacje dotyczące gwarancji dla konsumenta" zawartym w art. 8 wprowadza się sformułowanie "Można również powtórzyć", aby poprawić zrozumiałość tekstu.

Inne

Kontrole

-
W art. 7 specyfikacji produktu w brzmieniu:

"Kontrolę zgodności produktu ze specyfikacją produktu przeprowadza jednostka certyfikująca zgodnie z przepisami art. 10 i 11 rozporządzenia (WE) nr 510/2006. Jednostką tą jest: Istituto Nord Est Qualità - I.N.E.Q, Via Nazionale, 33/35 - 33030 Villanova di San Daniele del Friuli (Udine), Włochy; tel. +39 432956951; faks +39 432956955; e-mail: info@ineq.it"

wprowadza się następujące zmiany w celu dostosowania tego artykułu do wyżej wymienionych zmian w przepisach dotyczących ChNP, ChOG i GTS oraz w celu zaktualizowania danych kontaktowych jednostki certyfikującej, która (po przyjęciu tekstu specyfikacji produktu) zmieniła firmę i adres:

"Kontroli zgodności ze specyfikacją produktu dokonuje się zgodnie z przepisami art. 37 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012. Jednostką certyfikującą, której powierzono to zadanie, jest: IFCQ CERTIFICAZIONI, via Rodeano n° 71, San Daniele del Friuli (Udine), Włochy; tel. +39 432940349; faks +39 432943357; e-mail: info@ifcq.it, ifcq@pec.it".

JEDNOLITY DOKUMENT

"CINTA SENESE"

Nr UE: PDO-IT-0491-AM 01 - 5.4.2019

ChNP (X) ChOG ( )

1.
Nazwa lub nazwy

"Cinta Senese"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Włochy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.1. Mięso świeże (i podroby)

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chroniona nazwa pochodzenia "Cinta Senese" jest zastrzeżona dla wszystkich jadalnych kawałków tusz świń rasy Cinta Senese chowanych w systemie wypasu ekstensywnego lub umiarkowanego, które są zwierzętami urodzonymi w wyniku krycia świń wpisanych do rejestru hodowlanego lub księgi hodowlanej typu genetycznego "Cinta Senese".

W chwili dopuszczenia do obrotu mięso objęte ChNP "Cinta Senese" musi posiadać następujące właściwości fizykochemiczne (na 100 g jadalnego mięsa - 24 godziny po uboju): zawartość wody nie większa niż 78 %; zawartość tłuszczów nie mniejsza niż 2,5 %; pH 45 (pH mierzone 45 minut po uboju): 6-6,5.

Ponadto mięso musi posiadać następujące właściwości sensoryczne: kolor jaskraworóżowy lub czerwony; gładka faktura; zbita konsystencja, cienka warstwa widocznego tłuszczu między mięśniami, delikatność, świeży zapach mięsa.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Żywienie odbywa się poprzez wypas w lesie lub na terenach niezalesionych, obsianych gatunkami roślin pastewnych i zbożowych na obszarze określonym w pkt 4. Dozwolone jest stosowanie codziennych dodatków paszowych stanowiących w przypadku zwierząt starszych niż cztery miesiące część dozwolonej dziennej dawki pokarmowej nie większą niż 2 % masy w relacji pełnej zwierzęcia.

Stosowanie codziennych dodatków paszowych (stanowiących maksymalnie 3 % masy w relacji pełnej), mające na celu zapewnienie normalnego żywienia zwierzęcia, jest dozwolone wyłącznie, jeżeli warunki pogodowe lub sytuacja z nimi związana (susza, długie okresy deszczowe lub zaleganie pokrywy śnieżnej) uniemożliwiają całkowity wypas w lesie.

Składniki dodatków paszowych muszą co najmniej w 60 % całkowitej podawanej masy pochodzić z obszaru geograficznego produkcji.

W dodatkach tych dozwolone jest stosowanie następujących produktów:

-
produktów energetycznych: wszystkich pełnoziarnistych produktów zbożowych lub ich produktów ubocznych, w tym produktów ubocznych przemiału,
-
produktów białkowych: nasion roślin oleistych (z wyjątkiem soi i jej pochodnych) i wszystkich pełnych roślin strączkowych lub ich produktów ubocznych,
-
włókien: zielonki, świeżych owoców i warzyw lub ich produktów ubocznych.

Dozwolone jest również stosowanie dodatków witaminowych lub mineralnych.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Etapy produkcji, które muszą odbywać się na obszarze geograficznym, do którego odnosi się pkt 4 niniejszego jednolitego dokumentu, to narodziny, chów i ubój zwierząt, z których produkuje się mięso objęte ChNP "Cinta Senese".

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Półtusze "Cinta Senese" należy oznakować poprzez wypalanie na następujących częściach: szynce, schabie, boczku, łopatce i słoninie z podgardla. Wypalone oznakowanie składa się z logo chronionej nazwy pochodzenia "Cinta Senese" oraz kodu rzeźni.

Na wszystkich kawałkach odkrojonych z oznakowanej poprzez wypalanie półtuszy, które mają trafić do konsumenta końcowego, należy umieścić oznakowanie zawierające następujące elementy:

1)
logo;
2)
chronioną nazwę pochodzenia: "Cinta Senese D.O.P." (ChNP);
3)
symbol Unii;
4)
kod identyfikacyjny umożliwiający identyfikację sztuki (miejsce i datę urodzenia) oraz określenie miejsca i daty uboju i rozbioru oraz ilości mięsa wprowadzonego do obrotu.

Jeżeli produkt przeznaczony dla konsumenta końcowego jest wstępnie zapakowany, powyższe informacje należy zamieścić na nienaruszalnym oznakowaniu przymocowanym do samego produktu.

Logo składa się z herbu koloru ciemnoczerwonego, wewnątrz którego znajduje się rysunek przedstawiający świnię koloru ciemnoszarego obwiązaną pośrodku białym pasem; całość otacza koło koloru ciemnoczerwonego, wewnątrz którego znajduje się napis "allevata in Toscana secondo tradizione" (wyhodowano w Toskanii zgodnie z tradycją). Pod herbem i poza obwodem koła figuruje napis "Cinta Senese D.O.P.". Logo o takich samych elementach można wykonać w wersji czarnobiałej, na różnych nośnikach, w rozmiarze większym lub mniejszym, pod warunkiem że proporcje i sposób rozmieszczenia tekstu są zachowane.

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji obejmuje całe terytorium regionu Toskanii do wysokości 1 200 metrów nad poziomem morza, powyżej której warunki środowiskowe nie są już odpowiednie do prowadzenia chowu.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek między produktem objętym ChNP "Cinta Senese" a obszarem jego pochodzenia wynika w szczególności ze sposobu prowadzenia chowu i żywienia tej rasy, dzięki którym mięso zyskuje właściwości określone w pkt 3.2. Wyznaczony obszar geograficzny charakteryzuje się występowaniem lasów mieszanych, w których rośnie wiele gatunków dębu wydających żołędzie, oraz okalających je gruntów obsianych zbożami. Te użytki zielone, często ubogie i ilaste, zasadniczo są porośnięte roślinami pastewnymi i stanowią typowy element toskańskiego środowiska glebowo-klimatycznego. Działalność człowieka na przestrzeni wieków umożliwiła selekcję rasy Cinta Senese, rasy o silnych kończynach i silnej budowie ogólnej, cechującej się prostotą, brakiem szczególnych wymagań, dużą zdolnością adaptacyjną oraz odpornością na choroby, która może żyć prawie wyłącznie w oparciu o zasoby naturalne typowe dla środowiska toskańskiego. Obecnie, podobnie jak w przeszłości, charakterystyczny sposób prowadzenia chowu nadal polega na stosowaniu wypasu ekstensywnego lub umiarkowanego. Świnie wypasane w lasach oraz na przystosowanych działkach wracają do zamkniętych pomieszczeń na noc lub w okresach krytycznych przed porodem lub po nim. Ten sposób prowadzenia chowu, w ramach którego świnie korzystają z naturalnych zasobów pochodzących z lasów i ziemi, pozwala zapobiec wielu problemom sanitarnym oraz zapewnia zwierzętom warunki umożliwiające uniknięcie stresu, co ma korzystny wpływ na skład i jakość mięsa. Charakteryzuje się ono nie tylko cienką warstwą widocznego tłuszczu między mięśniami po przekrojeniu, lecz także minimalną zawartością tłuszczów określoną w pkt 3.2, która nie jest jednakowa dla wszystkich rodzajów mięsa wieprzowego i którą uznaje się za istotny element pozwalający zagwarantować smak produktu. Kolejną interesującą właściwością mięsa "Cinta Senese" jest skład nienasyconych kwasów tłuszczowych, który charakteryzuje się znaczną zawartością kwasu oleinowego, będącego prekursorem aromatów mających korzystny wpływ na właściwości organoleptyczne mięsa, jak również ograniczoną zawartością kwasu linolowego, który w nadmiernych ilościach może doprowadzić do pogorszenia jakości produktu; ta właściwość ma związek z żywieniem opartym na roślinach gatunków występujących w lasach i na pastwiskach toskańskich.

Ponadto wypas ma wpływ na skład genetyczny i sprawia, że mięso szczególnie nadaje się do konsumpcji w postaci świeżej oraz jako surowiec do wyrobu produktów przetworzonych, ponieważ czynnik ten ma związek z większą zdolnością zatrzymywania wody i w związku z tym z niewielkim spadkiem masy powodowanym utratą wody podczas obróbki termicznej oraz niewielkim spadkiem zawartości soli w pierwszej fazie dojrzewania produktów przetworzonych.

Należy podkreślić, że obecnie mięso "Cinta Senese" jest bezpośrednio kojarzone z obszarem pochodzenia, zwłaszcza ze względu na fakt, że w przeszłości jego właściwościom przypisywano szczególną wartość, uznając je za element toskańskiej tradycji kulinarnej. Dzięki działaniom prowadzonym przez władze regionalne mięso "Cinta Senese" zyskiwało coraz silniejszą pozycję na rynku, a nazwa "Cinta Senese", kojarzona z różnymi kawałkami mięsa, pojawiła się nawet w menu restauracji.

Obecnie mięso objęte nazwą "Cinta Senese" jest bardzo poszukiwanym produktem, który na rynku osiąga wyższe ceny niż inne rodzaje mięsa, o czym świadczy tabela cen Izby Handlu, Przemysłu, Rzemiosła i Rolnictwa w Sienie z lat 2001 i 2002.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji jest dostępny na następującej stronie internetowej: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335.

Jest on również dostępny:

bezpośrednio na stronie głównej Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (www.politicheagricole.it) po otwarciu zakładki "Qualità" (u góry po prawej stronie ekranu), kliknięciu "Prodotti DOP IGP STG" (po lewej stronie ekranu), a następnie odnośnika "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.393.3

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 20/11/2019
Data ogłoszenia: 20/11/2019