Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina objętego nazwą pochodzenia, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina objętego nazwą pochodzenia, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2019/C 374/01)

(Dz.U.UE C z dnia 5 listopada 2019 r.)

Niniejsze powiadomienie publikuje się zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADAMIANIE O ZATWIERDZENIU STANDARDOWEJ ZMIANY

"CHIANTI" Numer referencyjny: PDO-IT-A1228-AM05

Data przekazania informacji:

25.7.2019

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Właściwości chemicznofizyczne i organoleptyczne win "Chianti"

Opis i uzasadnienie

W przypadku wszystkich rodzajów wina "Chianti" usunięto oznaczenie maksymalnej zawartości cukru redukującego wynoszącej 4 gr na litr, w rezultacie czego w zakresie parametru smaku dodano zapis "wytrawny".

Niniejsza zmiana ma na celu dostosowanie specyfikacji produktu do wymogów określonych w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej, które w odniesieniu do win wytrawnych przewidują poziom nieprzekraczający 9 g/l, pod warunkiem że kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego.

Zmiana ta odpowiada potrzebom producentów i gustom konsumentów końcowych.

Przedmiotowa zmiana dotyczy specyfikacji produktu, o której mowa w art. 6, oraz jednolitego dokumentu - sekcja 1.4 - Opis win.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Chianti

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina
1.
Wino
4.
Opis wina (win)

CHIANTI

barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;

zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;

smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20,00
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

CHIANTI z podobszaru "COLLI ARETINI"

barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;

zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;

smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.

W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20,00
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

CHIANTI z podobszaru "COLLI FIORENTINI"

barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;

zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;

smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.

W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20,00
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

CHIANTI z podobszaru "COLLI SENESI"

barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;

zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;

smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.

W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 23,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20,00
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

CHIANTI z podobszaru "COLLINE PISANE"

barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;

zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;

smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.

W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20,00
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

CHIANTI z podobszaru "MONTALBANO"

barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;

zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;

smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w przypadku którego zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.

W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20,00
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

CHIANTI z podobszaru "MONTESPERTOLI"

barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;

zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;

smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.

W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20,00
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

CHIANTI z podobszaru "RUFINA"

barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;

zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;

smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.

W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20,00
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

CHIANTI "SUPERIORE"

barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;

zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;

smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20,00
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Technika "governo all'uso toscano"

W PRODUKCJI WINIARSKIEJ DOPUSZCZA SIĘ TRADYCYJNĄ PRAKTYKĘ ENOLOGICZNĄ, TZW. "GOVERNO ALL'USO TOSCANO", KTÓRA POLEGA NA POWOLNEJ FERMENTACJI WTÓRNEJ ŚWIEŻO SFERMENTOWANEGO WINA Z WYKORZYSTANIEM WINOGRON LEKKO PRZEJRZAŁYCH Z DOPUSZCZONYCH WINOROŚLI.

WINO "CHIANTI DOCG" WPROWADZANE JEST NA RYNEK W RÓŻNYM CZASIE, W ZALEŻNOŚCI OD RODZAJU I PODOBSZARU PRODUKCJI. WINO Z OZNACZENIEM "RISERVA" ("REZERWA") MUSI PRZEJŚĆ WYDŁUŻONY OKRES DOJRZEWANIA, JAK OKREŚLONO W SPECYFIKACJI.

b)
Maksymalne zbiory Chianti

9 000 kilogramów winogron z hektara

Chianti

63 hektolitry z hektara

CHIANTI COLLI ARETINI, COLLI FIORENTINI, COLLINE PISANE, COLLINE PISANE, MONTALBANO, MONTESPER-TOLI, RUFINA, COLLI SENESI, W TYM "RISERVA"

8 000 kilogramów winogron z hektara

CHIANTI COLLI ARETINI, COLLI FIORENTINI, COLLINE PISANE, COLLINE PISANE, MONTALBANO, MONTESPER-TOLI, RUFINA, COLLI SENESI, W TYM "RISERVA"

56 hektolitry z hektara

CHIANTI SUPERIORE

7 500 kilogramów winogron z hektara

CHIANTI SUPERIORE

52,50 hektolitry z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji wina "Chianti DOCG", w jego różnych odmianach terytorialnych i typach, znajduje się w całości w centrum terytorium administracyjnego regionu Toskania. W szczególności obszar produkcji wina "Chianti DOCG" obejmuje tereny wzgórz szczególnie przystosowane do produkcji szlachetnych win, zajmujące część terytoriów administracyjnych prowincji Arezzo, Florencja, Prato, Pistoia, Piza i Siena.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina Sangiovese (N)
8.
Opis związku lub związków

WINO "CHIANTI DOCG" W RÓŻNYCH ODMIANACH TERYTORIALNYCH

Obszar jednorodny pod względem geologicznym, położony w centrum wzgórz Toskanii, który od północy ograniczony jest Apeninami, a na południu rozciąga się poza Sienę. Obszar ma charakterystyczny klimat "śródlądowych wzgórz Toskanii". Obszar uprawy winorośli od czasów etruskich. Gospodarstwa rolne zostały poddane radykalnym zmianom, przechodząc w 1970 r. od połownictwa do bezpośredniego zarządzania działalnością. Najnowsze winnice charakteryzują się gęstością obsady przekraczającą 4 000 roślin na hektar. Podstawową odmianę winorośli stanowi Sangiovese, do której dołączano kolejne (czerwone i białe) odmiany w proporcjach podlegających na przestrzeni czasu wahaniom. Maksymalny dopuszczalny udział białych winorośli wynosi 10 %.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi) BRAK

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14228

1 Dz.U. L 9, 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.374.1

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina objętego nazwą pochodzenia, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 05/11/2019
Data ogłoszenia: 05/11/2019