Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 1

(2017/C 317/05)

(Dz.U.UE C z dnia 23 września 2017 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 17 ust. 7 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 2

WNIOSEK O ZMIANĘ SPECYFIKACJI DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ OZNACZENIA GEOGRAFICZNEGO

"RON DE GUATEMALA"

Nr UE: PGI-GT-01827-AM01 - 30.8.2016

Język zmian - Hiszpański

Pośrednik

Nazwa(-y) pośrednika(-ów): Mario Pomares Caballero

Pełny(-e) adres(-y) (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj):

Calle Canalejas 13 - Ático

03001 Alicante

HISZPANIA

Tel.: +34 966083900

Adres poczty elektronicznej: mpomares@berenguer-pomares.com

Przedmiotowe oznaczenie geograficzne

"RON DE GUATEMALA"

Pozycje specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana

Inne - Metoda produkcji

Zmiana

Zmiana specyfikacji produktu, która pociąga za sobą zmianę głównych elementów specyfikacji

Wyjaśnienie zmiany

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu (metoda produkcji), a konkretnie ppkt 7.6 (dojrzewanie).

Zmiana dotyczy przede wszystkim skreślenia odniesień, które okazały się niepotrzebne i zbędne, i wprowadzenia nowego, bardziej ogólnego i odpowiedniego opisu.

Zaktualizowane główne elementy specyfikacji

W pkt 107 specyfikacji wprowadzono następujące zmiany:

Wcześniejsze brzmienie:

"Podobnie, w zależności od wspomnianych okoliczności rum dojrzewa w beczkach, które uprzednio wykorzystywano do leżakowania między innymi amerykańskiej whisky, koniaku lub sherry. Dzięki temu procesowi nazywanemu envinado wykorzystuje się aromaty i smaki, które te produkty pozostawiły w beczkach".

Nowe brzmienie:

"Podobnie, w zależności od wspomnianych okoliczności rum dojrzewa w beczkach, które uprzednio wykorzystywano do leżakowania różnych rodzajów wina lub innych napojów spirytusowych. Dzięki temu procesowi nazywanemu envinado wykorzystuje się aromaty i smaki, które te produkty pozostawiły w beczkach".

Jak widać, wprowadzona zmiana nie powoduje zmiany wymogów dotyczących dojrzewania i wyłącznie usuwa nieistotne odniesienia do tego, by beczki, w których dojrzewa rum, były wcześniej wykorzystywane do dojrzewania amerykańskiej whisky, koniaku lub sherry, ponieważ - jak wcześniej wspomniano - lista miała charakter otwarty (ponieważ użyto sformułowania "między innymi").

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE

"RON DE GUATEMALA"

Nr UE: PGI-GT-01827-AM01 - 30.8.2016

1.
Nazwa

Ron de Guatemala

2.
Kategoria napoju spirytusowego

Rum (kategoria 1 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008)

3.
Opis

Napój alkoholowy produkowany wyłącznie z surowców uzyskanych z trzciny cukrowej.

Istnieją następujące rodzaje "Ron de Guatemala":

-
Solera: rum z soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia dojrzewający na dużych wysokościach (ron de miel virgen añejado en altura) w beczkach z drewna dębu białego
-
Solera Añejo: mieszanka różnych rodzajów rumu solera, otrzymywana w wyniku mieszania przed butelkowaniem
-
Solera Reserva: mieszanka różnych rodzajów rumu solera, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach
-
Solera Gran Reserva: mieszanka różnych rodzajów rumu solera, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach, z wykorzystaniem co najmniej dwóch różnych rodzajów aromatów (envinados)
-
Solera Gran Reserva Especial: mieszanka różnych rodzajów rumu solera, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach, z wykorzystaniem co najmniej trzech różnych rodzajów aromatów (envinados)
4.
Właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne

Fizyczne i chemiczne właściwości "Ron de Guatemala" muszą odpowiadać następującym wymogom organicznym i chemicznym:

Wymogi chemiczne

Zawartość alkoholu: 37,5 % do 50 % obj.

Łączna suma kongenerów (w tym aldehyd octowy, kwas octowy, octan etylu, alkohole wyższe) wyrażona w miligramach na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: równa 50 lub większa.

Kwasowość całkowita, wyrażona w miligramach kwasu octowego na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: nie wyższa niż 120.

Metanol w miligramach na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: nie więcej niż 280.

Wymogi organoleptyczne

Wygląd: Przejrzysty i czysty, płynna i gęsta konsystencja.

Barwa: W zależności od stopnia dojrzałości. Odcienie od bursztynowego i złotego do czerwonawego.

Zapach: Podstawowe aromaty pochodzą od użytego surowca, czyli soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia. Aromaty wtórne, które powstają w trakcie fermentacji alkoholowej, mają wyraźnie winny charakter ze względu na działanie drożdży. Pozostałe aromaty tworzą się w trakcie procesu dojrzewania.

Smak: Bogaty i łagodny smak, od słodkiego do wytrawnego.

5.
Obszar geograficzny

Obszar, na którym uprawia się trzcinę cukrową wykorzystywaną do produkcji "Ron de Guatemala" znajduje się w południowych departamentach Retalhuleu i Suchitepéquez, graniczących z Oceanem Spokojnym. Produkt poddaje się procesowi dojrzewania w mieście Quetzaltenango, położonym ponad 2 300 m n.p.m.

6.
Metoda produkcji

Produkcja "Ron de Guatemala" to wieloetapowy proces.

Sadzenie trzciny cukrowej: Trzcina cukrowa osiąga optymalny stopień dojrzałości po 12 miesiącach.

Zbiory: Zbiory trzciny cukrowej trwają od końca okresu deszczowego w listopadzie aż do maja; trzcina cukrowa ścinana jest ręcznie, po czym zbierana przy użyciu odpowiednich maszyn.

Wytłaczanie w tłoczniach: Po zebraniu trzciny cukrowej poddaje się ją wytłaczaniu w prasach przez najwyżej 36 godzin. Produkcja soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia w zakładach przetwórczych obejmuje kilka etapów.

-
Rozdrabnianie: Cukry są uwalniane z trzciny cukrowej przy użyciu różnych technik rozdrabniania komórek.
-
Wytłaczanie w prasach: Z trzciny poddanej wielokrotnemu wytłaczaniu w prasach wyciskany jest sok.
-
Produkcja soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia: Sok z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia jest pozyskiwany za pomocą procesu odparowywania wody, który zwiększa zawartość cukru w produkcie.
-
Oczyszczanie: Sok z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia jest oczyszczany za pomocą procesu wapnowania, który polega na flokulacji i dekantacji.

Fermentacja: Proces fermentacji wywoływany jest przez dodanie drożdży ze szczepu Saccharomyces cerevisiae do otrzymanego soku. Przedmiotowy szczep drożdży otrzymywany jest z ananasów.

Destylacja: Proces destylacji przebiega w sposób ciągły w kolumnach rektyfikacyjnych bez ekstrakcji. Sfermentowany moszcz jest ogrzewany parą do momentu, kiedy alkohol zamienia się w opary alkoholowe. Następnie opary kierowane są do chłodnic, gdzie zamieniają się w ciecz, czyli niedojrzały rum.

Dojrzewanie: Zawartość alkoholu zmniejsza się do dopuszczalnego prawnie limitu 60° przez dodanie wody z pobliskich źródeł. Rum następnie dojrzewa w beczkach z dębu białego europejskiego i amerykańskiego, które uprzednio wykorzystywano do leżakowania różnych rodzajów wina lub innych napojów spirytusowych. Beczki składuje się w magazynach, które nie są hermetycznie zamknięte.

Ostatni etap polega na mieszaniu. Różne rodzaje rumu miesza się ze sobą, następnie dodaje się wodę w celu obniżenia zawartości alkoholu, a otrzymaną mieszankę przechowuje się w drewnianych pojemnikach, dzięki czemu składniki odpowiednio się mieszają.

7.
Związek z obszarem geograficznym

Specyfika "Ron de Guatemala" wynika z połączenia wielu czynników związanych z warunkami ekologicznymi i rolnymi obszaru, z którego pochodzi trzcina cukrowa i w którym produkt dojrzewa, jak również z autentycznym charakterem procesu produkcji, który łączy naturę, tradycję, sztukę i naukę.

Trzcinę cukrową uprawia się na obszarze, który ma typowe cechy klimatu tropikalnego. Średnia roczna temperatura wynosi tam 26 °C, średnia wilgotność względna - 78 %, a średnie roczne opady kształtują się między 2 600 a 3 600 mm. Czynniki te powodują, że uzyskana trzcina cukrowa charakteryzuje się wysoką zawartością cukru, dzięki czemu do produkcji rumu używa się wysoko skoncentrowanego i musującego soku najlepszej jakości.

Gliniaste gleby powodują zatrzymanie wilgoci i koncentrację cukrów w trzcinie.

Obszar, na którym dojrzewa produkt, położony jest na wysokości ponad 2 300 m n.p.m. Panuje tam zimny i suchy klimat, a średnia roczna temperatura wynosi 14,79 °C.

Zimno i mniejsza ilość tlenu na dużej wysokości powodują spowolnienie chemicznego procesu dojrzewania, co umożliwia wykształcenie się intensywniejszego smaku i aromatu produktu.

8.
Wymogi wynikające z prawa krajowego

Nazwa "Ron de Guatemala" jest chroniona jako nazwa pochodzenia w rejestrze własności intelektualnej Gwatemali i spełnia wymogi ustanowione w gwatemalskiej normie technicznej COGUANOR NGO 33011, ustawie w sprawie napojów spirytusowych, alkoholowych oraz fermentowanych, dekrecie nr 536 Kongresu Republiki Gwatemali oraz rozporządzeniu wykonawczym w odniesieniu do ustawy w sprawie napojów spirytusowych, alkoholowych i fermentowanych.

9.
Wnioskodawca

ASOCIACIÓN NACIONAL DE FABRICANTES DE ALCOHOLES Y LICORES (ANFAL) z siedzibą w Gwatemali, Km. 16.5 Carretera Roosevelt, 4-81 zona 1 de Mixco, Gwatemala

10.
Organ kolntroli

Laboratorium LABORATORIO NACIONAL DE SALUD DE GUATEMALA, odpowiedzialne za weryfikację zgodności z dokumentacją techniczną dotyczącą oznaczenia geograficznego "Ron de Guatemala" przed sprzedażą przedmiotowego produktu.

1 Ogłoszenie zmienione przez sprostowanie z dnia 22 lutego 2019 r. (Dz.U.UE.C.2019.69.8).
2 Dz.U. L 39 z 13.2.2008, s. 16.

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2017.317.6

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.
Data aktu: 23/09/2017
Data ogłoszenia: 23/09/2017