Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2009/C 222/08)

(Dz.U.UE C z dnia 15 września 2009 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"PEMENTO DA ARNOIA"

NR WE: ES-PGI-0005-0510-15.11.2005

ChNP () ChOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów infor-macyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Subdirección General de Calidad y Agricultura Ecológica - Dirección General de Industrias y Mercados Agroalimentarios - Secretaría General de Medio Rural del Ministerio de Medio Ambiente, y Medio Rural y Marino de España

Adres: Paseo Infanta Isabel, 1

28071 Madrid

ESPAÑA

Tel. +34 913475394

Faks +34 913475410

E-mail: sgcaae@mapya.es

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Cooperativa Hortoflor2 SCG

Adres: Barbantes-estación. Cenlle (Ourense)

ESPAÑA

Tel. +34 988280402

Faks +34 988280399

E-mail: hortoflor@hortoflor.com

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone.

4. Specyfikacja produktu:

(Podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006).

4.1. Nazwa produktu:

"Pemento da Arnoia".

4.2. Opis produktu:

Papryka objęta chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) "Pemento da Arnoia" należy do ekotypu gatunku papryki rocznej (Capsicum annuum, L), uprawianej tradycyjnie na obszarze produkcyjnym, z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi i jest wprowadzana do obrotu w postaci surowej. Owoc wykorzystuje się przed osiągnięciem stanu dojrzałości, kiedy jego właściwości są następujące:

Właściwości fizyczne i organoleptyczne:

– kształt: stożkowy, przypominający dzwon, z 3 lub 4 listkami oraz z 4 żebrowaniami, a także z różną liczbą dość widocznych przegród wzdłużnych,

– czubek: rozwidlony lub zaokrąglony,

– strefa szypułki podzielona na płatki,

– skóra: gładka i błyszcząca, koloru jasnozielonego,

– przybliżona masa: 50-90 g sztuka,

– przybliżona długość owocu: 7,5-11 cm,

– przybliżona szerokość owocu: 5-7 cm,

– przybliżona grubość ścianki lub warstwy miąższu: 2,6-7,7 mm,

– przekrój wzdłużny: trapezoidalny,

– degustacja: intensywny aromat i słodki smak, bardzo słabo odczuwalna ostrość; Właściwości chemiczne (wartości średnie):

– skład chemiczny (wyrażony w g/100g świeżej masy): białka (0,80) węglowodany (3,84), błonnik (1,63) tłuszcze (0,22), witamina C (109 mg/100 g świeżej masy),

– makroelementy (wyrażone w g/100g suchej masy): potas (2,91) magnez (0,14), wapń (0,08), sód (0,015).

4.3. Obszar geograficzny:

Obszar produkcyjny objęty ChOG "Pemento da Arnoia" tworzy teren o powierzchni 23 km2, wyznaczony granicami gminy A Arnoia i miejscowości Meréns należącej do gminy Cortegada. Cały obszar znajduje się na terenie okręgu "O Ribeiro" usytuowanym w zachodniej części prowincji Ourense, na południu Autonomicznej Wspólnoty Galicji. Wymieniony obszar produkcyjny odpowiada najniżej położonym częściom zboczy końcowego odcinka doliny rzeki Arnoia.

4.4. Dowód pochodzenia:

Identyfikowalność produktu jest zagwarantowana dzięki jego identyfikacji na wszystkich etapach produkcji i obrotu.

Dla potrzeb sprawdzania zgodności z wymogami zawartymi w specyfikacji organ kontrolny będzie prowadził stale aktualizowany rejestr producentów oraz plantacji.

Chronionym oznaczeniem geograficznym "Pemento de Arnoia" będzie mogła być oznaczana wyłącznie papryka uprawiana zgodnie z warunkami zawartymi w specyfikacji produktu oraz w odnośnych normach uzupełniających, na plantacjach i przez producentów wpisanych do właściwego rejestru.

Producenci wpisani do rejestru mają także obowiązek zadeklarowania, poprzez adnotacje w stosownych rejestrach, faktycznie wyprodukowanych i wprowadzonych do obrotu ilości papryki objętej ChOG. Organ kontrolny będzie sprawdzał zgodność ilości wprowadzonych do obrotu przez podmioty pakujące z wielkością produkcji rolników dostarczających paprykę, a także porówna tę ostatnią wielkość z wydajnością agronomiczną zarejestrowanych powierzchni uprawnych.

Wszelkie osoby fizyczne lub prawne wpisane do rejestru, plantacje, magazyny, zakłady produkcyjne oraz produkty będą podlegać inspekcjom i weryfikacjom przeprowadzanym przez organ kontrolny w celu sprawdzenia, czy produkty objęte ochroną spełniają wymogi zawarte w specyfikacji oraz w normach uzupełniających. Kontrole będą polegać na inspekcji plantacji, magazynów i zakładów przetwórczych, przeglądzie dokumentacji oraz sprawdzaniu, czy zachowywane są parametry fizyczne opisane w punkcie 4.2 niniejszego dokumentu, w celu potwierdzenia, że zebrane papryki są całe, zdrowe, czyste i wolne od uszkodzeń i skaz. Istnieje także możliwość przeprowadzenia analizy obejmującej badanie wielu pozostałości w celu sprawdzenia, czy otrzymane wartości środków ochrony roślin nie przekraczają najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) określonych w przepisach obowiązujących dla tej uprawy rolnej.

4.5. Metoda produkcji:

Proces selekcji roślin i owoców przeznaczonych do otrzymywania ziarna siewnego przeprowadzany jest tradycyjnie przez samych rolników, którzy w oparciu o swoje doświadczenie wybierają produkty odznaczające się najlepszymi właściwościami (jeśli chodzi o rozmiar, kształt i wygląd) dla potrzeb dalszej uprawy papryki o optymalnej jakości.

Proces otrzymywania produktu opisany został poniżej:

Wysiewanie i przesadzanie:

Po wysuszeniu dojrzałego owocu (koloru czerwonego) wydobywa z niego nasiona. Rozsadniki przygotowuje się w styczniu. Przygotowuje się tak zwane "ciepłe łoże" mające stworzyć korzystne warunki dla kiełkowania i przykrywa się rośliny tunelami z folii plastikowej. Przesadzanie na obszary upraw przeprowadza się od połowy marca. Rozstawa przy sadzeniu wynosi około 50 cm × 40 cm.

Ograniczenia produkcyjne:

Maksymalna dozwolona wydajność wynosi 40.000 kg z hektara.

Prace związane z uprawą:

Dla właściwego rozwoju upraw podstawowe znaczenie ma nawadnianie, które musi być przesiąkowe, gdyż w przeciwnym razie kwiaty lub owoce mogą ulec uszkodzeniu.

Nawożenie organiczne będzie miało charakter jednorazowego zastosowania na podłoże nawozu krowiego lub kurzego.

Walka z ewentualnymi plagami lub chorobami będzie ukierunkowana przede wszystkim na stosowanie odpowiednich metod uprawy, takich jak dezynfekcja nasion czy zabiegi na rozsadnikach. W razie potrzeby użycia środków fitosanitarnych, stosowane będą substancje czynne o najmniejszym negatywnym wpływie na środowisko, większej skuteczności, mniejszej toksyczności, stwarzające mniej problemów związanych z pozostałościami, o mniejszym wpływie na faunę towarzyszącą oraz stwarzające mniej problemów związanych z odpornością.

Zbiór:

Zbiór będzie prowadzony ręcznie, przed osiągnięciem dojrzałości przez owoce, w momencie, w którym - zgodnie z doświadczeniem rolników - będą one w najlepszym stanie umożliwiającym wprowadzenie ich do obrotu, co oznacza zgodność z właściwościami fizycznymi opisanymi w punkcie 4.2. Zbiór będzie obejmował konieczną ilość przejść zbieraczy z uwzględnieniem stosowanych przyrządów (narzędzi, skrzyń, pojemników itp.) i zasobów ludzkich niezbędnych dla uniknięcia pogorszenia się jakości produktu.

Transport i przechowywanie:

Papryki będą przewożone w sztywnych pojemnikach, chroniących przed zgnieceniem. Rozładunek będzie realizowany tak, aby ograniczyć skutki upadku produktu. Miejsca magazynowania będą odpowiednio wietrzone.

Obrót handlowy:

Obrót handlowy będzie realizowany w siatkach o wadze 500 g lub 1.000 g wykonanych z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, posiadających odpowiednie atesty zgodnie z obowiązującymi przepisami żywnościowymi. Można ustanowić także inne formy prezentacji, o ile zostanie potwierdzone, że nie mają one negatywnego wpływu na jakość produktu. Okres wprowadzania do obrotu handlowego będzie trwał od dnia 1 czerwca do dnia 15 października, z możliwością zmiany tego okresu w przypadku, gdy warunki klimatyczne sezonu lub właściwości produktu wskazują na korzyści płynące z takiego rozwiązania.

4.6. Związek z obszarem geograficznym:

Ta odmiana papryki stanowi lokalny ekotyp uprawiany od bardzo dawnych czasów przez rolników z przedmiotowego obszaru geograficznego. Ze względu na ograniczoną produkcję oraz niewielkie rozprzestrzenienie w ciągu lat, jej uprawa nie rozpowszechniła się poza wspomnianym obszarem geograficznym.

W 1980 roku ustanowiono targi papryki o nazwie Festa do Pemento, odbywające się co roku, w pierwszym tygodniu sierpnia i uznane za atrakcję turystyczną noszącą charakter święta gastronomicznego na cześć "Pemento da Arnoia" - odzwierciedla to sławę i popularność produktu. Należy także wspomnieć o licznych wzmiankach w przewodnikach gastronomicznych opisujących właściwości kulinarne oraz liczne możliwości przyrządzania potraw, jakie daje "Pemento da Arnoia".

Reputacja produktu wynika z połączenia wielu czynników, wśród których wymienić należy materiał roślinny, glebę oraz mikroklimat dolin, w których zlokalizowano obszar produkcyjny.

Materiał roślinny:

Tradycyjne praktyki miejscowych rolników polegające na utrzymywaniu i selekcji jak najlepszych roślin oraz na dostosowaniu technik produkcji do warunków terenu, przyczyniły się do powstania produktu o specyficznych właściwościach oraz wysokiej jakości, które zapewniły papryce z Arnoia znaczącą reputację.

Właściwości klimatyczne:

Właściwości klimatyczne terenu położonego w końcowym odcinku doliny rzeki Arnoia szczególnie nadają się do uprawy ekotypu Arnoia i tłumaczą rozpowszechnioną tradycję tej uprawy na tym terenie, a także jej wyjątkowe właściwości.

"Pemento da Arnoia", tak jak większość odmian słodkiej papryki, to roślina bardzo wymagająca, jeśli chodzi o nasłonecznienie, który to wymóg zostaje zaspokojony na obszarze produkcyjnym ze względu na jego południowo-zachodnią ekspozycję, a także jeśli chodzi o temperaturę, czynnik środowiskowy o znaczącym wpływie na niektóre parametry składu produktu, na przykład na wysoką zawartość tłuszczów.

Kiełkowanie wymaga minimalnej temperatury 13 °C, panującej na tym obszarze od trzeciego tygodnia kwietnia, podczas gdy temperatury optymalne dla wzrostu wahają się pomiędzy 20 °C a 25 °C (w dzień) oraz pomiędzy 16 °C a 18 °C (w nocy) i występują w klimacie tej strefy od lipca do września. Według wskazań stacji w A Arnoia, średnie miesięczne temperatury w tych czterech miesiącach wahają się pomiędzy 20,5 °C a 23,1 °C w dzień oraz pomiędzy 16 °C a 17,9 °C w nocy.

Właściwości glebowe:

Właściwości gleby wzmacniają zdatność tutejszych terenów do uprawy papryki, jako że obfitują one w gleby piaszczysto-gliniaste, bogate w materię organiczną, których drożność sprzyja przesiąkaniu i napowietrzaniu, w związku z czym możliwe jest częste nawadnianie (a jest to roślina wrażliwa na suszę, należy więc utrzymywać stałą wilgotność gleby), a jednocześnie unikanie kałuż, które mogą powodować usychanie lub gnicie wierzchołkowe owoców.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: Instituto Galego da Calidade Alimentaria (INGACAL)

Adres: Rúa Fonte dos Concheiros, 11 Bajo

15703 Santiago de Compostela

ESPAÑA

Tel. +34 881997276

Faks +34 981546676

E-mail: ingacal@xunta.es

INGACAL (Galicyjski Instytut ds. Jakości Produktów Spożywczych) to organ publiczny, podlegający Ministerstwu Obszarów Wiejskich (Consellería do Medio Rural) w Rządzie Wspólnoty Autonomicznej Galicji (Xunta de Galicia).

4.8. Etykietowanie:

Papryki wprowadzane do obrotu z chronionym oznaczeniem geograficznym "Pemento da Arnoia" powinny być opatrzone etykietą handlową, odpowiadającą marce właściwej dla każdego producenta/ podmiotu pakującego, oraz etykietą dodatkową z kodem alfanumerycznym, z numerami porządkowymi przyznawanymi przez organ kontrolny oraz z logo chronionego oznaczenia geograficznego.

Zarówno na etykiecie handlowej, jak i na etykiecie dodatkowej z oznaczeniem obowiązkowo musi figurować chronione oznaczenie geograficzne "Pemento da Arnoia".

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024