Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2007/C 243/05)
(Dz.U.UE C z dnia 17 października 2007 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"CHAMOMILLA BOHEMICA"
Nr WE: CZ/PDO/005/0411/28.10.2004
CHNP (X) CHOG ()
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Úřad průmyslového vlastnictví
Adres: Antonína Čermáka 2a
CZ-160 68 Praha 6
Tel.: (420) 220.383.111
Faks: (420) 224.324.718
E-mail: posta@upv.cz
2. Grupa:
Nazwa: LEROS, s.r.o., zastupující skupinu producentů
Adres: U Národní galerie 470
CZ-150 00 Praha 5-Zbraslav
Tel.: (420) 257.898.111
Faks: (420) 257.921.328
E-mail: leros@leros.cz
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa 1.8: Inne produkty wymienione w załączniku I
4. Specyfikacja:
(streszczenie wymogów zgodne z art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1 Nazwa: "Chamomilla Bohemica"
Nazwą "Chamomilla bohemica" tradycyjnie oznacza się kwiat rumianku pospolitego z obszaru Czech.
4.2 Opis: Suszony kwiat rumianku pospolitego (flos Chamomilla vulgaris) - Matricariae flos, Matricaria recutita (L.) Rauschert, Chamomilla recutita (L.) Rauschert.
Chamomilla bohemica wyróżnia się wysoką zawartością olejków eterycznych (do 1 %), w których najważniejszą substancją czynną jest chamazulen. Jego średnia zawartość w produkcie wynosi od 0,06 do 0,07 %. Pod tym względem Chamomilla bohemica przewyższa produkty roślinne niepochodzace z Czech, a także wymogi jakościowe w stosunku do kwiatu rumianku, określone w Farmakopei czeskiej (Český lékopis) z 1997 i 2002 r. Jak stwierdza się w dodatku z 2004 r. do Farmakopei czeskiej z 2002 r., rumianek zawiera "co najmniej 4 ml niebieskiego olejku eterycznego na kilogram suszonego preparatu, a co najmniej 0,25 % masy suchego preparatu stanowi 7-glukozyd apigeniny. Głównymi składnikami olejku eterycznego są seskwiterpeny (ok. 50 % olejku: (-)-alfa-bisabolol, tlenek bisabololu A i B, (-)-tlenek bisabololu A). Ponadto olejek eteryczny zawiera chamazulen (minimalnie 0,035 %). Oprócz olejków eterycznych wyciąg z rumianku zawiera kumaryny (umbelliferon, herniaryna), minimalną ilość (0,01 %) flawonoidów (7-glukozyd apigeniny i jego pochodne, luteolina, kwercetyna, izorhamnetyna), a także azuleny (minimalnie 0,02 %). Preparat zawiera 0,015 % działających rozkurczowo związków flawonowych, a także spiroeter (0,03 %) o działaniu bakteriostatycznym i grzybobójczym." Badanie metodą chromatografii cienkowarstwowej nie może wykazywać brązowego zabarwienia olejku eterycznego, a średnia zawartość chamazulenu powinna wynosić od 0,06 do 0,07 %. Produkt jest sprzedawany w formie herbaty ekspresowej (w torebkach) lub sypanej (w opakowaniu o masie 50 g lub, na potrzeby sprzedaży hurtowej, w paczkach 14-kilogramowych).
4.3 Obszar geograficzny: Czechy tzn. kraje Praha, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký i Pardubický (cały obszar), oraz część kraju Vysočina - powiaty Havlíčkův Brod, Jihlava i Pelhřimov, (obszary wyznaczone zgodnie z ustawą zákon č. 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků a o změně ústavního zákona České národní rady č. 1/1993 Sb., ústava České republiky, w obowiązującym brzmieniu.
Na terenie Czech stanowiska pod uprawę rumianku Chamomilla bohemica odznaczają się następującymi warunkami glebowymi i klimatycznymi: gleby gliniasto-piaszczyste (zgodnie z klasyfikacją gleb - czarnoziemy, brunatnoziemy, gleby przemyte), odczyn pH 7,3-8,1. Warunki klimatyczne: średnie roczne opady wynoszą od 500 do 700 mm/m2, wysokość n.p.m. od 230 do 480 m.n.p.m.
4.4 Dowód pochodzenia: Zakłady przetwórcze prowadzą rejestr dostawców. Kontroli podlegają następujące etapy uprawy rumianku: siew, etap rośnięcia, zbiór, suszenie, przechowywanie, przetwarzanie.
Prowadzona jest również ewidencja odbiorców gotowego produktu.
Kontrole zgodności produktu z jego specyfikacją przeprowadza właściwy dla danego obszaru inspektorat Państwowej Inspekcji Rolno-Spożywczej.
4.5 Metoda produkcji: Rumianek nie jest wymagającą rośliną, jednak substancje w nim zawarte silnie reagują na ewentualne zmiany środowiska, dlatego też przy jego produkcji należy przestrzegać następujących etapów:
– Przygotowanie gleby do zasiewu -brak określonych wymagań jeśli chodzi o przedplony, średniogłęboka orka, wyrównane i odchwaszczone pole.
– Wysiew - precyzyjny, przy użyciu odpowiednich maszyn; po wysianiu nasion (20 g na 1 ar) glebę należy ubić.
– Okres wegetacji - w czasie wegetacji nawożenie kompleksowymi nawozami przemysłowymi (np. NPK lub Cererit).
– Zbiór i przetwarzanie plonów - kwiaty są zbierane zaraz po rozkwitnięciu, ręcznie lub automatycznymi kombajnami Neset lub Unag, suszenie powinno przebiegać w temperaturze do 40 °C, następnym etapem jest przetwarzanie przy pomocy urządzeń segregujących i maszyn czyszczących.
Aby zagwarantować pożądane właściwości surowca (zob. pkt 4.2), powyższe czynności należy wykonywać na obszarze uprawy.
– Przechowywanie, pakowanie - w suchych, ciemnych i przewiewnych pomieszczeniach. Produkt umieszcza się w opatrzonych etykietą papierowych workach o jednolitej masie. Powyższe czynności można wykonywać poza obszarem uprawy, pod warunkiem przestrzegania odpowiednich norm i przepisów.
4.6 Związek: Wysokiej jakości rumianek jest uprawiany w Czechach od wielu lat, jednak nazwa Chamomilla bohemica weszła do powszechnego użycia dopiero w latach 50-tych XX w., w związku z gwałtownym wzrostem popytu na ten produkt na rynkach zagranicznych i koniecznością odróżnienia czeskiego rumianku od pozostałej produkcji. Nazwa ta stała się symbolem rumianku odznaczającego się typowymi właściwościami (zob. pkt 4.2), związanymi ze środowiskiem naturalnym, w jakim odbywa się jego uprawa. Na niepowtarzalny charakter produktu wpływ ma szereg czynników, takich jak klimat i gleba na terenie uprawy (średnie opady: 500-700 mm/m2; odczyn pH gleby: 7,3-8,1; rodzaj gleby: gliniasto-piaszczysta). Na jakość produktu szczególnie duży wpływ ma odpowiedni rodzaj gleby na stanowiskach wybranych pod uprawę, a także ilość opadów. Z kolei zawartość olejków aromatycznych i chamazulenu zależy w dużej mierze od wysokości n.p.m. i okresu nasłonecznienia. Dzięki swojej wyjątkowej jakości rumianek Chamomilla bohemica był wielokrotnie nagradzany na różnego rodzaju targach i wystawach, takich jak SALIMA czy Země živitelka (Ziemia żywicielka), na której otrzymał wyróżnienie "Produkt wysokiej jakości". Aby chronić kwiaty rumianku przed uszkodzeniem w czasie zbioru plonów, opracowano specjalne kombajny marki Neset i Unag.
Nazwa pochodzenia Chamomilla bohemica została zarejestrowana w Republice Czeskiej pod nr 84 w dniu 21 stycznia 1975 r. Jest ona również chroniona na mocy umowy dwustronnej z Portugalią.
4.7 Organ kontrolny:
Nazwa: Státní zemědělská a potravinářská inspekce - inspektorát v Praze
Adres: Za opravnou 4
CZ-150 00 Praha 5
Tel.: (420) 257.199.511
Faks: (420) 257.199.529
E-mail: praha@szpi.gov.cz
Oraz inne inspektoraty właściwe dla danego obszaru produkcji i przetwarzania.
4.8 Etykietowanie: Wyraźny napis Chamomilla bohemica (drukowanymi literami) musi znajdować się na wierzchniej stronie opakowania.
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.