Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 182/11)

(Dz.U.UE C z dnia 4 sierpnia 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

"OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY"

Nr WE: CZ/PGI/005/0399/19.10.2004

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy departament w państwie członkowskim:

Nazwa: Úřad průmyslového vlastnictví

Adres: Antonína Čermáka 2a

CZ-160 68 Praha 6 - Bubeneč

Telefon: (420) 220.383.111

Faks: (420) 224.324.718

E-mail: posta@upv.cz

2. Grupa:

Nazwa: A. W. spol. s r. o.

Adres: Palackého 4

CZ-789 83 Loštice

Telefon: (420) 583.401.211

Faks: (420) 583.445.127

E-mail: awlostice@tvaruzky.cz

Skład: producenci/przetwórcy (X) Inni ()

Niniejszy wniosek stanowi odstępstwo od art. 5 ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006, ponieważ na danym obszarze działa tylko jeden producent. Wymogi ustanowione w art. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1898/2006 są spełnione.

3. Rodzaj produktu:

Grupa 1.3: Ser

4. Specyfikacja

(streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa: "Olomoucké tvarůžky"

4.2 Opis: Olomoucké tvarůžky to chudy ser dojrzewający pod warstwą mazi o charakterystycznym zapachu znanym pod nazwą "tvarůžkowy". Ten wyjątkowy aromatyczny i pikantny zapach oraz smak jest wynikiem głębokiej proteolizy białek, która zachodzi podczas dojrzewania sera pod wpływem mikroflory znajdującej się na jego powierzchni. Smak i zapach sera zależą od stopnia dojrzewania, począwszy od delikatnego smaku po raczej ostry. Powierzchnia sera pokryta jest mazią w barwie od złotawej do pomarańczowej, a sam miąższ ma jednolitą miękką bądź półmiękką konsystencję z wyraźnie miększym jądrem. Zawartość tłuszczu nie przekracza 1 %, sucha masa natomiast wynosi 34-38 %. Ser ma zwykle kształt cylindryczny, w formie pierścieni lub paluszków, najczęściej o masie 20-30 g na sztukę, chyba że kawałki są nieregularne. Olomoucké tvarůžky jest serem stołowym.

4.3 Obszar geograficzny: Region Haná z Ołomuńcem jako ośrodkiem historycznym, geograficznym i gospodarczym.

4.4 Dowód pochodzenia: Cały proces produkcyjny sera olomoucké tvarůžky od momentu odbioru surowców (odtłuszczony kwaśny skrzep) po jego pakowanie ma zawsze miejsce w określonym miejscu w regionie Haná. Jest to niezbędny wymóg ze względu na biotechnologiczne metody produkcji; to, że wszystkie kolejne etapy procesu produkcji mają silnie biologiczny charakter praktycznie wyklucza jakikolwiek transport i/lub zabiegi na niezapakowanym serze poza zakładem produkcyjnym.

Dokumentacja produkcyjna zawiera wpisy dotyczące dostawców każdej partii surowców, wpisy dotyczące poszczególnych etapów produkcji oraz ewidencję odbiorców poszczególnych dostaw. Na każdym opakowaniu produktu znajduje się nazwa i adres producenta. Pozwala to na śledzenie całego procesu produkcji, który podlega nieustannej kontroli autoryzowanych organów kontrolnych.

4.5 Metoda produkcji: Ser olomoucké tvarůžky produkowany jest z odtłuszczonego kwaśnego skrzepu o charakterystycznej grudkowanej strukturze, dużych i twardych ziarnach, a także dużym stopniu kwasowości i aktywności biologicznej. Produkcja sera olomoucké tvarůžky rozpoczyna się z chwilą zakupu skrzepu. Skrzep jest kruszony i mieszany z dodatkiem soli stołowej, po czym trafia do silosów. Dzięki sprasowaniu skrzepu i braku dostępu powietrza dochodzi do jego homogenizacji. Następnie do masy twarogowej dodawane są składniki przyspieszające dojrzewanie sera (niegroźne kultury mleczne) i regulatory kwasowości, a ich mielenie przygotowuje miękką masę twarogową do formowania.

Tak przygotowana masa formowana jest do momentu osiągnięcia żądanego kształtu. Powstały w ten sposób półprodukt umieszczany jest na kratach, które przenoszone są do dojrzewalni. Dzięki składnikom przyspieszającym dojrzewanie, a także kontrolowanej temperaturze i wilgotności otoczenia, powierzchnia półproduktu dojrzewa. Proces ten kończy pierwszy etap dojrzewania. Następny etap polegający na płukaniu sera stwarza warunki do drugiego etapu dojrzewania, w czasie którego powierzchnia sera pokrywa się tlenową proteolityczną mikroflorą, która podlega rozwojowi. Aktywność enzymatyczna mikroflory powoduje powstanie złotożółtej mazi, a sam ser uzyskuje swój dość niespotykany, charakterystyczny zapach, kolor i smak. Po kolejnym etapie dojrzewania, ser olomoucké tvarůžky jest pakowany w pojedyncze opakowania, a następnie w opakowania zbiorcze.

4.6 Związek: Pierwsze wzmianki o produkcji sera olomoucké tvarůžky w regionie geograficznym Haná pochodzą z XV oraz XVI wieku.

Renomę sera olomoucké tvarůžky potwierdza m.in. nagroda przyznana na I Austriackiej Wystawie Nabiału, która odbyła się w Wiedniu w 1872 r. oraz artykuły w licznych publikacjach autorstwa np. J. Kux, Dr Klenze, Mair-Waldburg, p. Kněz itp.

Ser olomoucké tvarůžky znany jest również pod nazwą "syrečky", "tvarůžky", "tvargle", "olomoucké" itp, jest to tradycyjny czeski ser, a zarazem obecnie jeden z najbardziej znanych serów domowych. Jego popularność i uznanie, jakim się cieszy nie podlega wątpliwości, co potwierdza również 18.000 stron internetowych oraz liczne programy telewizyjne i audycje radiowe. Jak wykazały wyniki badań opublikowanych w magazynie "Readers' Digest" - "Wybór lutego 2005", ser olomoucké tvarůžky znajduje się na czwartym miejscu wśród serów dojrzewających pod względem spożycia. Ser ten można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym, a w wielu restauracjach jest jednym z dań umieszczonych w menu. Istnieje mnóstwo przepisów na przygotowanie sera, wydana została również specjalna książka kucharska. Każdy przewodnik turystyczny oraz dane o regionie Haná zawierają wzmiankę o serze olomoucké tvarůžky, jest o nim również mowa, gdy wymieniane są specjały gastronomiczne m.in. na oficjalnych stronach internetowych Czech. Informacje o serze olomoucké tvarůžky znajdują się w wielu encyklopediach np. w encyklopedii Otto, Universum, Wikipedii oraz Vševěd. Serowi poświęcono również muzeum w mieście Loštice słynącym z jego produkcji.

4.7 Organ kontrolny:

Nazwa: Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj

Adres: Tř. Míru 101

CZ-779 00 Olomouc

Telefon: (420) 585.700.730

Faks: (420) 585.700.746

E-mail: kvsm@svscr.cz

4.8 Etykietowanie: -

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024