Ogólne wymagania sanitarne przy przewozie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 22 maja 1996 r.
w sprawie ogólnych wymagań sanitarnych przy przewozie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych.

Na podstawie art. 21 ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Środki spożywcze, używki i substancje dodatkowe dozwolone, zwane dalej "środkami spożywczymi", mogą być przewożone tylko w taki sposób, aby nie została naruszona jakość zdrowotna tych środków oraz cechy organoleptyczne określone w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia lub ustalone zgodnie z tymi przepisami w decyzjach administracyjnych bądź w normach wprowadzonych do obowiązkowego stosowania w trybie przepisów ustawy o normalizacji.
2.
Urządzenia chłodnicze oraz inna aparatura i sprzęt stanowiące wyposażenie środka transportu do przewozu środków spożywczych powinny być sprawne i zapewniać właściwą jakość zdrowotną przewożonego środka spożywczego.
§  2.
1.
Środki spożywcze mogą być przewożone środkami transportu przeznaczonymi wyłącznie do tego celu.
2.
W razie braku środka transportu, o którym mowa w ust. 1, dopuszcza się przewóz środków spożywczych środkami transportu odpowiednio przystosowanymi do tego celu.
3.
Środki transportu przeznaczone wyłącznie do przewozu środków spożywczych powinny mieć:
1)
konstrukcję odpowiednią do swego przeznaczenia,
2)
powierzchnię wewnętrzną łatwą do utrzymania w czystości.
4.
Na zewnętrznej powierzchni środka transportu przeznaczonego wyłącznie do przewozu środków spożywczych powinien być czytelny napis wskazujący na jego przeznaczenie.
§  3.
1.
Powierzchnię ładunkową środka transportu należy przed załadowaniem odpowiednio przygotować, w szczególności:
1)
usunąć resztki poprzednich ładunków i uszkodzenia powierzchni ładunkowej,
2)
poddać dezynsekcji, jeżeli jest to konieczne ze względu na stwierdzone szkodniki,
3)
doprowadzić do stanu należytej czystości z użyciem właściwych roztworów myjących i dezynfekujących.
2.
Jeżeli środek transportu ma wyposażenie, o którym mowa w § 1 ust. 2, to przed załadowaniem środka spożywczego należy sprawdzić funkcjonowanie tego wyposażenia.
§  4.
1.
Środki spożywcze płynne należy przewozić wyłącznie w przeznaczonych do tego celu szczelnie zamkniętych naczyniach, pojemnikach lub opakowaniach, takich jak cysterny, konwie, butelki lub inne opakowania jednostkowe, których powierzchnia wewnętrzna może być wykonana tylko z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia.
2.
Środki transportu używane do przewozu środków spożywczych luzem (bez opakowania) powinny mieć powierzchnię wewnętrzną obitą blachą lub tworzywem odpowiadającym wymaganiom sanitarnym.
3.
Środki spożywcze w opakowaniach zamkniętych wodoszczelnych mogą być przewożone w otwartych środkach transportu pod warunkiem zabezpieczenia ich przed zanieczyszczeniami i działaniem czynników atmosferycznych.
4.
Środki spożywcze bez opakowań, jeżeli nie są przewożone środkami transportu przeznaczonymi wyłącznie do tego celu, lub środki spożywcze, których opakowania bezpośrednie nie zapewniają skutecznej ochrony przed zanieczyszczeniami lub pogorszeniem ich jakości zdrowotnej, powinny być przewożone w szczelnym opakowaniu transportowym.
§  5.
1.
Opakowania transportowe środków spożywczych powinny być wykonane z materiałów, które nie powodują zmiany cech organoleptycznych środków spożywczych, są łatwe do utrzymania w czystości oraz zapewniają środkom spożywczym odpowiednie warunki w czasie przewozu.
2.
Opakowania transportowe stykające się bezpośrednio ze środkami spożywczymi powinny odpowiadać warunkom ustalonym dla opakowań bezpośrednich i mogą być używane wyłącznie do określonego rodzaju środka spożywczego.
3.
Opakowania transportowe powinny być utrzymywane i przechowywane w sposób gwarantujący ich właściwy stan sanitarny.
§  6.
Środki spożywcze, które dla zachowania właściwej jakości zdrowotnej należy przechowywać w temperaturze nie przekraczającej 10oC, powinny być przewożone wagonami chłodniami, samochodami chłodniami lub innymi środkami transportu przygotowanymi do właściwego chłodzenia, jeżeli czas transportu przekracza 1 godzinę lub temperatura otoczenia jest powyżej 10oC.
§  7.
1.
W razie gdy opakowanie bezpośrednie nie zapewnia należytej ochrony jakości zdrowotnej środków spożywczych, środki te powinny być przewożone w opakowaniach transportowych.
2.
Środki spożywcze nie powinny być przewożone we wspólnym opakowaniu transportowym ze środkami spożywczymi o niewłaściwej jakości zdrowotnej.
§  8.
1.
Przygotowywanie środków spożywczych do przewozu, załadunek, przewóz i wyładunek powinny się odbywać w takich warunkach i w takim czasie, aby nie nastąpiło pogorszenie jakości zdrowotnej środków spożywczych i ich zanieczyszczenie.
2.
Aparatura, sprzęt, materiały lub inne przedmioty używane w trakcie przygotowania do przewozu środków spożywczych, w toku załadunku, przewozu lub wyładunku tych środków nie mogą powodować pogorszenia się jakości zdrowotnej przewożonych środków spożywczych.
§  9.
Pracownicy zatrudnieni przy przewozie środków spożywczych, mający bezpośrednią styczność ze środkiem spożywczym, są obowiązani zachować czystość i higienę osobistą, nosić odpowiednią odzież ochronną oraz posiadać aktualne książeczki zdrowia.
§  10.
1.
Dla środka transportu, o którym mowa w § 2 ust. 1, należy prowadzić książkę kontroli sanitarnej przy odpowiednim zastosowaniu przepisów dotyczących książek kontroli sanitarnej prowadzonych przez zakłady pracy na podstawie przepisów odrębnych, z uwzględnieniem ust. 2-4.
2.
W książce kontroli sanitarnej, należy odnotować czynności wykonane w celu przygotowania środka transportu do przewozu.
3.
Książki kontroli sanitarnej jest prowadzona przez kierowcę środka transportu lub inną osobę, pod której nadzorem znajdują się transportowane środki spożywcze.
4.
Kierowca lub osoba, o której mowa w ust. 3, jest obowiązana posiadać książkę kontroli sanitarnej w czasie przewozu.
§  11.
Przepisów § 2, 4, 5 i 7-10 nie stosuje się do przewozu płodów rolnych w stanie naturalnym, a także do przewozu ryb świeżych (i świeżych w lodzie) oraz raków i innych zwierząt wodnych przez osoby lub jednostki organizacyjne uprawnione do ich połowu.
§  12.
Przy przewozie środków spożywczych transportem kolejowym nie stosuje się przepisów § 2, 10 i 11.
§  13.
W zakresie uregulowanym odrębnymi przepisami rozporządzenie nie dotyczy warunków sanitarnych przewozu środków spożywczych statkami żeglugi morskiej i śródlądowej oraz statkami powietrznymi.
§  14.
Traci moc zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 17 września 1971 r. w sprawie ogólnych warunków sanitarnych przy przewozie środków spożywczych (Monitor Polski Nr 50, poz. 320).
§  15.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 60 dni od dnia ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1996.64.313

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ogólne wymagania sanitarne przy przewozie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych.
Data aktu: 22/05/1996
Data ogłoszenia: 11/06/1996
Data wejścia w życie: 11/08/1996