Dyrektywa 2004/115/WE zmieniająca dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów

DYREKTYWA KOMISJI 2004/115/WE
z dnia 15 grudnia 2004 r.
zmieniająca dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 22 grudnia 2004 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z przepisami dyrektywy 91/414/EWG, Państwa Członkowskie są odpowiedzialne za udzielanie zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin wobec określonych upraw. Takie zezwolenia muszą być udzielane na podstawie oceny wywoływanych przez nie skutków dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich wpływu na środowisko. Elementy, które należy uwzględnić podczas przeprowadzania ocen, obejmują narażenie użytkowników i osób postronnych oraz wpływ na środowisko lądowe, wodne i powietrzne, a także wpływ na ludzi i zwierzęta poprzez spożycie pozostałości zalegających w uprawach, wobec których je zastosowano.

(2) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości odzwierciedlają minimalne ilości pestycydów zużyte w celu zapewnienia skutecznej ochrony roślin, stosowane w taki sposób, aby pozostałości były możliwie jak najmniejsze i mieściły się w granicach dopuszczalnych z toksykologicznego punktu widzenia, zwłaszcza pod względem przewidywanego spożycia.

(3) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości są ustalane na niższym poziomie oznaczania analitycznego, gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania lub gdy stosowanie, które zostało dozwolone przez Państwa Członkowskie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(4) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów powinny być rewidowane. Mogą one ulec zmianie w związku z nowymi zastosowaniami, informacjami i danymi.

(5) Informacje o nowych lub zmienionych zastosowaniach niektórych pestycydów objętych dyrektywą 90/642/EWG zostały przekazane Komisji.

(6) Długotrwałe narażenie konsumentów na te pestycydy za pośrednictwem środków spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów zostało ocenione i obliczone zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(3). Obliczono, że przy założonych najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości spożycie dzienne nie przekroczy dopuszczalnego poziomu.

(7) W odnośnych przypadkach ostre narażenie konsumentów na te pestycydy za pośrednictwem każdego ze środków spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów zostało ocenione i obliczone zgodnie z obecnymi wspólnotowymi procedurami i praktykami z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Uwzględniono opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów roślinnych środków spożywczych, wobec których stosowano środki ochrony roślin.

(8) Z tego względu należy ustalić nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości tych pestycydów.

(9) W związku z tym należy wprowadzić odpowiednie zmiany do dyrektywy 90/642/EWG.

(10) Ustalenie lub zmiana tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości na poziomie Wspólnoty nie wyklucza ustalania przez Państwa Członkowskie tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości wspomnianych substancji zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i załącznika VI do tej dyrektywy. Uznaje się, że okres czterech lat jest wystarczający na dopuszczenie dalszych zastosowań przedmiotowych substancji czynnych. Po upływie tego okresu tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości stanie się definitywny.

(11) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości metomylu, tiodikarbu, myklobutanilu, grupy manebu, fenpropimorfu, metalaksylu, metalaksylu-m, penkonazolu, iprowalikarbu, azoksystrobiny i fenheksamidu określone w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG zastępuje się poziomami określonymi w Załączniku do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2
1.
Państwa Członkowskie przyjmują i publikują, najpóźniej do dnia 22 czerwca 2005 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji teksty tych przepisów oraz tabele korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa Członkowskie stosują wspomniane przepisy od dnia 23 czerwca 2005 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie

2.
Państwa Członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinach objętych niniejszą dyrektywą.
Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie trzeciego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 grudnia 2004 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa zmieniona ostatnio dyrektywą Komisji 2004/95/WE (Dz.U. L 301 z 28.9.2004, str. 42).

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa zmieniona ostatnio dyrektywą Komisji 2004/99/WE (Dz.U. L 309 z 6.10.2004, str. 6).

(3) Wskazówki dotyczące przewidywania spożycia pozostałości pestycydów (ze zmianami), przygotowane przez GEMS/Food Programme we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów (Codex Committee on Pesticide Residues), wydane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIK

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, których dotyczą NDPP Metomyl/ tiodikarb (suma wyrażona jako metomyl) Myklobutanil Maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb (suma wyrażona jako CS2) Fenpropimorf Metalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych zawierające metalaksyl-m (suma izomerów) Penkonazol Iprowalikarb Azoksystrobina Fenheksamid
1. Owoce surowe, suszone

lub niegotowane,

konserwowane przez

zamrożenie, nie

zawierające dodatku

cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE 3 5 0,05 (*) 0,5 (p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 1 0,05 (*)(p)
Grejpfruty 0,5
Cytryny 1
limonki 1
mandarynki (w tym

klementynki i inne

odmiany)

1
Pomarańcze 0,5
pomelo 0,5
pozostałe 0,05 (*)
ii) ORZECHY (w

łupinach lub bez

łupin)

0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,1 (*) 0,05 (*)(p)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
kasztany
orzechy kokosowe
orzechy laskowe
Orzechy makadamia
pekany
piniola
pistacje
orzechy włoskie
pozostałe
iii) OWOCE 0,2 0,5 3 0,05 (*) 1 (p) 0,2 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p)
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Inne
iv) OWOCE PESTKOWE 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)
Morele 0,2 0,3 2 0,1 5 (p)
wiśnie i czereśnie 0,1 1 1 5 (p)
brzoskwinie (w tym

nektaryny i podobne

odmiany)

0,2 0,5 2 0,1 5 (p)
Śliwki 0,5 0,5 1 1 (p)
pozostałe 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p)
v) JAGODY I MAŁE OWOCE
a) winogrona stołowe

i winne

1 2 0,05 (*) 0,2 2 (p) 2 5 (p)
Winogrona stołowe 0,05 (*) 2 (p)
winogrona winne 1 1 (p)
b) truskawki (inne niż

dziko rosnące)

0,05 (*) 1 2 1 0,5 (p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 2 5 (p)
c) owoce trzciny (inne

niż dziko rosnące)

0,05 (*) 0,05 (*) 1 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 10 (p)
Jeżyny 1 3
Jeżyny popielice
owoce mieszańców

malin z jeżynami

Maliny 1 3
pozostałe 0,02 (*) 0,05 (*)
d) inne małe owoce i

jagody (bez dziko

rosnących)

0,05 (*) 1 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 5 (p)
Czarne jagody
żurawiny
Porzeczki (czerwone,

czarne i białe)

1 5 0,5
Agrest 1 5
pozostałe 0,02 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
e) jagody i owoce dziko

rosnące

0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p)
vi) RÓŻNE 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p)
Awokado
Banany 2 2 2
Daktyle
Figi
Kiwi 10 (p)
kumkwaty
Liczi
Mango
Oliwki 5
marakuje
Ananasy
papaje
pozostałe 0,02 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p)
2. Warzywa, świeże lub

niegotowane, mrożone lub

suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I

BULWIASTE

0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p)
Buraki
Marchew 0,2 0,2 0,1 (p) 0,2
Selery 0,2 0,3
Chrzan 0,2 0,2
karczoch jerozolimski
Pasternak 0,2 0,1 (p) 0,2
korzeń pietruszki 0,2 0,2
rzodkiew 0,5 2
salsefia 0,2 0,2
słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
jam
pozostałe 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p)
Czosnek 0,5 0,5 (p)
cebule 0,5 0,5 (p) 0,1 (p)
szalotka 0,5 0,5 (p)
dymka 1 0,2 (p) 2
pozostałe 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)
iii) WARZYWA OWOCUJĄCE 0,05 (*)
a) Psiankowate 0,05 (*) 2
Pomidory 0,5 0,3 3 0,2 (p) 1 (p) 1 (p)
Papryka 0,5 0,5 (p) 2 (p)
bakłażany 0,5 0,3 1 (p)
pozostałe 0,05 (*) 0,02 (*) 2 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p)
b) rośliny dyniowate

- z jadalną skórą

0,05 (*) 0,1 0,05 (*) 1 1 (p)
Ogórki 0,5 0,5 (p) 0,1 (p)
Korniszony 2 0,1 (p)
Cukinia 2 0,1 (p)
Inne 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p)
c) rośliny dyniowate

- z niejadalną skórą

0,05 (*) 0,2 0,5 0,1 0,5 0,05 (*)(p)
Melony 0,2 (p) 0,2 (p)
kabaczki
Arbuzy 0,2 (p) 0,2 (p)
Inne 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p)
d) kukurydza cukrowa 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p)
iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,02 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p)
a) warzywa kapustne z

jadalnym kwiatem

1 0,05 (*) 0,1 (p)
brokuły 0,2 0,5
Kalafior 0,5
Inne 0,05 (*) 0,05 (*)
b) warzywa kapustne

głowiaste

0,05 (*) 1
Brukselka 0,5 0,1
Kapusta głowiasta 1 (p) 0,3
pozostałe 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)
c) warzywa kapustne

liściaste

0,05 (*) 0,05 (*) 5
kapusta chińska
Jarmuż 2 0,2 (p)
pozostałe 0,5 0,05 (*)(p)
d) Kalarepa 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,2
v) WARZYWA LIŚCIASTE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,05 (*) 0,05 (*)
a) Sałata i podobne 5 1 (p) 3
rzeżucha
roszponka 5
Sałata 2 2 (p) 30 (p)
cykoria 1 (p)
pozostałe 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p)
b) Szpinak i podobne 2 0,02 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p)
Szpinak
burak boćwina
pozostałe
c) rukiew wodna 0,05 (*) 0,02 (*) 0,3 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p)
d) endywia 0,05 (*) 0,02 (*) 0,2 0,3 (p) 0,05 (*)(p) 0,2 0,05 (*)(p)
e) Zioła 2 0,02 (*) 5 1 (p) 0,05 (*)(p) 3 0,05 (*)(p)
trybulka
Szczypiorek
pietruszka naciowa
seler naciowy
pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE

(świeże)

0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p)
fasola (ze strąkami) 1 1
Fasola (bez strąków) 0,1 0,2
Groch (ze strąkami) 1 0,5
Groch (bez strąków) 0,1 0,2
pozostałe 0,05 (*) 0,05 (*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE

(świeże)

0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*)(p)
Szparagi
kard
Seler 0,5 5
Koper włoski
karczoch hiszpański 0,5 0,2 1
Pory 3 0,5 0,2 (p) 0,1
Rabarbar
pozostałe 0,02 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)
viii) GRZYBY 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p)
a) Grzyby hodowlane
b) Grzyby dziko rosnące
3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,1 0,05 (*)(p)
fasola
Soczewica
Groch
pozostałe
4. Nasiona roślin oleistych 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)(p) 0,05 (*) 0,1 (*)(p) 0,1 (*)(p)
Siemię lniane
Orzeszki ziemne 0,1
Ziarna maku
Ziarna sezamu
pestki słonecznika
Nasiona rzepaku 0,5 0,5
Ziarna soi 0,1 0,5
Ziarna gorczycy
ziarno bawełny 0,1
pozostałe 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
5. Ziemniaki 0,05 (*) 0,02 (*) 0,1 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p) 0,05 (*) 0,05 (*)(p)
wczesne ziemniaki
ziemniaki towarowe
6. HERBATA (liście i łodygi, suszone, fermentowane lub inne, z liści Camellia sinensis) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,1 (*)(p) 0,1 (*) 0,1 (*)(p) 0,1 (*) 0,1 (*)(p)
7. CHMIEL (suszony), w tym granulat i nieskoncentrowany proszek 10 2 25 10 10 (p) 0,5 0,1 (*)(p) 20 0,1 (*)(p)
(*) oznacza niższy poziom oznaczeń analitycznych
(p) oznacza tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit.f) Dyrektywy nr

91/414/EWG: do czasu wprowadzenia zmian ten poziom będzie ostateczny z mocą obowiązującą po upływie [4 lat od

daty wejścia w życie dyrektywy wprowadzającej taką zmianę]

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024