Czy pracodawca finansujący pracownikowi posiłki w pracy powinien ich wartość doliczyć do przychodu pracownika i pobrać z tego tytułu zaliczkę na podatek dochodowy? Otóż, odpowiedź nie jest jednoznaczna, wszystko bowiem zależy od konkretnego przypadku, a dokładnie formy serwowania tych posiłków. Wątpliwości w tej kwestii miał przedsiębiorca, który serwował posiłki pracownikom w formie szwedzkiego stołu. Zorganizował on ogólnodostępny bufet na terenie zakładu pracy, dzięki czemu pracownicy mają możliwość spożywania posiłków. Skorzystanie z posiłku w biurze jest możliwe przez około półtorej godziny w ciągu dnia w porze obiadowej. Możliwość skorzystania z posiłków przysługuje wszystkim pracownikom. Z uwagi na charakter szwedzkiego stołu/bufetu posiłki nie są przypisane do konkretnych pracowników. Każdy z pracowników ma możliwość stworzenia własnych dań w oparciu o produkty gotowe do spożycia. Udostępniane posiłki są nieodpłatne dla wszystkich pracowników.

Czytaj też: Rozumienie przychodu pracownika jako podstawy oskładkowania - linia orzecznicza >

Czytaj w LEX: Napoje wydawane pracownikom podczas upałów – konsekwencje podatkowe >>>

Trybunał Konstytucyjny określił warunki nieodpłatnych świadczeń

Przedsiębiorca wystąpił o interpretację, jednocześnie argumentując, że w takiej sytuacji nie ma obowiązku występować jako płatnik. Wskazał m.in., że Trybunał Konstytucyjny w wyroku z 8 lipca 2014 r., sygn. akt K 7/13, zwrócił uwagę na to, że mimo bardzo szerokiego ujęcia przychodów ze stosunku pracy (…) – nie każde świadczenie spełnione przez pracodawcę na rzecz pracownika bez ustalonej za nie zapłaty jest świadczeniem podlegającym podatkowi dochodowemu. Trybunał Konstytucyjny wskazał warunki, które świadczenie otrzymane od pracodawcy powinno łącznie spełniać, aby można je uznać za stanowiące przychód pracownika na gruncie ustawy o PIT. Zatem, zdaniem TK, nieodpłatne świadczenia mogą być traktowane jako przychód pracownika w świetle ustawy o PIT, gdy jednocześnie spełniają następujące kryteria:

  1. po pierwsze – zostały spełnione za zgodą pracownika (skorzystał z nich w pełni dobrowolnie),
  2. po drugie – zostały spełnione w jego interesie (a nie w interesie pracodawcy) i przyniosły mu korzyść w postaci powiększenia aktywów lub uniknięcia wydatku, który musiałby ponieść,
  3. po trzecie – korzyść ta jest wymierna i przypisana indywidualnemu pracownikowi (nie jest dostępna w sposób ogólny dla wszystkich podmiotów).

W interpretacji z 27 stycznia br. dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej uznał stanowisko podatnika za prawidłowe (nr 0113-KDIPT2-3.4011.930.2022.1.RR). Dyrektor KIS odstąpił od uzasadnienia prawnego.

Więcej w LEX: Pojęcie nieodpłatnych świadczeń u pracowników – refleksje po wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 8 lipca 2014 r. (K 7/13) >>>

 

- Pracodawca finansujący pracownikowi posiłek, powinien co do zasady doliczyć wartość tego świadczenia do przychodu pracownika i pobierać z tego tytułu zaliczkę na podatek dochodowy. Nie jest tak jednak zawsze, a przykładem takiej sytuacji jest zorganizowanie pracownikom posiłków w formie szwedzkiego stołu, jak ma to miejsce w przywołanej interpretacji – podkreśla Sylwia Karnecka, doradca podatkowy w kancelarii Biurex.

Ekspertka wskazuje, że formuła szwedzkiego stołu obejmuje możliwość skorzystania z wyżywienia przez szeroką grupę osób, bez możliwości wyodrębnienia ilości spożytych przez nich potraw. Dla opodatkowania istotne jest natomiast, czy pracownikowi można przypisać konkretny przychód.

Czytaj w LEX: Świadczenia od pracodawcy a podatek dochodowy od osób fizycznych >>>

Zobacz również: Pączek od szefa nie jest przychodem pracownika >>

- Przychód ten nie może być statystyczny (np. przez podzielenie kosztu zakupu posiłków przez całkowitą liczbę pracowników), gdyż nie odzwierciedlałby on wówczas rzeczywistej korzyści odniesionej przez danego pracownika. Pracodawca finansujący wyżywienie w formie szwedzkiego stołu, co do zasady nie ma możliwości ustalenia realnej wartości świadczenia przypadającego na konkretnego pracownika, przez co tego rodzaju świadczenie, nie powoduje powstania przychodu podlegającego opodatkowaniu u jego pracowników – podkreśla Sylwia Karnecka.

Czytaj też: Przychody pracowników z tytułu udziału w imprezach integracyjnych organizowanych przez pracodawcę >>>

Zauważa, że inaczej byłoby w sytuacji, gdyby posiłki były wydawane pracownikom w sposób wyodrębniony (np. pracownik otrzymałby zapakowany posiłek).

- Wówczas istniałaby możliwość skonkretyzowania świadczenia, co skutkowałoby powstaniem opodatkowanego przychodu dla pracownika. W określonych sytuacjach przychód ten mógłby jednak korzystać ze zwolnienia, np. gdy posiłki nie stanowiły benefitu, ale pracodawca byłby zobowiązany do ich zapewnienia na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy – wskazuje Sylwia Karnecka. Kolejny ekspert również wskazuje na właściwe podejście organów skarbowych w tej kwestii.

Czytaj w LEX: Rozliczanie delegacji krajowych i zagranicznych na przykładach >>>

Czytaj w LEX: Zwrot kosztów podróży służbowej - przychód pracownika >>>

 


- Prawo i jego stosowanie powinno być racjonalne. Przywołany w interpretacji wyrok Trybunału Konstytucyjnego jest racjonalny i tym samym wydana interpretacja jest rozsądna. Nie narzuca na pracodawcę niemożliwych do spełnienia obowiązków administracyjnych dotyczących udostępniania pracownikom ogólnodostępnego bufetu – ocenia Stefan Kowalski, radca prawny, partner w Kowalski & Wisła Attorneys.