Prezydent popisał 19 lutego br. ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Zgodnie z założeniami rządu, który przygotował projekt tej regulacji, nowe przepisy mają ujednolicić, usprawnić i zwiększyć efektywność kontroli jakości żywności oraz spowodować skuteczniejsze eliminowanie nieuczciwych praktyk w handlu.  Obecnie kontrole jakości produktów w sklepach prowadzi też Inspekcja Handlowa, która podlega prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Natomiast IJHARS jest nadzorowana przez resort rolnictwa.

Ustawa przewiduje wzmocnienie roli nadzorczej Głównego Inspektora Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wobec wojewódzkich inspektorów IJHARS. Będzie on mógł nadzorować działalność wojewódzkich inspektorów inspekcji oraz wydawać im wytyczne. Będzie mógł też wystąpić do wojewody o odwołanie wojewódzkiego inspektora IJHARS, jeśli stwierdzi, że jego działanie zagraża prawidłowemu wykonywaniu zadań przez wojewódzki inspektorat.
Znowelizowane przepisy – co do zasady – mają wejść w życie 1 lipca 2020 r.

Czytaj także: Rząd centralizuje Sanepid>>