W środę po południu rozporządzenie opublikowano w Dzienniku Ustaw. 

- Dzięki wprowadzeniu zerowej stawki VAT na żywność w 2022 r. w portfelach obywateli pozostało ponad 8,5 mld zł. W pierwszym półroczu 2023 r. to kwota ok. 6 mld zł. Szacujemy, że w drugim półroczu 2023 r., to kolejne oszczędności rzędu ponad 5 mld zł - powiedziała minister finansów Magdalena Rzeczkowska.

Jak podkreśla MF, rosnące ceny żywności są jednym z dotkliwszych skutków inflacji. Tłumaczy, że z tego względu obniżyło do 0 proc. stawkę VAT na podstawowe produkty spożywcze, które wcześniej objęte były 5-proc. stawką podatku. Wśród produktów z zerową stawką VAT znajdują się:

  • mięso i ryby oraz przetwory z nich,
  • mleko i produkty mleczarskie,
  • jaja,
  • miód naturalny,
  • orzechy,
  • warzywa i owoce oraz ich przetwory,
  • tłuszcze zwierzęce i roślinne jadalne, 
  • zboża i przetwory ze zbóż, w tym pieczywo i pieczywo cukiernicze,
  • jak również określone preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci oraz dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.

Zerowa stawka podatku będzie obowiązywać przez cały 2023 r.

Czytaj w LEX: Bartosińska Magdalena, Wykorzystanie do produkcji żywności pochodzącej z tzw. "zwrotów" – aspekty praktyczne i prawne >

Zobacz również: Od 1 lipca można składać wnioski o wyprawkę szkolną „Dobry Start 300 plus” >>