Jesteśmy producentem soków. Codziennie przekazujemy pracownikom do spożycia po 1 soku (koszt ok. 1 zł). Czy musimy wystawić fakturę wewnętrzną dokumentującą przekazanie wyrobów na własne cele?

W stanie faktycznym przedstawionym w pytaniu mamy do czynienia z sytuacją nieodpłatnego przekazania towaru. Rozstrzygające znaczenie ma tu regulacja przepisu art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 11. marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.).

Przez opodatkowaną dostawę towarów rozumie się również przekazanie przez podatnika towarów należących do jego przedsiębiorstwa na cele inne niż związane z prowadzonym przez niego przedsiębiorstwem, w szczególności:
- przekazanie lub zużycie towarów na cele osobiste podatnika lub jego pracowników, w tym byłych pracowników, wspólników, udziałowców, akcjonariuszy, członków spółdzielni i ich domowników, członków organów stanowiących osób prawnych, członków stowarzyszenia,
- wszelkie inne przekazanie towarów bez wynagrodzenia, w szczególności darowizny - jeżeli podatnikowi przysługiwało prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego od tych czynności, w całości lub w części.

Do rozstrzygnięcia pozostają zatem dwie kwestie, tj. czy przekazanie pracownikom napojów ma związek z prowadzonym przez niego przedsiębiorstwem oraz, czy podatnikowi przysługiwało wspomniane prawo obniżenia podatku.
W pierwszej kwestii należy wskazać na ugruntowaną praktykę wykazywania braku związku z przedsiębiorstwem podatnika wszelkich przekazań napojów (czy posiłków), jeżeli obowiązek ich wydania nie wynika z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy lub innych przepisów (np wyrok WSA z 23 kwietnia 2004 r., III SA 3009/02, czy też nadal aktualne pismo MF z dnia 24 lipca 1998 r., PP1-7204/54/98). Jeżeli zatem wydanie napojów nie wynika z tych przepisów, pierwszy warunek należy uznać za spełniony.

Natomiast odnośnie drugiej kwestii, w mojej ocenie, należy skupić się na fakcie, czy producentowi soków przysługiwało prawo do obniżenia podatku związane z wytworzeniem soku (np z tytułu nabycia owoców, pojemników na soki, itd.). W takim przypadku, gdy prawo takie w tych okolicznościach mu służyło, także ten warunek uważać należy za spełniony.

W konsekwencji, po spełnieniu obu warunków, wystąpi konieczność opodatkowania przekazania soków pracownikom. Czynność ta powinna wtedy zostać udokumentowana fakturę wewnętrzną (art. 106 ust. 7 u.p.t.u.). Zgodnie z art. 29 ust. 10 u.p.t.u., w przypadku dostawy towarów, o której mowa w art. 7 ust. 2 u.p.t.u., podstawą opodatkowania jest cena nabycia towaru, a gdy cena nabycia nie istnieje, koszt wytworzenia określony w momencie dostawy tego towaru. Skoro u.p.t.u. nie definiuje pojęcia „cena nabycia" i „koszt wytworzenia", to w oparciu o art. 16g ust. 4 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (tekst jedn.: Dz. U. z 2000 r. Nr 54, poz. 654 z późn. zm.) i art. 22g ust. 4 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 z późn. zm.), za koszt wytworzenia uważa się wartość, w cenie nabycia, zużytych do wytworzenia środków trwałych: rzeczowych składników majątku i wykorzystanych usług obcych, kosztów wynagrodzeń za prace wraz z pochodnymi i inne koszty dające się zaliczyć do wartości wytworzonych środków trwałych.

Jeżeli jeden z warunków nie byłby spełniony, wówczas podatnik nie musiałby wystawiać faktury wewnętrznej (wystarczający w tym zakresie byłby rachunek, nota księgowa lub inny dowód księgowy).