Pytanie
W ramach uczelni wyższej gdzie główną działalnością są usługi kształcenia na poziomie wyższym, prowadzona jest też działalność gastronomiczna, restauracja.
VAT naliczony od faktur zakupu materiałów do prowadzenia działalności gastronomicznej jest odliczany w całości, ponieważ sprzedaż tych usług jest opodatkowana VAT. Jednak uczelnia część usług gastronomicznych świadczy na własne potrzeby, np. usługi cateringowe na konferencji naukowej, bankiety w ramach uroczystości inauguracji roku akademickiego, wigilie firmowe itp. Wartość materiałów zużytych na te imprezy jest określona w cenach sprzedaży brutto, brak informacji o zużyciu w cenach zakupu (nie są prowadzone szczegółowe kalkulacje wytworzenia poszczególnych dań).
Skoro VAT przy zakupie został odliczony w całości, to jak należy potraktować pod kątem podatku należnego przekazanie tych materiałów na cele związane z prowadzoną działalnością, ale nieopodatkowaną VAT (usługi kształcenia na poziomie wyższym i usługi związane z nimi są zwolnione z VAT)?