Podczas trwających w Warszawie Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw deklarację podpisały: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, która zarządza systemem "Jakość Tradycja"; Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (system QMP - Quality Meat Program); Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI (QAFP - System Gwarantowanej Jakości Żywności).
Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, wyjaśnił, że chodzi o zacieśnienie współpracy na rzecz dalszego rozwoju systemów jakości uznanych decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowe systemy jakości żywności, oraz akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji (PCA).
Akredytacja to formalne uznanie przez upoważnioną jednostkę akredytującą kompetencji organizacji działających w obszarze oceny zgodności, czyli jednostek certyfikujących, inspekcyjnych lub laboratoriów do wykonywania określonych działań.

System prawa żywnościowego >>

Szef UPEMI podkreślił, że jakość jest siłą polskiego eksportu, a znak jakości umieszczany na produkcie gwarantuje nie tylko, że jest on bezpieczny, ale jest pełnowartościowy, bez zbędnych dodatków, o powtarzalnym składzie, produkowany z wysokiej jakości surowców.
Administratorzy zobowiązali się w dokumencie do kooperacji w zakresie wdrażania strategii promocji polskiej żywności, w tym w szczególności do stosowania znaku „Polska smakuje” w kampaniach informacyjno-promocyjnych, propagowania idei dobrowolnych systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych opartych o systemy certyfikacji i akredytacji wspólnie z Polskim Centrum Akredytacji (PCA), wymiany doświadczeń z zakresu funkcjonowania krajowych systemów jakości w krajach UE. (PAP)