Pytanie
Od jakiej kwoty diety zagranicznej należy pomniejszyć zapewnione wyżywienie?
Czy od pełnej diety, czy od kwoty diety za dzień wyliczonej według art. 14 pkt 3 rozporządzenia?
Przykład 1:
Pracownikowi wyliczono dietę w Niemczech za 6 godzin w wysokości 1/3 * 49 EUR. Pracownik miał zapewniony jeden obiad.
Czy należy pomniejszać zawsze od podstawy pełnej stawki diety: 30% * 49, czy pomniejszyć kwotę diety za ten dzień: 1 dzień = 30% * (49/3)?
Przykład 2:
Pracownikowi wyliczono dietę w Niemczech za trzy doby i 6 godzin w wysokości 3 i 1/3 * 49 EUR. Pracownik miał zapewnione dwa obiady.
Czy należy pomniejszać zawsze od podstawy pełnej stawki diety: (30% * 49)*2, czy powinno się wskazać w które dni był obiad np. w pierwszy i trzeci i wówczas pomniejszyć kwoty diet za te dni: 1 dzień = 30% * 49 i 2 dzień =30% * (49/3)?