Pytanie
Pracownik podczas delegacji (krajowych jak i zagranicznych) ponosi między innymi wydatki na nabycie artykułów spożywczych lub zakup usług gastronomicznych. Niekiedy jest to zakup np. kawy i kanapki lub samej kawy spożytej tylko przez pracownika. W innych przypadkach są to zakupy usług gastronomicznych w ramach spotkań biznesowych z kontrahentami (najczęściej lunche lub kolacje). Zakupy te są udokumentowane fakturami wystawionymi na firmę. Zwrot powyższych wydatków jest akceptowany przez kierownika jednostki.
Czy w takich przypadkach powinno się potrącać z diety odpowiedni procent diety tytułem zapewnionej kolacji lub obiadu?
Jak postępować w przypadku zakupu samej kawy lub kawy i kanapki spożytej przez pracownika?
Czy jeżeli kwota wynikająca z faktury za kolację lub obiad zjedzony z kontrahentem przekracza wartość diety lub procentu diety przysługującego na dany posiłek powinno doliczać się nadwyżkę ponad te wartości do przychodu pracownika i opodatkowywać tą nadwyżkę podatkiem dochodowym od osób prawnych?
Czy opodatkowaniu powinien podlegać także zakup samej kawy lub kawy i kanapki spożytej przez pracownika?