Pod jakim kodem można zakwalifikować przeterminowane preparaty do czyszczenia kuchenek, piekarników zawierający anionowe, niejonowe środki powierzchniowo czynne, wodorotlenek potasu?
Preparat jest w puszce stalowej pod ciśnieniem (propan-butan) oznakowany jako "skrajnie łatwopalny", ale nie jest żrący.
Zgodnie z § 4 ust. 1 rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 27 września 2001 r. w sprawie katalogu odpadów (Dz. U. Nr 112, poz. 1206) – dalej r.k.o., odpady klasyfikuje się według źródła powstawania w grupach od 01 do 12 lub od 17 do 20, przypisując im odpowiedni kod sześciocyfrowy określający rodzaj odpadu (wyłączając kody kończące się na 99). W przypadku nieodnalezienia odpowiedniej pozycji w grupach od 01 do 12 lub od 17 do 20, odpady klasyfikuje się w grupach 13, 14 i 15, a w dalszej kolejności w grupie 16. W r.k.o. brak jest kodu, którego opis idealnie odpowiadałby charakterystyce odpadów przeterminowanych preparatów do czyszczenia kuchenek i piekarników. Jeżeli jednak odpady, o których mowa w pytaniu powstaną w gospodarstwie domowym, wówczas jako odpowiadające definicji zawartej w art. 3 ust. 3 pkt 4 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach (tekst jedn.: Dz. U. z 2007 r. Nr 39, poz. 251 z późn. zm.) - dalej u.o., będą zgodnie z r.k.o. klasyfikowane w grupie 20, obejmującej odpady komunalne łącznie z frakcjami gromadzonymi selektywnie. W takiej sytuacji, proponowałabym klasyfikację pod kodem 20 01 29*, obejmującym detergenty zawierające substancje niebezpieczne. Jeżeli natomiast odpady pochodzić będą np. z zakładu produkcyjnego, wówczas w mojej ocenie bardziej właściwa będzie klasyfikacja w dość "pojemnej" grupie 16 03, obejmującej partie produktów nieodpowiadające wymaganiom oraz produkty przeterminowane lub nieprzydatne do użytku, np. pod kodem 16 03 05*, obejmującym organiczne odpady zawierające substancje niebezpieczne.

Anna Nieć