Pytanie
Osoba fizyczna prowadzi piekarnię we własnym budynku. Budynek ten wybudowała w 1977 r., powierzchnia budynku wynosiła 104 m[2]. Po kilku latach w części piwnicznej rozpoczęła prowadzenie piekarni - po przeprowadzonych pracach adaptacyjnych. W związku z rozwojem firmy w latach 80. dobudowała dodatkową powierzchnię - hale produkcyjną. Po przebudowie - powierzchnia usługowa wyniosła 174 m2, a powierzchnia mieszkalna pozostała bez zmian. Budynek ten nigdy nie był przyjęty do ewidencji środków trwałych firmy, a tym samym nie był amortyzowany. Budowy i rozbudowy budynku dokonano w czasie, gdy nie obowiązywał VAT. Obecnie osoba ta planuje zakończyć działalność i sprzedać całą firmę. Budując ten obiekt nie zbierała dokumentów, gdyż nie było takiej konieczności. Nie przewidywała, że będzie prowadzić w nim działalność gospodarczą. W związku z tym, że powierzchnia usługowa przewyższa powierzchnię mieszkalną, obiekt sklasyfikowany jest jako usługowy. W związku ze zmianą przepisów od 1 stycznia 2015 r. sprzedaż tego budynku będzie przychodem z działalności gospodarczej.
W jaki sposób określić koszt sprzedaży budynku, opisanego wyżej?