Jak donosi "Puls Biznesu", w resorcie rolnictwa powstaje rozporządzenie, które ma dostosować nasze prawo do wymagań unijnych. Wedle nowych przepisów zawartość cukru w takim dżemie będzie musiała być niższa o co najmniej 30 proc. od produktu standardowego.
"Polskie oświadczenie +niskosłodzony+ nie jest czytelne dla konsumentów, gdyż w Unii powszechnie stosuje się oświadczenie +o obniżonej zawartości cukru+, które jest obwarowane wymogiem, że zawartość cukru musi być niższa o 30 proc. niż w produkcie referencyjnym, czyli bez oświadczenia" - informuje Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ).
Branża chwali zmiany. "Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie na rynek nowych grup produktów: marmolad i powideł o obniżonej zawartości cukru, a także stosowanie aromatów i surowców liofilizowanych, co powinno wpłynąć korzystnie na stabilizację produkcji" - uważa Andrzej Gantner.
W zeszłym roku wartość polskiego eksportu dżemów, marmolad, galaretek i przecierów przekroczyła 208 mln zł, z czego na rynki unijne przypadło 138 mln zł. Krajowy rynek wart był ponad 430 mln zł. (PAP)