Z komunikatu resortu finansów wynika, że w  związku z upływającym końcem 2010 roku okresem obowiązywania wynegocjowanych w 2007 r. obniżonych stawek podatku od towarów i usług,  zgodnie z ustawą o podatku od towarów i usług zmianie ulegną stawki VAT na książki i czasopisma specjalistyczne oraz niskoprzetworzone produkty spożywcze (mięso, ryby, tłuszcze, owoce, warzywa). Natomiast kwestia stawki VAT w odniesieniu do dostaw przed pierwszym zasiedleniem budynków mieszkalnych i usług związanych z budową, remontem i przebudową budynków mieszkalnych, została odrębnie uregulowana (szeroka definicja budownictwa społecznego) i od 2011 r. w praktyce pozostanie na niezmienionym poziomie 7 proc. To samo tyczy się usług restauracyjnych.
Ministerstwo Finansów poinformowało, że w związku z kończącym się okresem obowiązywania niższych stawek  zwróci się do Komisji Europejskiej z prośbą o podjęcie działań zmierzających do zmiany dyrektywy regulującej wysokość stawek VAT na niektóre artykuły w państwach UE, aby utrzymać możliwość ich preferencyjnego opodatkowania. To KE ma wyłączną inicjatywę prawodawczą w tej dziedzinie: odpowiada za sporządzanie wniosków w sprawie nowych aktów ustawodawczych i przedkłada je Parlamentowi Europejskiemu i Radzie UE. Zmiana dyrektywy wymaga ponadto zgody wszystkich członków UE.
Jednocześnie, aby ograniczyć skutek ewentualnego wygaśnięcia przepisów dot. preferencyjnych stawek VAT, MF przedstawi projekt nowelizacji ustawy o VAT. Przewiduje on wprowadzenie drugiej obniżonej 5 proc. stawki na niskoprzetworzone artykuły spożywcze oraz książki i czasopisma specjalistyczne.
Według danych GUS statystyczny Polak wydawał na niskoprzetworzone artykuły spożywcze ok. 120 zł. Zatem podwyżka o 2 punkty procentowe (z 3 proc. do 5 proc.) oznacza zwiększony wydatek 2,5 zł w skali miesiąca. Jednak MF wyliczyło, że w przypadku wspomnianej zmiany stawek, przychody budżetu państwa mogłyby wzrosnąć o ok. 600-800 mln zł.