Tego dnia wchodzi w życie opublikowane dziś w unijnym dzienniku serii L nr 162 rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2016/984 z dnia 7 czerwca 2016 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę tego wyrobu mięsnego.

O przyznanie chronionej nazwy wnioskowało Stowarzyszenie "Krupnioki Śląskie" z siedzibą w Katowicach założone na początku grudnia 2012 roku przez rzeźników i wędliniarzy z województw śląskiego i opolskiego. Krupnioki śląskie są wyrobem wędliniarskim, który w głównej mierze składa się z kaszy gryczanej często mieszanej z kaszą jęczmienną z dodatkiem wyrobów podrobowych (w największej ilości z wątrobą), z dodatkiem krwi, cebuli, przypraw. Pakowany jest do jelit zwierzęcych ze ściśle określoną długością oraz formowany w tzw. wianki.

Zgodnie z przepisami unijnymi zawartymi w rozporządzeniu nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.Urz.UE L 93 z 31.3.2006, s. 12) ochrona nazw wpisanych do rejestru ma zapewnić uczciwe z nich korzystanie i zapobiec praktykom, które mogłyby wprowadzić w błąd konsumentów.

Oprócz korzyści związanych z ochroną prawną nazwy na całym terenie UE, zarejestrowany produkt ma szansę zyskać w sensie ekonomicznym. Jego zarejestrowanie i następnie stosowanie w obrocie pozwala bowiem na łatwiejszą jego identyfikację oraz promocję wśród nabywców dając możliwość większego zaistnienia nie tylko na rynkach lokalnych.