Czy odpady o kodzie 20 01 08 - odpady kuchenne ulegające biodegradacji są odpadami zielonymi w myśl przepisów ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz. U. z 2013 r. poz. 21, z późn. zm.) – dalej u.o.?

Czy podlegają one zakazom w tej ustawie zawartym?


Odpowiedź:

Odpady kuchenne (gastronomiczne) to odpady biodegradowalne, których nie klasyfikuje się jako odpady zielone.

Odpady gastronomiczne nie podlegają nakazowi przekazania ich do regionalnej instalacji przetwarzania odpadów, tak jak w przypadku odpadów zielonych. Stosuje się do nich ogólne reguły u.o.

Uzasadnienie:

Według art. 3 ust. 1 pkt 10 u.o. odpady biodegradowalne to odpady, które ulegają rozkładowi tlenowemu lub beztlenowemu przy udziale mikroorganizmów, zaś odpady zielone to odpady komunalne stanowiące części roślin pochodzących z pielęgnacji terenów zielonych, ogrodów, parków i cmentarzy, a także z targowisk, z wyłączeniem odpadów z czyszczenia ulic i placów – art. 3 ust. 1 pkt 12 u.o.

Odpady zielone mieszczą się w zakresie pojęcia bioodpadów. Bioodpady to pojęcie szersze niż odpady zielone, gdyż poza odpadami zielonymi w zakresie tego pojęcia mieszczą się odpady spożywcze i kuchenne z gospodarstw domowych, gastronomii, zakładów zbiorowego żywienia, jednostek handlu detalicznego, a także porównywalne odpady z zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność (art. 3 ust. 1 pkt 1 u.o.). Do grupy bioodpadów zaliczają się nie tylko odpady z grupy 20, ale np. z grupy 16 03, 02 01, 03 01 i innych.

W przypadku odpadów żywnościowych zarówno pochodzących z przygotowania posiłków, jak i resztek pokonsumpcyjnych należy potraktować je jako odpady komunalne łącznie z frakcjami gromadzonymi selektywnie (brak jest w szczególności tego typu odpadów w grupie 16 - odpady nieujęte w innych grupach), zdefiniowane w art. 3 ust. 1 pkt 7 u.o. W szczególności będą to odpady o kodzie 20 01 08 - odpady kuchenne ulegające biodegradacji (ale również 20 01 25 - oleje i tłuszcze jadalne).

Odpady zielone są zdefiniowane w art. 3 ust. 1 pkt 12 u.o. Oznacza się je kodem 20 02 01 – odpady biodegradowalne, a odpady kuchenne oznacza się kodem 20 01 08.

Odpady gastronomiczne należy przekazywać przedsiębiorcy odbierającemu odpady komunalne. Przedsiębiorca ten nie ma jednak obowiązku przekazania ich do RIPOK, chociaż może je do tej instalacji przekazać. Można je również przekazać innym podmiotom do zbierania lub przetwarzania, w tym osobom fizycznym. Do gospodarowania odpadami kuchennymi znajdą zastosowanie rozporządzenia: rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 21 marca 2006 r. w sprawie odzysku lub unieszkodliwiania odpadów poza instalacjami i urządzeniami (Dz. U. Nr 49, poz. 356) oraz rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie listy rodzajów odpadów, które posiadacz odpadów może przekazywać osobom fizycznym lub jednostkom organizacyjnym niebędącym przedsiębiorcami, oraz dopuszczalnych metod ich odzysku (Dz. U. Nr 75, poz. 527, z późn. zm.).

Pytanie pochodzi z programu Prawo Ochrony Środowiska.