Pytanie
Pracownik starostwa wyjechał w podróż służbową do Wielkiej Brytanii. Samolot wystartował o godzinie 7:00 dnia 8 października 2014 r. z lotniska we Wrocławiu, lądowanie samolotu w drodze powrotnej dnia 10 października 2014 r. o godzinie 17:30. Z miejsca zamieszkania na lotnisko we Wrocławiu, pracownik jechał 7 godzin a z powrotem z Wrocławia do miejsca zamieszkania jechał 8 godzin 30 min, na trasie podróży z Wrocławia do miejsca zamieszkania miał zapewniony obiad.
W jaki sposób wyliczyć dietę za czas podróży krajowej?
Czy należy połączyć czas podróży krajowej, a więc będzie 15 godzin 30 minut?
A więc jedna dieta 30 zł pomniejszona o zapewniony obiad -15 zł, tzn. dla pracownika dieta należna za czas podróży krajowej to 15 zł.
Czy należy każdy odcinek podróży krajowej wyliczyć oddzielnie?
Podróż krajowa trwałaby w tym przypadku 7 godzin bez diety, a podróż powrotna trwająca 8 godzin 30 min to 1/2 diety (15 zł) pomniejszona o obiad – 50% - tj. o 7,50 zł i dla pracownika dieta należna - 7,50 zł.
Czy w tej sytuacji pracownik nie miałby jednak prawa do diety?