Pytanie
Spółka zajmuje się połowem ryb morskich. Przy wyładunku obowiązkowo podaje ilości złowionej ryby na podstawie szacunku. Ilość trafia do dziennika połowowego, którego nie można zmieniać, bo stanowi monitoring ilości, ograniczeń narzuconych przez UE. Na stan magazynu surowca przyjmowana jest również na tej podstawie, gdyż nie jest możliwe dokładne jej zważenie. Wielkość ryby wpływa na to ile z pełnego zbiornika rzeczywiście wyjdzie ryby, a ile wody. W trakcie produkcji (sortowanie, mrożenie, odgławianie) i ważenia świeżej ryby sprzedawanej jako towar pojawiają się różnice. Sprzedaż w kg jest większa niż ilość złowionych (szacunkowych) kilogramów, lub mniejsza niż oceniono przy wyładunku. Ponadto ze złowionego śledzia wysortowuje się szprota, a ze złowionego szprota śledzia.
Jak ewidencjonować ilość surowca?
Koszty wydziałowe (kutra) rozliczamy proporcjonalnie na kg złowionej ryby.