Pytanie
Jesteśmy jednostką budżetową. Organizujemy wydarzenie, w którym uczestniczy niepełnoletnia młodzież oraz pracownicy naszej jednostki, jako opiekunowie i organizatorzy, wykonujący swą pracę w czasie ciągłym. Pracownicy przebywają w delegacji krajowej w związku z organizacją powyższego wydarzenia, korzystają z noclegów oraz z posiłków (razem z zaproszonymi uczestnikami tj. młodzieżą) na podstawie zawartej wcześniej umowy z hotelem. Pracownicy nie mają możliwości skorzystania z wyżywienia w innej placówce gastronomicznej, ponieważ hotel położony jest poza miastem, a oddalanie się od grupy uczestników jest wykluczone. Po zakończeniu wydarzenia hotel wystawił fakturę zbiorczą, w której zostały wyodrębnione kwoty za usługę hotelową i gastronomiczną. Wartość posiłków wyliczona wg faktury VAT na 1 osobę przekroczyła 30 zł na dobę, czyli przekracza wysokość diety w czasie podróży krajowej przeznaczonej na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia.
Czy od kwoty przewyższającej wartość diety należy zapłacić, w tym przypadku, podatek za pracownika?