Wydanie alkoholu w cukierni bez funkcjonariusza celnego

Ograniczenie obligatoryjnego charakteru kontroli wykonywanych przez Służbę Celną w podmiotach gospodarczych dokonujących obrotu i zużycia niewielkich ilości alkoholu etylowego przewiduje przygotowany przez resort finansów projekt rozporządzenia zmieniającego przepisy w sprawie kontroli niektórych wyrobów akcyzowych.

W efekcie zaproponowanych w projekcie zmian, zarówno przy przyjęciu jak i przy wydaniu i zużyciu (pobraniu) z magazynu alkoholu etylowego czystego i w stanie skażonym w podmiotach dokonujących zużycia niewielkich ilości tego alkoholu nie będzie wymagana obligatoryjna obecność funkcjonariusza celnego, zaś magazynowanie alkoholu etylowego czystego będzie możliwe w naczyniach bez nałożonych zamknięć urzędowych. Przyczyni się to do ułatwienia działalności gospodarczej tym podmiotom.

Przedmiotowym zwolnieniem objęte zostaną 324 podmioty dokonujące zużycia niewielkich ilości alkoholu etylowego, w których w chwili obecnej przyjęcie alkoholu etylowego czystego odbywa się wyłącznie w obecności funkcjonariusza Służby Celnej, zaś w 55 z nich taka obecność jest wymagana także przy pobraniu alkoholu z urzędowo zamkniętego magazynu. W 2010 r. kontrole te absorbowały codziennie około 10 funkcjonariuszy celnych.

Opracowanie: Jolanta Mazur RPE WKP

Źródło: www.rcl.gov.pl, stan z dnia 29 marca 2012 r.

Data publikacji: 29 marca 2012 r.