Zmiany w klasyfikacji fermentowanych wyrobów winiarskich oraz uproszczenie wymagań związanych z wpisem do urzędowego rejestru dla przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości win owocowych i miodów pitnych z własnych owoców – to główne rozwiązania przyjęte w ustawie o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku, która w sobotę 25 czerwca wchodzi w życie.
Działalność gospodarcza w zakresie wyrobu i rozlewu win jest w zasadzie działalnością regulowaną i wymaga wpisu do urzędowego rejestru. Przedsiębiorca, który chce uzyskać taki wpis, musi spełnić kilka wymogów. Nowe przepisy nakładają na niego m. in. obowiązek opracowania w formie pisemnej i wdrożenia systemu kontroli wewnętrznej wyrobu lub rozlewu win, posiadania planu obiektów budowlanych przeznaczonych do wykonywania tej działalności oraz wyznaczenia osoby odpowiedzialnej za kontrolę jakości trunków. Nowe przepisy ułatwiają jednak produkcję trunków z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie. Producenci, którzy wyrabiają i rozlewają wino uzyskane z winogron pochodzących z upraw własnych, będą zwolnieni z uzyskania wpisu do urzędowego rejestru.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna