Pytanie pochodzi z publikacji Serwis BHP

Czy zatrucie pokarmowe powstałe w wyniku spożywania posiłku przez pracownika wykonującego obowiązki służbowe (np. obiad w hotelu spożywany z klientem w ramach rozmów biznesowych) można uznać za wypadek przy pracy?


Zatrucie pokarmowe powstałe w wyniku spożywania posiłku przez pracownika wykonującego obowiązki służbowe (np. obiad w hotelu spożywany z klientem w ramach rozmów biznesowych), można uznać za wypadek przy pracy pod warunkiem, że zatrucie to spowoduje uraz lub śmierć tego pracownika.


 

W myśl art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst jedn.: Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 z późn. zm.) – u.w.p. za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą:

1)      podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych;

2)      podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia;

3)      w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy.

Jednym z najistotniejszych elementów definicji wypadku jest uraz, którego pojęcie zostało zdefiniowane w art. 2 pkt 13 u.w.p., jako "uszkodzenie tkanek ciała lub narządów człowieka wskutek działania czynnika zewnętrznego".

Zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2009 r. w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy (Dz. U. Nr 105, poz. 870) – dalej r.o.p.w., okoliczności i przyczyny wypadku ustala powoływany przez pracodawcę zespół powypadkowy, który powinien stwierdzić, czy zgłoszone zdarzenie odpowiada ustawowym kryteriom pojęcia wypadku przy pracy. W celu określenia kwalifikacji prawnej danego zdarzenia zespół powinien wysłuchać wyjaśnień poszkodowanego, zebrać informacje od świadków wypadku, zasięgnąć opinii lekarza, a także zebrać inne dowody dotyczące wypadku (§ 7 ust. 1 r.o.p.w..).

W związku z powyższym to zespół powypadkowy ma obowiązek ustalić, czy nastąpiło uszkodzenie tkanek ciała lub narządów, będące skutkiem nagłego zdarzenia wywołanego przyczyną zewnętrzną, pozostającego w związku z pracą. Ponadto zespół powinien sporządzić protokół powypadkowy, w którym ocenia rodzaj i umiejscowienie urazu (pkt 6 protokołu powypadkowego). Dokonanie takich ustaleń wiąże się z oceną medyczną zmian w stanie zdrowia ubezpieczonego, a więc z koniecznością posiadania fachowej wiedzy. Ze względu na brak kwalifikacji zespołu powypadkowego, jego członkowie przy określaniu urazu powinni posiłkować się oceną medyczną sporządzoną przez lekarza.

Zatrucie pokarmowe, to stan zapalny przewodu pokarmowego występujący w postaci ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego, które w skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do śmierci (np. zatrucie grzybami).

W związku z powyższym, jeżeli z dokumentacji medycznej przedstawionej przez poszkodowanego lub opinii lekarskiej uzyskanej przez zespół powypadkowy jednoznacznie wynika, że u poszkodowanego, który – wykonując obowiązki służbowe – zatruł się w restauracji posiłkiem, stwierdzono uszkodzenie tkanek ciała lub narządów wewnętrznych wskutek spożycia posiłku, opisane zdarzenie należy uznać za wypadek przy pracy.

Odpowiedzi udzielono: 10 stycznia 2012 r.