Pytanie
Spółka z o.o. zajmuje się produkcją wędlin, prowadzi masarnię. Wyroby mięsne jako gotowe produkty są wstawiane do sklepów należących również do spółki. Spółka wycenia produkty gotowe po koszcie wytworzenia, prowadząc gospodarkę magazynową (magazyn materiałów do produkcji i produktów gotowych).
W jaki sposób spółka może wycenić wartość sprzedanych produktów gotowych, biorąc pod uwagę fakt, że klienci sklepów kupują po kawałku poszczególnych wyrobów?
Czy dopuszczalne jest przyjęcie rozwiązania, że w momencie przekazania produktów gotowych do sklepów, ich wartość ujmowana jest od razu w kosztach (wartość sprzedanych produktów), a następnie w drodze inwentaryzacji przeprowadzanej na koniec okresu rozliczeniowego (z uwzględnieniem BO produktów gotowych) wartość tych kosztów jest korygowana?
Jeżeli jest to możliwe, to czy wystarczającym będzie przeprowadzenie takiej inwentaryzacji raz na dzień bilansowy, uwzględniając fakt, że na podstawie ksiąg rachunkowych spółka sporządza rozliczenia podatkowe co miesiąc?