Treść projektu nowelizacji (UDER43) powstała w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi i została opublikowana na stronie Rządowego Centrum Legislacji.

Projekt wpisuje się w działania deregulacyjne rządu i może potencjalnie oddziaływać na ponad 137 tys. polskich firm – tyle bowiem jest podmiotów zajmujących się produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego, będących pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej.

Produkcja żywności wymaga szeregu decyzji

Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego podmiot zamierzający produkować żywność pochodzenia zwierzęcego jest zobowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów, albo wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów. Dodatkowo, co do zasady podmiot taki jest obowiązany - przed uzyskaniem pozwolenia na budowę zakładu lub zarejestrowaniem tego zakładu - sporządzić projekt technologiczny zakładu i przesłać go wraz z wnioskiem o zatwierdzenie powiatowemu lekarzowi weterynarii.

Na podstawie tych przepisów powiatowy lekarz weterynarii wydaje następujące decyzje:

  • o zatwierdzeniu projektu technologicznego,
  • o wpisie zakładu do rejestru,
  • o zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu zakładu,
  • o przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia,
  • o zawieszeniu rejestracji lub zatwierdzenia,
  • o cofnięciu zatwierdzenia,
  • o wykreśleniu z rejestru. 

Przepisy nie określają natomiast precyzyjnie zasad kontynuacji produkcji w zakładzie w przypadku zmiany podmiotu prowadzącego. Skutkuje to niejednolitym podejściem organów Inspekcji Weterynaryjnej.

Czytaj: Deregulacja wszystkiego. Specjalny tryb obejmie nawet nasze zdjęcia i rozwody

 

MRiRW chce ułatwić procedury

Resort rolnictwa proponuje w projekcie, by w przypadku zmiany podmiotu prowadzącego zakład produkujący żywność pochodzenia zwierzęcego, nowy podmiot prowadzący z mocy samego prawa przejął uprawnienia i obowiązki wynikające z dotychczasowych decyzji administracyjnych wydawanych przez powiatowego lekarza weterynarii dotyczących tego zakładu. Nie będzie zatem konieczne przeprowadzanie postępowań administracyjnych w zakresie wydawania nowych decyzji administracyjnych dotyczących tego samego zakładu.

- Wprowadzenie proponowanej zmiany deregulacyjnej ułatwi nowym podmiotom, które nabyły lub wydzierżawiły zakład prowadzący produkcję żywności pochodzenia zwierzęcego, podlegającym nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej, kontynuowanie produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego w tym zakładzie, poprzez ustanowienie przepisów umożliwiających przeniesienie z mocy prawa praw i obowiązków z decyzji administracyjnej odnoszących się do tego zakładu – czytamy w ocenie skutków regulacji.

Podmioty, na które przejdą decyzje, będą natomiast zobowiązane do poinformowania o tym fakcie powiatowego lekarza weterynarii (niezwłocznie, jednak nie później niż w terminie 30 dni) i przekazania mu określonych dokumentów i informacji.