Pytanie
Spółka świadczy dla swoich klientów usługi polegające na obsłudze planu zdjęciowego, usłudze postprodukcji, wywoływaniu filmów, nagraniu dźwięków, itp. Często świadczenie tych usług wiąże się z przyjmowaniem gości na terenie Spółki. Na przykład nagranie koncertu wiąże się z kilkudniową obecnością całej wieloosobowej orkiestry. W ramach zawartych usług Spółka świadczy dla swoich klientów w ramach świadczenia usługi podstawowej (nagranie koncertu) również usługi gastronomiczne polegające na przygotowaniu posiłków dla klientów bądź przedstawicieli klientów (w tym przypadku członków orkiestry).
Czy usługę gastronomiczną świadczoną podczas realizacji usługi głównej można potraktować jako element kompleksowej usługi?
Czy możliwe jest zastosowanie jednej stawki VAT na fakturze (23%), czy konieczne jest wyodrębnienie usługi gastronomicznej z całości usług?
Czy w zakresie ujęcia usługi gastronomicznej wraz z usługą główną jako usługi kompleksowej ma znaczenie treść umowy wiążącej Spółkę z klientem?