Rozporządzenie 1160/2003 zmieniająca rozporządzenie (WE) nr 1898/97 ustanawiające zasady stosowania w sektorze wieprzowiny systemu przewidzianego w Układach Europejskich z Bułgarią, Republiką Czeską, Słowacją, Rumunią, Polską i Węgrami

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1160/2003
z dnia 30 czerwca 2003 r.
zmieniająca rozporządzenie (WE) nr 1898/97 ustanawiające zasady stosowania w sektorze wieprzowiny systemu przewidzianego w Układach Europejskich z Bułgarią, Republiką Czeską, Słowacją, Rumunią, Polską i Węgrami

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając decyzję Rady 2003/286/WE z dnia 8 kwietnia 2003 r. w sprawie zawarcia Protokołu dostosowującego handlowe aspekty Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie miedzy Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Bułgarii, z drugiej strony, biorąc pod uwagę wyniki negocjacji między stronami w sprawie nowych wzajemnych koncesji rolnych(1), w szczególności jej art. 3 ust. 2,

uwzględniając decyzję Rady 2003/298/WE z dnia 14 kwietnia 2003 r. w sprawie zawarcia Protokołu dostosowującego handlowe aspekty Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Czeską, z drugiej strony, biorąc pod uwagę wyniki negocjacji między stronami w sprawie nowych wzajemnych koncesji rolnych(2), w szczególności jej art. 3 ust. 2,

uwzględniając decyzję Rady 2003/299/WE z dnia 14 kwietnia 2003 r. w sprawie zawarcia Protokołu dostosowującego handlowe aspekty Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Słowacką, z drugiej strony, biorąc pod uwagę wyniki negocjacji między stronami w sprawie nowych wzajemnych koncesji rolnych(3), w szczególności jej art. 3 ust. 2,

uwzględniając decyzję Rady 2003/18/WE z dnia 19 grudnia 2002 r. dotyczącą zawarcia Protokołu dostosowującego handlowe aspekty Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z jednej strony, a Rumunią, z drugiej strony, biorąc pod uwagę wyniki negocjacji między stronami w sprawie nowych wzajemnych koncesji rolnych(4), w szczególności jej art. 3 ust. 2,

uwzględniając decyzję Rady 2003/263/WE z dnia 27 marca 2003 r. dotyczącą zawarcia Protokołu dostosowującego handlowe aspekty Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z jednej strony, a Rzeczpospolitą Polską, z drugiej strony, biorąc pod uwagę wyniki negocjacji między stronami w sprawie nowych wzajemnych koncesji rolnych(5), w szczególności jej art. 3,

uwzględniając decyzję Rady 2003/285/WE z dnia 18 marca 2003 r. dotyczącą zawarcia Protokołu dostosowującego handlowe aspekty Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Węgierską, z drugiej strony, biorąc pod uwagę wyniki negocjacji między stronami w sprawie nowych wzajemnych koncesji rolnych(6), w szczególności jej art. 3 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzje 2003/286/WE, 2003/298/WE, 2003/299/WE, 2003/18/WE, 2003/263/WE oraz 2003/285/WE uchylają, odpowiednio, rozporządzenia (WE) nr 2290/2000(7), (WE) nr 2433/2000(8), (WE) nr 2434/2000(9), (WE) nr 2435/2000(10), (WE) nr 2851/2000(11) oraz (WE) nr 1408/2002(12), ostatnie rozporządzenie ostatnio uchylone na mocy rozporządzenia (WE) nr 1727/2000(13).

(2) W następstwie uchylenia rozporządzeń (WE) nr 2292/2000, 2433/2000, 2434/2000, 2435/2000, 2851/2000 oraz 1727/2000, odniesienia do tych aktów zawarte w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1898/97(14), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 1877/2002(15), powinny zostać skreślone.

(3) Na okresy roczne rozpoczynające się w dniu 1 lipca rozporządzenie (WE) nr 1898/97 powinno również zostać dostosowane zgodnie z przepisami w sprawie produktów z wieprzowiny ustanowionymi w decyzjach 2003/286/WE, 2003/298/WE, 2003/299/WE, 2003/18/WE, 2003/263/WE oraz 2003/285/WE.

(4) Rozporządzenie (WE) nr 1898/97 powinno w konsekwencji zostać zmienione.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 1898/97 wprowadza się następujące zmiany:

1) W art. 1 akapit pierwszy otrzymuje brzmienie:

"Cały przywóz do Wspólnoty na mocy uzgodnień ustanowionych w decyzjach 2003/286/WE, 2003/298/WE, 2003/299/WE, 2003/18/WE, 2003/263/WE oraz 2003/285/WE produktów objętych grupami nr 1, 2, 3, 4, H1, 7, 8, 9, T1, T2, T3, S1, S2, B1, 15, 16 i 17 przewidzianych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia podlega obowiązkowi przedstawienia pozwolenia na przywóz."

2) Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 1898/97 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2003 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 czerwca 2003 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 102 z 24.4.2003, str. 60.

(2) Dz.U. L 107 z 30.4.2003, str. 12.

(3) Dz.U. L 107 z 30.4.2003, str. 36.

(4) Dz.U. L 8 z 14.1.2003, str. 18.

(5) Dz.U. L 97 z 15.4.2003, str. 53.

(6) Dz.U. L 102 z 24.4.2003, str. 32.

(7) Dz.U. L 262 z 17.10.2000, str. 1.

(8) Dz.U. L 280 z 4.11.2000, str. 1.

(9) Dz.U. L 280 z 4.11.2000, str. 9.

(10) Dz.U. L 280 z 4.11.2000, str. 17.

(11) Dz.U. L 332 z 28.12.2000, str. 7.

(12) Dz.U. L 205 z 2.8.2002, str. 9.

(13) Dz.U. L 198 z 4.8.2000, str. 6.

(14) Dz.U. L 267 z 30.9.1997, str. 58.

(15) Dz.U. L 284 z 22.10.2002, str. 9.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK I

Przywóz do Wspólnoty następujących produktów podlega pozwoleniom określonym poniżej:

A. PRODUKTY POCHODZĄCE Z WĘGIER

Nr porządkowy Nr grupy Kod CN Wyszczególnienie(1) Stosowane cło (% KNU) Roczna ilość od dnia 1.7.2003 r. do dnia 30.6.2004 r. (tony) Roczny wzrost (tony) Przepisy szczególne
09.4705 1 1601 00 91

1601 00 99

Kiełbasy, suche lub pozostałe Wolne 11.375 875 (2)
09.4706 2 1602 41 10

1602 42 10

1602 49 11

1602 49 13

1602 49 15

1602 49 19

1602 49 30

1602 49 50

Inne przetwory, konserwowane mięso ze świń domowych Wolne 1.170 90
(2)
09.4704 3 0210 11 11 Mięso ze świń domowych, solone lub w solance Wolne 1.300 100 (2)
0210 12 11
0210 19 40
0210 19 51
09.4708 4 ex 0203 Mięso ze świń domowych, świeże, schłodzone lub mrożone Wolne 52.000 4.000 (2)(3)
09.4727 H1 1501 00 19 Tłuszcz wieprzowy (w tym smalec), pozostałe Wolne 3.170 290
(1) Nie naruszając zasad wykładni Nomenklatury Scalonej (CN), treść opisu produktów uważa się za

mającą jedynie wartość wskazującą, podczas gdy system preferencyjny jest ustalony, w ramach

kontekstu niniejszego załącznika, przez zakres kodów CN. W przypadku gdy wskazuje się ex kody CN,

stosowanie systemu preferencyjnego ustala się na podstawie kodów CN i odpowiednich opisów łącznie.

(2) Niniejszą koncesję stosuje się wyłącznie w stosunku do produktów niekorzystających z refundacji

wywozowych.

(3) Zwyłączeniem schabu przedstawionego osobno.

B. PRODUKTY POCHODZĄCE Z POLSKI

Nr porządkowy Nr grupy Kod CN Wyszczególnienie(1) Stosowane cło (% KNU) Roczna ilość od dnia 1.7.2003 r. do dnia 30.6.2004 r. (tony) Roczny wzrost (tony) Przepisy szczególne
09.4806 7 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: z wyłączeniem kodu CN 1601 00 10 Wolne 20.800 1.600 (2)
ex 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby mięsne lub krew, ze świń domowych:
1602 41 - szynki i ich

części

1602 42 - łopatki i ich

części

1602 49 - pozostałe, w tym

mieszanki z

wyłączeniem kodu

CN 1602 49 90

09.4820 8 0103 92 19 Żywa trzoda chlewna, gatunki hodowlane Wolne 1.750 (2)
09.4809 9 ex 0203 Mięso ze świń domowych, świeże, schłodzone lub mrożone Wolne 39.000 3.000 (2)(3)
ex 0210 Wieprzowina (2)
0210 11 - łopatki i ich

części, z kością

0210 12 - brzuchy i ich

części

0210 19 - pozostałe
(1) Nie naruszając zasad wykładni Nomenklatury Scalonej (CN), treść opisu produktów uważa się za

mającą jedynie wartość wskazującą, podczas gdy system preferencyjny jest ustalony, w obrębie

kontekstu niniejszego załącznika, przez zakres kodów CN. W przypadku gdy wskazuje się ex kody CN,

stosowanie systemu preferencyjnego ustala się na podstawie kodów CN i odpowiednich opisów łącznie.

(2) Niniejszą koncesję stosuje się wyłącznie w stosunku do produktów niekorzystających z refundacji

wywozowych.

(3) Zwyłączeniem schabu przedstawionego osobno.

C. PRODUKTY POCHODZĄCE Z REPUBLIKI CZESKIEJ

Nr porządkowy Nr grupy Kod CN Wyszczególnienie(1) Stosowane cło (% KNU) Roczna ilość od dnia 1.7.2003 r. do dnia 30.6.2004 r. (tony) Roczny wzrost (tony) Przepisy szczególne
09.4625 Tl 0103 91 10 0103 92 19 Żywa trzoda chlewna, gatunki hodowlane 20 1.500 0
09.4626 T2 ex 0203 Mięso ze świń domowych, świeże, schłodzone lub mrożone Wolne 14.500 1.500 (2)(3)
0210 11-0210 19 Mięso ze świń domowych, solone, w solance, suszone lub wędzone (2)
09.4629 T3 1601 00 Kiełbasy i produkty podobne Wolne 4.370 690 (2)
1602 41-1602 49 Przetworzone lub konserwowane mięso z wieprzowiny
(1) Nie naruszajac zasad wykladni Nomenklatury Scalonej (CN), tresc opisu produktów uwaza sie za

majaca jedynie wartosc wskazujaca, podczas gdy system preferencyjny jest ustalony, w ramach

kontekstu niniejszego zalacznika, przez zakres kodów CN. W przypadku gdy wskazuje sie ex kody CN,

stosowanie systemu preferencyjnego ustala sie na podstawie kodów CN i odpowiednich opisów lacznie.

(2) Niniejsza koncesje stosuje sie wylacznie w stosunku do produktów niekorzystajacych z refundacji

wywozowych.

(3) Z wylaczeniem schabu przedstawionego osobno.

D. PRODUKTY POCHODZĄCE ZE SŁOWACJI

Nr porządkowy Nr grupy Kod CN Wyszczególnienie(1) Stosowane cło (% KNU) Roczna ilość od dnia 1.7.2003 r. do dnia 30.6.2004 r. (tony) Roczny wzrost (tony) Przepisy szczególne
09.4632 S1 ex 0203 Mięso ze świń domowych, świeże, schłodzone lub mrożone Wolne 3.000 300 (2)(3)
02100 - 021019 Mięso ze świń domowych, solone, w solance, suszone lub wędzone (2)
09.4634 S2 1601 00 Kiełbasy i produkty podobne Wolne 350 50 (2)
160241- 160249 Przetworzone lub konserwowane mięso ze świń domowych
(1) Nie naruszajac zasad wykladni Nomenklatury Scalonej (CN), tresc opisu produktów uwaza sie za

majaca jedynie wartosc wskazujaca, podczas gdy system preferencyjny jest ustalony, w ramach

kontekstu niniejszego zalacznika, przez zakres kodów CN. W przypadku gdy wskazuje sie ex kody CN,

stosowanie systemu preferencyjnego ustala sie na podstawie kodów CN i odpowiednich opisów lacznie.

(2) Niniejsza koncesje stosuje sie wylacznie w stosunku do produktów niekorzystajacych z refundacji

wywozowych.

(3) Z wylaczeniem schabu przedstawionego osobno.

E. PRODUKTY POCHODZĄCE Z BUŁGARII

Nr porządkowy Nr grupy Kod CN Wyszczególnienie(1) Stosowane cło (% KNU) Roczna ilość od dnia 1.7.2003 r. do dnia 30.6.2004 r. (tony) Roczny wzrost (tony) Przepisy szczególne
09.4671 B1 ex 0203 Mięso ze świń domowych, świeże, schłodzone lub mrożone Wolne 3.000 500 (2)(3)
0210 11

0210 12

0210 19

Mięso ze świń domowych, solone, w solance, suszone lub wędzone
1601 00 Kiełbasy i produkty podobne
1602 41

1602 42

1602 49

Mięso przetworzone lub konserwowane, podroby mięsne lub krew ze świń domowych
(1) Nie naruszając zasad wykładni Nomenklatury Scalonej (CN), treść opisu produktów uważa się za

mającą jedynie wartość wskazującą, podczas gdy system preferencyjny jest ustalony, w ramach

kontekstu niniejszego załącznika, przez zakres kodów CN. W przypadku gdy wskazuje się ex kody CN,

stosowanie systemu preferencyjnego ustala się na podstawie kodów CN i odpowiednich opisów łącznie.

(2) Niniejszą koncesję stosuje się wyłącznie w stosunku do produktów niekorzystających z refundacji

wywozowych.

(3) Zwyłączeniem schabu przedstawionego osobno.

F. PRODUKTY POCHODZĄCE Z RUMUNII

Nr porządkowy Nr grupy Kod CN Wyszczególnienie(1) Stosowane cło (% KNU) Roczna ilość od dnia 1.7.2003 r. do dnia 30.6.2004 r. (tony) Roczny wzrost (tony) Przepisy szczególne
09.4751 15 1601 00 91 1601 00 99 Kiełbasy inne niż wątrobianka 20 1.125 0
09.4752 16 1602 41 10 Konserwowane mięso ze świń domowych 20 2.125 0
1602 42 10
1602 49 11
1602 49 13
1602 49 15
1602 49 19
1602 49 30
1602 49 50
09.4756 17 ex 0203 Mięso ze świń domowych, świeże, schłodzone lub mrożone 20 15.625 0 (2)
(1) Nie naruszajac zasad wykladni Nomenklatury Scalonej (CN), tresc opisu produktów uwaza sie za

majaca jedynie wartosc wskazujaca, podczas gdy system preferencyjny jest ustalony, w ramach

kontekstu niniejszego zalacznika, przez zakres kodów CN. W przypadku gdy wskazuje sie ex kody CN,

stosowanie systemu preferencyjnego ustala sie na podstawie kodów CN i odpowiednich opisów lacznie.

(2) Niniejsza koncesje stosuje sie wylacznie w stosunku do produktów niekorzystajacych z refundacji

wywozowych."

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2003.162.35

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1160/2003 zmieniająca rozporządzenie (WE) nr 1898/97 ustanawiające zasady stosowania w sektorze wieprzowiny systemu przewidzianego w Układach Europejskich z Bułgarią, Republiką Czeską, Słowacją, Rumunią, Polską i Węgrami
Data aktu: 30/06/2003
Data ogłoszenia: 01/07/2003
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/07/2003