Jak przypomina RPO, zgodnie z art. 5 pkt 38 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, adekwatne do stanu zdrowia wyżywienie w szpitalu lub w  innym podmiocie wykonującym działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne w rozumieniu przepisów o działalności leczniczej jest świadczeniem towarzyszącym.

Wszystko zależy od szpitala? 

Tymczasem do biura rzecznika docierają niepokojące sygnały dotyczące niezapewnienia w części podmiotów leczniczych sztućców niezbędnych pacjentom do spożywania posiłków. Jak wyjaśnia, kwestia ta wydaje się niejednolita w przypadku poszczególnych placówek. Niektóre szpitale wskazują na konieczność zabrania przez chorych na hospitalizację rzeczy takich jak sztućce (tak wskazano na przykład w wykazie rzeczy do zabrania w przypadku hospitalizacji w jednej z placówek w Radomiu), z kolei inne nie podnoszą, że jest to niezbędne. 

Jak zauważa RPO, nie ulega wątpliwości, że o skuteczności leczenia pacjentów w szpitalach decyduje nie tylko właściwie prowadzony przez personel medyczny proces leczniczy, ale także prawidłowe żywienie chorych. Żywienie pacjentów towarzyszy procedurom medycznym i jest integralną częścią procesu leczniczego. Niezbędne jest, aby szpital jako podmiot leczniczy wykonujący działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne, każdorazowo zapewniał pacjentom odpowiednie warunki pobytu, w tym możliwość spożywania posiłków z poszanowaniem godności chorego. Dlatego zwraca się do resortu zdrowia o zajęcie stanowiska w sprawie. 

Czytaj również: Resort zdrowia szczegółowo określi, co pacjenci mogą jeść w szpitalach