W trosce o lepsze oznakowanie żywności, zniesione zostanie także pojęcie „dietetycznego środka spożywczego”.
Jak wyjaśniała autorka przyjętego w czwartek sprawozdania, belgijska europosłanka Frédérique Ries, nowe rozporządzenie „dotyczy najsłabszych grup, to znaczy niemowląt, małych dzieci, pacjentów szpitali oraz osób z nietolerancją glutenu. Ci ludzie stanowią między jednym a pięcioma proc. populacji, w zależności od kraju”.
Przepisy uchwalone w czwartek przez PE zakładają, że opakowania żywności dla dzieci do 12. miesiąca życia nie będą mogły zawierać obrazów i zdjęć, które w wyraźny sposób „idealizują” produkt. Producenci m.in. mleka dla niemowląt będą zobowiązani do lepszego i rzetelnego informowania o jego składzie oraz dopilnowania, aby wprowadzane do obrotu produkty były wolne od pestycydów.
„Na szczególną uwagę zasługuje zapis dotyczący żywności dla niemowląt z niską masą urodzeniową i wcześniaków, które nie mogą być karmione mlekiem matki, ani standardowymi preparatami żywienia początkowego. Od teraz taka żywność będzie musiała spełniać wymogi mające zastosowanie do żywności specjalnego przeznaczenia medycznego” – wyjaśniała europosłanka Jolanta Hibner (PO, EPL), zasiadająca w komisji środowiska i bezpieczeństwa żywności w PE. „Daleko idąca zmiana dotyczy także zalecenia poważnego ograniczenia zastosowania pozostałości pestycydów w przypadku preparatów przeznaczonych do karmienia niemowląt i małych dzieci” – dodaje.
Propozycja wprowadza także zmienione zasady dotyczące etykiet produktów zawierających gluten. Artykuły spożywcze przeznaczone dla osób z nietolerancją glutenu powinny zawierać mniej niż 100 mg glutenu na kilogram i powinny posiadać informację na opakowaniu o „niskiej zawartości glutenu”. Natomiast produkty zawierające mniej niż 20 mg glutenu na kilogram mają być opisane jako „produkt bezglutenowy” – informuje Parlament Europejski.
Sektor artykułów spożywczych ze specjalnym przeznaczeniem stanowi 1-2 proc. całego rynku spożywczego i bardzo dynamicznie się rozwija. W branży liderami są takie firmy jak Nestle, Danone czy Unilever.
Zgodnie z nowymi przepisami, producenci żywności będą zobowiązani do tego, by poinformować stosowny organ o wprowadzeniu do handlu produktów, które objęte są przyjętym w czwartek rozporządzeniem. Produkty te mają być również objęte systemem monitoringu sprawdzającym czy spełniają one zawarte w unijnych przepisach wymogi.
Europosłowie wyrazili ponadto swoje zaniepokojenie rosnącą ilością produktów reklamowanych jako sprzyjających utracie wagi. PE zalecił więc, by nowymi przepisami zostały objęte także produkty dietetyczne o niskiej wartości energetycznej i ścisłe diety dla osób otyłych (diety niskokaloryczne o zawartości 800-1200 kcal dziennie lub diety „bardzo niskokaloryczne” o zawartości 400-800 kcal dziennie).
Europosłowie uważają, że Komisja Europejska powinna dokonać kompleksowego przeglądu obecnej sytuacji prawnej dotyczącej produktów mlecznych dla dzieci między 12. a 36. miesiącem życia i zaproponować nowe zasady, jeśli zajdzie taka konieczność. W ocenie PE, Komisja powinna przygotować również analizę przepisów dotyczących produktów dla osób z nietolerancją laktozy.
Przyjęte w czwartek przepisy zastąpią kilka aktów prawnych, które istniały dotychczas i ujednolicą zasady dotyczące produktów spożywczych specjalnego pochodzenia żywieniowego w poszczególnych państwach członkowskich.
Zmiany zostały zaproponowane, ponieważ zarówno władze jak i konsumenci napotykali problemy z właściwym identyfikowaniem produktów żywnościowych przeznaczonych dla specyficznej grupy odbiorców.
„Jestem przekonana, że przyjęte dziś sprawozdanie przyczyni się do podniesienia zdrowotności europejskiego społeczeństwa, zmniejszenia obciążeń administracyjnych oraz uczciwej konkurencji pomiędzy przedsiębiorstwami na terenie całej Unii Europejskiej” – uważa Jolanta Hibner.

Artykuł pochodzi z programu System Informacji Prawnej LEX on-line

Źródło: www.euractiv.pl, stan z dnia 15 czerwca 2012 r.